Veljko Birmančević (Reuters)
Veljko Birmančević (Reuters)

Birmančević dominira češkim fudbalom! Gol i asistencija kao uvertira za derbi Praga (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 25.02.24. | 20:18

Srpski krilni fudbaler učvrstio lidersku poziciju po broju asistencija

Najbolju moguću odluku napravio je Veljko Birmančević kada je leta 2023. godine odlučio da se preseli iz Tuluza na pozajmicu u prašku Spartu. To potvrđuju i igre u prestonici Češke, odnosno dominacija koju je nametnuo u tamošnjem fudbalu.

Sparta je posle 22 kola i dalje lider domaćeg prvenstva sa 59, bodova, četiri više u odnosu na Slaviju čiji je dah osetila na vratu ovog popodneva. Slavija je izvojevala pobedu u ranijem terminu, ali se Sparta zahvaljujući asistenciji i golu Birmančevića vratila na plus četiri pred dva vezana derbija sa arhineprijateljem. Srpski krilni fudbaler koji od starta sezone igra odlično, kako u Češkoj, tako i u Ligi Evrope, bio je odlučujući faktor u rušenju Slovackog - 1:3.

Izabrane vesti

Njegov centaršut iz slobodnjaka prethodio je vodećem golu Martina Vitika, a kada su domaćini izjednačili, Birmančević se u drugom poluvremenu postarao za novo vođstvo tima sa Letne. Ovoga puta majstorskim potezom isprovocirao je šlajfoanje čuvara i obezbedio sebi prostor za neodbranjiv udarac levicom.

Pobedu je petnaestak minuta pre kraja overio Haraslin, ali su svetla reflektora ostala uperena ka srpskom ofanzivcu i najboljem asistentu lige. Večeraćnji centaršut za gol Vitika učvrstio mu je lidersku poziciju po broju dodavanja koja su prethodila golovima saigrača. Upisao je Veljko asistenciju broj devet, prvi pratilac mu je Vasil Kusej sa dve manje, a saigrači Laci i Kuhta imaju šest, odnosno pet.

Igrama za Spartu, u kojoj je nadomak dabl-dabl učinka u svim takmičenjima (sedam prvenstvenih i tri gola u Ligi Evrope uz devet asistencija), Birmančević bi mogao da otvori debatu zaslužuje li poziv u reprezentaciju za koju je debitovao krajem januara 2021. godine i upsao tri nastupa.

Pred njim je duel sa Slavijom u četvrtfinalu kupa sredinom nedelje, pa još jedan vikend sudar sa gradskim rivalom koji predstavlja direktan sudar konkurenata za titulu. Nakon toga, imaće priliku da se sedmog marta u pragu pokaže protiv Liverpula na Letni, a sedam dana kasnije na Enfildu.


tagovi

Sparta PragVeljko Birmančević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara