Birmančević (u sredini) slavi sa saigračima (©AFP)
Birmančević (u sredini) slavi sa saigračima (©AFP)

Birmančević utišao Viljamarin, ali Betis ima novu tinejdžersku atrakciju i - Iska (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 05.10.23. | 20:51

Gabonci srušili Rendžers na Kipru, Atalanta slavila u Lisabonu, a Šturm protiv Rakova

Posle dva kola Grupe C Lige Evrope sve četiri ekipe imaju po tri boda! Sparta Prag i Aris Limasol uz gol-razliku 4:4, a Sparta Prag i Rendžers 2:2. Takav poredak usledio je nakon što je večeras Betis savladao Spartu Prag sa 2:1, a isti rezultat bio je na Kipru u korist Arisa protiv Rendžersa.

Istovremeno, u Grupi D Atalanta je izbila na čelo tabele sa maksimalnih šest bodova, pošto je kao gost pobedila Sporting Lisabon sa 2:1, dok je Šturm u Poljskoj savladao Rakov sa 1:0 i ostavio poljskog prvaka na začelju tabele sa dva poraza.

Izabrane vesti

Raspoloženi su bili strelci u obe grupe već od starta, a prvi je pogodio srpski internacionalac Veljko Birmančević. Kao metak je istrčao pred gol rivala i hladnokrvno matirao Betisovog čuvara mreže Ruija Silvu. Bio je to njegov prvenac u Ligi Evrope ove sezone, ali i već peti gol za Spartu u koju je letos stigao na pozajmicu iz Tuluza. Igrao je Birmančević dve sezone odlično za Malme, što mu je i donelo transfer u Tuluz, ali se u Francuskoj nije najbolje snašao, pa iako je bio standardan, Ljubičasti su odlučili da ga proslede Pražanima. Deluje da mu je to prijalo...

Ipak, Birmančevićev rani gol nije poremetio domaćine u Sevilji. Već u 9. minutu na semaforu je pisalo 1:1, a strelac je bio Asane Dijao. Omladinski reprezentativac Španije, poreklom iz Senegala, pre manje od mesec dana (7. septembra) napunio je 18 godina, ali mu je ovo bio već treći pogodak u tri nastupa za prvi tim Betisa! Pre Sparte zatresao je mrežu Valensiji i Granadi u mečevima Primere.

Dijao je, inače, ponikao u Badahozu, a u omladinski pogon Betisa stigao je pre dve godine. Ugovor mu važi do 2024, ali nema sumnje da će zeleno-beli učiniti sve da ga što pre produže i obezbede se visokim obeštećenjem.

Nije, međutim, samo Dijao junak večerašnje pobede španskog kluba, pošto je tri boda doneo iskusni Isko pogotkom glavom u 79. minutu. Promešao je Manuel Pelegrini tim za ovu utakmicu, ali nakon slabog prvog poluvremena rešio je da odmah na startu drugog dela utakmice Ajoze Pereza, Abndera, potom i Gvardada, što se osetilo u odnosu snaga...

Poput Dijaa, mlade snage istakle su se i u redovima Atalante, gde su 19-godišnji Đorđo Skalvini i 21-godišnji Mateo Ruđeri golovima u drugom delu prvog poluvremena obezbedili svom timu nedostižnu prednost u Lisabonu. Sporting je u 76. minutu uspeo samo da ublaži poraz, a strelac iz penala bio je Viktor Đekereš. Reprezentativcu Švedske koji je letos doveden iz Koventrija za 20.000.000 evra je to drugi gol u dva kola grupne faze Lige Evrope.

Veliku pobedu Arisu iz Limasola nad Glazgov Rendžersom doneli su Gabonci Aleks Muketu Musunda i Šavi Babika, pogocima u 9. i 59. minutu. Favorizovani gosti iz Škotske smanjili su zaostatak u 70. minutu preko Sime, ali nisu uspeli da izjednače.

Aris je, inače, igrao bez Kiprana u startnoj postavi, a jedini koji je ušao sa klupe bio je Matija Špoljarić, momak srpskih korena, ali rođen u Limasolu, koji je posle nastupa za selekcije Srbije do 17 i 19 godina izabrao da nosi dres Kipra.

Do važne pobede u borbi za jednu od tri pozicije koje donose proleće u Evropi došao je Šturm, koji je kao gost savladao Rakov golom Vilijama Bovinga u 24. minutu.

LIGA EVROPE – 2. KOLO

GRUPA C

Betis - Sparta Prag 2:1 (1:1)

/Dijao 9, Isko 79 - Birmančević 3/

Aris Limasol - Rendžers 2:1 (1:0)

/Muketu Musunda 9, Babika 59 - Sima 70/

GRUPA D

Sporting Lisabon - Atalanta 1:2 (0:2)

/Đekereš pen 76 - Skalvini 33, Ruđeri 43/

Rakov - Šturm Grac 0:1 (0:1)

/Boving 24/



tagovi

Veljko BirmančevićLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara