Fudbaleri Leotara
Fudbaleri Leotara

Bitke za opstanak u Bijeljini i Prijedoru, komšije na Tušnju

Vreme čitanja: 5min | sre. 11.05.22. | 11:40

Za nekolicinu klubova ovo 30. kolo prvenstva Bosne i Hercegovine može da bude sudbonosno

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle jučerašnjih remija u gradskim derbijima između Sarajeva i Željezničara (1:1) i Zrinjskog i Veleža (1:1), danas će biti kompletirano 30. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine. Definitivno, najzanimljvije će biti u borbi za opstanak, gde bi se već danas moglo razjasniti mnogo stvari. Epicentri dešavanja biće Bijeljina, Prijedor i Tuzla, a igraće se još u Banjaluci.

Izabrane vesti

17.00: (1,57) Radnik Bijeljina (3,70) Leotar (5,75)

Za Radnik se ova utakmica može nazvati sudbonosnom, budući da je tim iz Bijeljine zakovan za dno tabele sa 22 boda. Od bezbedne zone zaostaju pet bodova, a upravo je na toj poziciji današnji rival. Dakle, sve osim trijumfa za domaće bi verovatno značilo selidbu u niži rang, dok bi eventualna pobeda produžila nadu za očuvanje premijerligaškog statusa. Radnik je i ranije mogao da smanji ulog ove utakmice, ali je prosuo priliku za takvo nešto, pa danas neće imati priliku za popravni, jer je do kraja prvenstva ostalo svega četiri kola.

Dakle, tim iz Bijeljine će u ovaj susret morati ići na sve ili ništa.

Sledi nam utakmica u kojoj nam igra samo pobeda i tako ćemo se postaviti od samog starta. Verujem u želјu i znanje svakog igrača koji će biti na terenu. Znam da će svako od njih dati svoj maksimum kako bismo osvojili tri boda i približili se ekipama koje se bore za opstanak u Premijer ligi BiH”, istakao je Velibor Đurić, trener Radnika.

Dok domaćima igra samo pobeda, Leotaru bi u nekom slučaju odgovarao i jedan bod. Iz razloga, što bi današnjeg rivala verovatno otpisali iz borbe za opstanak, a sebe doveli u situaciju da u poslednja tri kola rešavaju sudbinu. Ono što timu iz Trebinja ne ide na ruku jeste katastrofalan učinak na gostujućim terenima, gde su savladali samo Rudar u Prijedoru, dok su sve ostale susrete okončali bez ispaljenog metka. Ipak, gledajući sa psihološke strane, njima je možda i lakše, jer im ne visi mač nad glavom kao domaćinu.

U prošlom kolu nismo izgledali kao ekipa koja se bori za opstanak, pa smo mnogo razgovarali prethodnih dana. To se mora promeniti, jer u suprotnom nećemo ostati u ligi. Mislim da su igrači svesni svega i da ćemo popraviti utisak u Bijeljini. Dobar rezultat bi nam značio dosta u borbi za opstanak“, istakao je šef stručnog štaba Leotara Miodrag Bodiroga.

17.00: (1,55) Rudar Prijedor (3,50) Posušje (6,75)

Slična situacija kao i u Bijeljini, biće i u Prijedoru, gde se sastaju direktni konkurenti za opstanak. Rudar je u zoni ispadanja, ali svega dva boda manje od bezbedne zone, u koju bi mogao doći danas u slučaju povoljnog rezultata. Iako je Rudar jedno vreme bio čak i otpisan zbog problema u klubu, stvari su se znatno promenile, i nada u opstanak se javila. Prva brejk lopta je tu, jer ukoliko žele da sačuvaju premijerligaški status, ovakve utakmice moraju dobijati. Zlata vredna je bila pobeda nad Slobodom u prošlom domaćem kolu, pa će i danas sve snage biti usmerene na osvajanje tri boda.

Sa druge strane, Posušje je za sada u dobroj situaciji, ali bi ih svaki naredni kiks doveo u nelagodnu poziciju. Otkako je na klupu seo iskusni stručnjak Toni Karačić, forma je znatno podignuta, a nade za opstankom povećane. Posušje više nije ni nalik onoj ekipi koja je delovala kao raštimovan orkestar poput poraza na Koševu 6:0. Sada to deluje mnogo ozbiljnije, organizovanije, disciplinovanije, a ukoliko danas uspeju ostati neporaženi, bio bi to veliki korak ka opstanku u eliti BiH fudbala.

17.00: (1,92) Tuzla Siti (3,25) Sloboda Tuzla (4,00)

Ovo kolo je specifično iz razloga što se igraju čak tri gradska derbija. Osim ona pomenuta dva u Sarajevu i Mostaru, komšije će se danas sastati i na stadionu Tušanj. Duel dva tima sa dijametralno suprotnim ambicijama. Dok Tuzla siti želi potvrdu izlaska na međunarodnu scenu, jer se nalaze na drugom mestu sa bodom više od Borca, Sloboda želi ostati neporažena. Nominalni domaćin u ovoj utakmici je na pragu Evrope, ali sve dok matematički to ne bude rešeno, ambicije ostaju iste. Sigurno je da mlađi tuzlanski premijerligaš poseduje znatno kvalitetniji tim i da u današnji susret ulazi sa velikom ulogom favorita. Međutim, prednosti domaćeg terena nema, a za goste je ulog veliki. Sloboda se od svih ekipa koje se bore za opstanak, nalazi možda u najboljoj situaciji što se tiče tabele, međutim gledajući raspored, ne deluje to baš bajno za crveno – crni deo Tuzle.

19.00: (1,45) Borac Banjaluka (3,90) Široki Brijeg (7,50)

Jedan od onih mečeva koji nemaju preveliku važnost biće odigran u Banjaluci. Borac je trećeplasirani sa bodom manje od Tuzla Sitija, a Evropa je nadohvat ruke. Tačnije, izvesna je, samo je treba potvrditi. Ipak, u taboru banjalučana ništa ne žele prepuštati slučaju, pa su sa jasnim ciljem izašli pred medije. Drugo mesto! Glasile su reči novog trenera Tomislava Ivkovića, pa je jasno da će do kraja u svaki meč ići sa ciljem da pobede, bez obzira što je Evropa već izvesna. Borac se pokazao kao ekipa koja je jako dominantna na svom terenu, pa je samo Zrinjski uspeo da otkine bod. Svi ostali su prošli kao bosi po trnju, a vrlo verovatno ništa bolje neće proći ni današnji rival.

Široki Brijeg već odavno nema nikakav rezultatski imperativ. Šanse za Evropu su izgubljene, borba za opstanak je daleko, pa je jedini cilj stabilizacija ekipe i kluba. Iz tog razloga doveden je iskusni stručnjak Ivica Barbarić, koji će već sada formirati igrački kadar, kako bi naredne sezone tim sa Pecare mogao doći do željenog izlaska u Evropu. Dakle, i u Banjaluku su otputovali sa ciljem da pruže dobru partiju i da se vidi ko može odgovoriti zahtevima novog šefa struke. Poraz ih neće puno zaboleti, a pobeda ne bi ništa puno donela.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

PREMIJER LIGA BIH – 30. KOLO

Utorak

Sarajevo - Željezničar 1:1 (1:0)

/Suljić 10 - Dupovac 66ag/

Zrinjski - Velež 1:1 (0:0)

/Bilbija 62 - Brandao 68/

Sreda

17.00: (1,57) Radnik Bijeljina (3,70) Leotar (5,75)

17.00: (1,55) Rudar Prijedor (3,50) Posušje (6,75)

17.00: (1,92) Tuzla Siti (3,25) Sloboda Tuzla (4,00)

19.00: (1,45) Borac Banjaluka (3,90) Široki Brijeg (7,50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

ex-Yu fudbalEX-YU ligeBiH 1Radnik BijeljinaLeotarRudar PrijedorTuzla SitiSloboda TuzlaBorac Banja LukaBorac BanjalukaŠiroki Brijeg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara