Davor Javorović/PIXSELL
Davor Javorović/PIXSELL

Bjelica za MOZZART Sport: Milojević i ja ličimo, otvoren sam za igrače iz Srbije, Hrvati su skupi

Vreme čitanja: 7min | sub. 10.04.21. | 08:50

Čovek koji je lansirao Dinamo u nebo, a sada sa Osijekom preti da ga spljošti

U sezoni kada je Dinamo pisao čudesne stranice evropske klupske istorije, na domaćem frontu je imao kamenčić u cipeli koji ga je sve više žuljao i na kraju se nadvio nad njega poput stene koja preti da mu padne na glavu i spljošti ga.

Ta stena od koje Dinamo strepi je upravo njegov bivši trener Nenad Bjelica. Po mnogima najbolji hrvatski trener koji je radio u tamošnjem prvenstvu prethodnih godina. Čovek koji je posle pola veka srušio Dinamovo prokletstvo o evropskom proleću, koji je zgazio Atalantu sa 4:0 i jedini koji je u ovom formatu Lige šampiona bio blizu da sa Dinamom prođe grupnu fazu Lige šampiona. A usput je lansirao igrače poput Danija Olma, Luke Ivanušeca, Joška Gvardiola, a afirmisao iskusnije igrače poput Bruna Petkovića i Mislava Oršića napravivši ih reprezentativcima.

Izabrane vesti

Bjelica je ostavio neizbrisiv trag na Maksimiru, ali je otišao sa njega onako kako nije zaslužio. Ostao je veran svom stručnom štabu, svojim ljudima i zajedno su otišli iz Dinama kada nisu pristali na neke ultimatume Zdravka Mamića.

Nekoliko meseci kasnije se vratio da „proganja” Dinamo kao što ga niko dugo godina nije proganjao u hrvatskom prevnstvu. I to sa svojim Osijekom u kojem je živa legenda. Tamo je počeo igračku karijeru, tamo je igrao i pri njenom kraju, a tamo se sada vratio i da bude trener.

Ambiciozni slavonski klub je atraktivan i skup projekat finansijera iz Mađarske. Nešto slično kao TSC u Srbiji, ali na višem i ozbiljnijem nivou. Bjelica je na pragu da nadmaši sva očekivanja i prognoze. Baš u sezoni kada je Dinamo u Evropi napravio istorijski uspeh, „partibrejker” Bjelica je rešio da mu se u prvenstvu osveti tako što će sa Osijekom osvojiti titulu i poslati velikog zagrebačkog favorita u trećerazrednu Konferencijsku ligu. Malo ko je u Osijeku mogao i u najluđim snovima da sanja da će Bjelica već u prvoj sezoni ravnopravno trčati šampionsku trku sa velikim Dinamom i biti u igri do samog finiša. Da je došao ranije, čak bi bio i ispred Dinama.

Osijek je u prva tri kola sezone osvojio samo bod. Tada je došao Bjelica. Danas je njegov Osijek bodovno poravnat sa Dinamom devet kola pre kraja. A sad zamislite da Bjelica nije ušao sa zaostatkom od minus osam bodova u trci sa Dinamom...

Osijek i Bjelicu smo posetili zajedno sa kolegama iz redakcije hrvatskog portala Germanijak, koji su sa njim uradili veliki intervju. Tom prilikom smo se malo dotakli i nekih tema interesantnih ljubiteljima fudbala u Srbiji.

I odmah smo Osijekovog trenera pitali da li je čuo za poređenja sa Vladanom Milojevićem po stilu, radu i uspešnim rezultatima... Jer zaista deluje da je tip trenera poput Milojevića ili Marka Nikolića. Ambiciozni perfekcionista koji ništa ne prepušta slučaju i u svemu vidi takmičenje. U Osijeku čak ima i šire ingerencije, jer pored trenerske, obavlja i funkciju sportskog direktora po uzoru na neke slučajeve u engleskom fudbalu.

„I ja mislim da imamo puno sličnosti. Znam Vladana i čuo sam se sa njim prošlo leto. Tada je već bio u Saudijskoj Arabiji. Mislim da me zvao zbog nekog igrača. Tako da imam kontakt sa njim i drago mi je zbog njegovih rezultata“.

Davor Javorović/PIXSELLDavor Javorović/PIXSELL

Šta mislite o njemu?

„Mislim da je stvarno odličan trener. Kad gledam njega, njegovo vođenje utakmice i istupe u javnosti, vidim da imamo dosta sličnosti. Imamo i rezultate. Vrlo normalan čovek i jako ga cenim kao trenera. Jedan je od najboljih na ovim prostorima. To je trener koji je mnogo sistematičan, koji mnogo gleda, prati... Ali znate, mi treneri nekad napravimo nešto najlogčinije i najbolju pripremu utakmice, pa svjedeno ispadne loše. A bude i kontra slučajeva. Da napraviš prosečnu pripremu utakmice, a sve dobro ispadne. Tako da, sve je to relativno. A zbog Milojevića mi je drago što je napravio velike rezultate i postao veliki trener“.

Baš se Milojević u nedavnom intervjuu za MOZZART Sport dotakao vaše utakmice sa Dinamom protiv Jang Bojsa u plej-ofu za Ligu šampiona. Tada ste eliminisani, a Zvezda je sledeće sezone u istoj fazi takmičenja eliminisala baš Jang Bojse i Milojević je rekao da je neke pouke za taj dvomeč izvukao iz vašeh neuspeha.

„To vam je uvek tako. Kad ispadne dobro, sve ste dobro uradili. Kad ne ispadne dobar rezultat, onda ništa dobro niste napravili. Mislim da je naše ispadanje od Jang Bojsa bio splet nesrećnih okolnosti. Mi smo stvarno u toj utakmici zaslužili puno više, ali zbog raznih odluka i okolnosti, nismo to ostvarili. Utakmicu u Zagrebu smo imali apsolutno pod kontrolom dok se nije dogodila povreda Sulejmanija“.

Šta se tu promenilo?

„On je pao nezgodno, izgubio svest i iznosili su ga sa terena. Utakmica je prekinuta na pet minuta. Jang Bojs nam do 60. minuta nije stvorio ni polušansu. Ja sam na klupi imao osećaj da nam dva dana neće dati gol. Ali dogodi se taj prekid i tu kao da je pala koncentrancija moje ekipe. U dva minuta smo primili dva gola. I posle toga smo opet imali tri-četiri šanse ili polušanse, ali nismo dali gol i oni su prošli. Ali sigurno je da se nešto moglo naučiti iz te utakmice. Možda bih iz ove perspektive neke stvari i ja napravio drugačije. Ne samo da su oni u Zvezdi naučili iz tih naših grešaka, nego smo i mi naučili, pa smo sledeće godine protiv Rozenborga ušli u Ligu šampiona jer smo se možda drugačije postavili u planu i pripremi utakmice“.

Vama je Mamić nakon svega zamerio da niste forsirali mlade igrače, a i kod Milojevićevih kritičara u Srbiji je bilo takvih mišljenja. Možete li da objasnite to?

„Uvek se nađe neki razlog za rastanak. Bože moj. Ja uopšte ne delim igrače na mlade i stare, nego na one koji mogu i koji ne mogu. Nekad igrač od 31 godine može više da pruži od mladog od 20 ili obrnuto. Ja na to stvarno ne gledam. Samo nisam pobornik toga da mladi igraju samo zato što su mladi. Neka zasluže. Ne samo u Dinamu, Osijeku ili Zvezdi...“

Bjelica na tu tematiku daje i još jedan primer iz prošlosti.

„Bio sam u Lehu iz Poznanja i imali smo mladi tim u četvrtoj ligi i klub je hteo da igraju mladi igrači. E sad, traže vam da se borite sa Lehom za titulu, ali i da igraju mladi fudbaleri koji su u četvrtoj ligi na osmom mestu?! Je li to realno? Klubovi su nekad nerealni sa svojim očekivanjima. Mladi igrači treba da imaju zdrave razvojne puteve. Ja sam Gvardiola priključio Dinamovom prvom timu i mislim da sam ga dozirao baš kako treba. Pomalo sam ga uvodio u seniorski fudbal i on je pokazao progresiju. I evo, sada je došao trenutak kada je on spreman (akcentuje „spreman“ op. aut.) da igra više i da pokazuje više. Puno takvih mladih igrača koji su isforsirano igrali sa 16 ili 17 godina su izgoreli. Pritisak familije, javnosti, kluba... I jednostavno pregore. Zato što nisu spremni i zato što su to deca. Mora doći trenutak kada su ti igrači spremni da pomognu timu, a da ti njima ne naštetiš. Najlakše je staviti nekog sa 18 godina. I šta kad on nestane nakon tri meseca? Da li si mu napravio uslugu ili medveđu uslugu. Tu treba biti oprezan. Imamo baš mnogo loših primera koji su gurnuti u vatru sa 16 ili 17 godina. Nisu dostigli nivo koji su mogli s obzirom na talenat i kvalitet. E sad, recite mi, šta je bolje? Dani Olmo ili Ante Ćorić?“.

Davor Javorović/PIXSELLDavor Javorović/PIXSELL

Bjelica u Osijeku nije prošle godine kupio nijednog igrača, već je dovodio iskusnija pojačanja bez obeštećenja ili na pozajmice. A opet je ostao u trci sa Dinamom da mu diše za vratom. Da li u hrvatskoj ligi ima igrača koje bi Osijek kupio?

„Skupi su. Danas malo boljeg hrvatskog igrača ne možete dobiti ispod 500.000. Ako hoćete igrača Gorice, to je 700.000 ili 1.000.000. Igrača Šibenika je Dinamo kupio za 2.500.000 evra. Mi to niti želimo, niti možemo. Naš budžet nije takav. Uglavnom tražimo igrače koji su povoljni, a imaju dovoljno kvaliteta. Pokušavamo da se apsolutno racionalno ponašamo. Sa što manje novca dovesti što veći kvalitet. Nekad vam to uspe, nekad ne. Od 10 igrača što smo doveli, kod većine smo pogodili“.

A kada bi cena bila prihvatljiva, koji bi to igrač bio po ukusu Nenada Bjelice i Osijeka?

„Ne bih nikome pravio reklamu. Ima tu interesantnih igrača iz Rijeke, Dinama, Hajduka, Gorice... Ali nekad je nešto moguće, a nekad ne. Videćemo da li ćemo se orijentisati na HNL ili pojačanja iz inostranstva. Nama je bitno da uglavnom budu igrači sa našeg govornog područja. Doveli smo dva Slovenca, po jednog Bosanca, Mađara, Ukrajinca, Španca, četiri-pet hrvatskih povratnika... Gledamo da 70 odsto pojačanja bude sa ovog govornog područja. To je jako važno zbog kohezuje u ekipi i na to mnogo obraćamo pažnju“.

Da li su vam zanimljivi igrači iz Srbije?

„Pratimo, dobijamo informacije... Čak više informacija dobijamo o srpskim igračima koji igraju po Evropi nego iz vaše domaće lige. Ali pratimo i to. Čak su nam i neki hrvatski igrači iz Srbije interesantni. Ima ih par. Gledamo, pratimo... To je govorno područje koje je naše tržište. To su igrači koji razumeju jezik i brzo se adaptiraju na Osijek. A inače je Osijek sredina koja prihvata ljude sa svih strana bez problema i svi su dobrodošli. Ne biramo igrače po nacionalnosti. Ako nam igrač iz Srbije bude zanimljiv, mi ćemo ga dovesti“.

Veliki intervju sa Nenadom Bjelicom možete pročitati na hrvatskom Germanijaku.


tagovi

OsijekDinamo ZagrebNenad Bjelica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara