Nikola Milenković (©Starsport)
Nikola Milenković (©Starsport)

Blekijevih 50

Vreme čitanja: 2min | ned. 19.11.23. | 12:25

Na putu da zaigra na trećem od četiri velika turnira otkako igra za Srbiju

Konstanta je da Dušan Tadić asistira, a da Aleksandar Mitrović pogađa. Kad god je potrebno. Ali je konstanta i da je Nikola Milenković uvek tu. Od prvog dana kada je obukao dres reprezentacije Srbije, maltene da ga nije ni skidao.

Zato će danas u Leskovcu, u jednoj od najbitnijih utakmica za državni tim Srbije u 21. veku Milenković u 26. godini zaokružiti tačno 50. nastup u dresu najdražih boja. Može nekad da ne odigra najbolje, može nekad i da bude kriv za gol, ali kada Srbija pozove, Bleki uvek odgovori – tu sam.

Izabrane vesti

A, ukoliko Orlovi danas u Leskovcu protiv Bugarske (15.00) osvoje makar bod, plasiraće se na Evropsko prvenstvo. Prvo posle 24 godine. I Nikola Milenković će moći sa ponosom da kaže: otkako je on debitovao za Srbiju, biće mu treći plasman na veliko takmičenje. Od četiri moguća. Čak mu je i četvrto prošlo kroz prste u onom čuvenom baražu sa Škotskom.

Imala je Srbija u 21. veku brojne vrhunske defanzivce. Neki su igrali u najvećim klubovima Evrope. Neki su bili, a jeste to bilo malo naopako, najveće zvezde reprezentacije tog doba. Ali, do prvenstva Evrope nisu dolazili. Milenkoviću će, nadamo se, danas da se posreći. Debitovao je pred Mundijal u Rusiji, upisao se i na toj najvećoj fudbalskoj smotri, potom je dirigovao odbranom Orlova na putu do Katara i tamo, da bi i sada bio okosnica zadnje linije na ovom putu ka Nemačkoj 2004. godine.

Ono što je impresivno: od 4. juna 2018. i prijateljskog susreta sa Čileom, na kojem je debitovao u crvenom dresu Srbije, Nikola Milenković je propustio samo pet takmičarskih utakmica. Jednu zbog crvenog kartona, četiri zbog povrede. Na nekim mečevima je presedeo na klupi, ali je bio tu, spreman da uskoči na teren, ako bude potrebno.

Ako ovako nastavi, a pred njim je još sedam-osam godina reprezentativnog fudbala, Milenković će biti prvi kandidat za novog rekordera po broju odigranih mečeva za Srbiju. Do tada će to biti Dušan Tadić, koji će danas upisati 104. nastup za Orlove. Još dva će ga deliti da postane suvereni rekorder i skine sa trona Branislava Ivanovića.


tagovi

Nikola Milenkovićfudbalska reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara