Martinez i De Liht (©Reuters)
Martinez i De Liht (©Reuters)

Bodovi ne znače ništa, pobede znače sve

Vreme čitanja: 8min | sub. 15.05.21. | 14:04

Subota u Seriji A

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Okršaji Juventusa i Intera u Torinu, a Rome i Lacija u Rimu imaju mnogo manji takmičarski značaj nego što se verovalo kada je napravljen kalendar za ovu sezonu. Ako tri boda nemaju specifičnu težinu za poziciju na tabeli, pobeda u derbijima uvek nosi draž, posebno za trenere kao što je Antonio Konte ili fudbalere gladne trijumfa kao Ronaldo i Lukaku na jednoj, te Pelegrini i Milinković Savić na drugoj.

Izabrane vesti

U senci dva derbija tokom popodneva Atalanta će u Đenovi overiti kartu za Ligu šampiona, dok će se u Speciji voditi pravi rat između domaćina i Torina za bodove opstanka u Seriji A.

18.00 (2,15) JUVENTUS (3,45) INTER (3,35)

Antoniju Konteu se pružila savršena prilika da servira „hladnu“ osvetu bivšem klubu koji mu je zalupio vrata pred nosom pre dve godine, baš u ovom periodu. Nije tajna da je Konteov ego jednako veliki koliko i osetljiv i da veliko odbijanje Andree Anjelija da mu prostre crveni tepih u Kontinasi pre dve godine nije ni zaboravio, ni svario, ni oprostio.

Ne bi trebalo zaboraviti da Antonio Konte nije insistirao do iznemoglosti pre dva leta i da se Dibala nije zainatio u pregovorima sa Mančester junajtedom, danas bi Romelu Lukaku nosio dres Juventusa, a ne Intera i ko zna kakva bi istorija ovog šampionata bila ispisana.

Šanse da se Juve dokopa Lige šampiona su veoma male čak i da pobedi Inter, ali je sigurno da bi sa eventualnom pobedom Intera Bjankoneri bili poslati direktno u Ligu Evrope. Za Nerazure bi to bilo trostruko zadovljstvo: pobeda nad Juveom uvek prija, izbacivanje iz Lige šampiona i što je najvažnije, zadali bi finansijski udarac direktnom rivalu, skidanjem između 80.000.000 i 90.000.000 evra. Podatak nimalo zanemaraljiv budući da dva kluba često ciljaju ista pojačanja i imaju ambicije da sledeće godine osvoje šampionsku titulu.

Andrea Pirlo ima sve igrače na raspolaganju i neće praviti kalkulacije s obzirom na to da u sredu igra finale Kupa Italije. Iz Kontinase je procurala formacija Bjankonera koja izgleda logično i sasvim respektabilno. Za razliku od startne postave koja je donela tri boda iz Ređo Emlije, protiv Intera ćemo videti četiri promene. Ščensni umesto Bufona, Kjelini na poziciji Bonučija, Kvadrado će zameniti Kuluševskog, a Bentankur Artura.

Inter dolazi u Torino sa najjačim sastavom. Za razliku od mečeva sa Sampdorijom i Romom na kojima je Konte slao na teren kombinovani tim, večeras će istrčati na travnjak Alijanc stadiona tim koji smo naučili napamet. Jedina dilema je da li će od prvog zviždku sudije Kalvarezea biti Perišić ili džoker Darmjan.

Juventus i Inter nisu ukrstili koplja na svetlosti dana od čuvenog meča na kojem nije dosuđen penal Julijana nad Ronaldom koji je kasnije odlučio osvajača skudeta u sezoni 1997/1998. Od tada pa do danas se igralo stalno pod reflektorima.

Inter nije pobedio na oba meča u jednom prvenstvu Juventus 17 godina, od vremena kada je na klupi Nerazura sedeo Alberto Zakeroni. Takođe, Nerazuri su samo jednom pobedili na Alijanc stadionu, pre osam i po godina, a na klupi Bjankonera je sedeo Antonio Konte.

Podatak da bi morali da se vratimo u 1955. godinu da bi pronašli tim Juventusa koji je primio gol na 14 uzastopnih mečeva, što će biti slučaj ako Ščensnii i večeras kapitulira, dovoljno govori o negativnom aspektu ove sezone.

Romelu Lukaku je prvi kandidat da zatrese mrežu Juvea, jer su Bjankoneri jedini tim u Seriji A, uz Atalantu i Veronu, kojem Big Rom nije postigao gol. Na drugoj strani, Inter bio morao da obrati pažnju na Kvadrada koji protiv Nerazura, po pravilu, pruža odlične partije koje je začinio sa tri gola u Seriji A.

JUVENTUS 4-4-2: Ščensni - Danilo, De Liht, Kjelini, Aleks Sandro - Kvadrado, Bentankur, Rabio, Kjeza - Dibala, Ronaldo.

INTER 3-5-2: Handanović - Škrinjar, De Fraj, Bastoni - Hakimi, Barela, Brozović, Eriksen, Darmjan - Lukaku, Lautaro Martinez.

20.45 (2,95) ROMA (3,45) LACIO (2,35)

Luis Alberto i Gonzalo Eskalante slave ispred Lorenca Pelegrinija (© Reuters)Luis Alberto i Gonzalo Eskalante slave ispred Lorenca Pelegrinija (© Reuters)

Rimski derbi bi mogao da bude poslednji za oba trenera i brojne igrače. Paulo Fonseka odlazi sigurno kao i barem desetorica fudbalera koji su nosili dres Rome u prethodnim sezonama, dok je Simone Inzagi i dalje na klackalici. Iz dana u dan stižu kontrdiktorne informacije: od onih koje ne ostavljaju prostor za sumnju da će se brak Inzagija i Lotita nastaviti, do onih koji već vide Simonea na nekoj od prestižnih klupa u Italiji i Engleskoj.

Poput Derbija Italija, i rimski derbi nema veliki značaj za poziciju na tabeli dva tima. Roma izgleda prilično ravnodušna prema eventualnom učešću u Ligi konferencija, a šanse Lacija da se nađe u Ligi šampiona su samo u domenu teorije.

Indikativno je da se italijanski sportski dnevnici više bave u najavi derbija budućnošću dva tima: od dolaska Murinja i eventualnih novih igrača za Romu do sudbine Inzagija i najboljih igrača Lacija, počevši od Sergeja Milinkovića Savića. Bez Lige šampiona i bez Simonea Inzagija na klupi, mnogi su spremni da se opklade na adio Milinkovića Laciju. I ne samo njegov.

Roma ne zna za pobedu nad Lacijom već dve godine. Na poslednja četiri odmeravanja snaga Nebeskoplavi su dva puta pobedili, a dva puta je zabeležen remi. Ako ne pronađe put do pobede Paulo Fonseka će ući u malobrojni klub trenera Rome sa dužim stažom koji nisu osetili slast pobede u derbiju. Za utehu mu je da se u njemu nalaze takva imena kao Otavio Bjanki i Sven Goran Erikson.

Roma je u velikom padu forme. U poslednjih šest kola je pretrpela četiri poraza. Istini za volju ni Lacio nije u sjajnoj formi i pored toga što je uknjižio osam pobeda na prethodnih deset mečeva u Seriji A.

Fonseka će i večeras morati da se odrekne velikog broja fudbalera zbog povreda: od golmana Pau Lopeza, preko defanzivaca Smolinga, Spinacole, Kalfjorija do veznog igrača Veretua. Prema poslednjim najavama Đalorosi će i protiv Lacija igrati sa četovročlanim defanzivnim redom dok se u tim, od prvog minuta, vraćaju Viljar na sredini terena i El Šaravi koji će sa Mhitarjanom i Pelegrinijem igrati iza leđa Edina Džeka.

Sergej Milinković Savić će igrati sa zaštitnom maskom. U startnoj postavi će biti i Lukas Leiva koji je odradio suspenziju protiv Parme, a u među starterima ćemo ponovo videti Koreu pored Imobilea pošto je Vedat Murići još jednom pokazao da nije igrač za Seriju A.

ROMA 4-2-3-1: Mirante - Karsdorp, Mančini, Ibanjes, Bruno Pereš - Viljar, Kristante - Mhitarjan, Pelegrini, El Šaravi – Džeko.

LACIO 3-5-2: Rejna - Marušić, Ačerbi, Radu - Lacari, Milinković, Lejva, Luis Alberto, Lulić - Imobile, Korea.

15:00 (10,50) ĐENOVA (7,00) ATALANTA (1,23)

Atalanta ima veliku priliku da sa današnjom pobedom i matematički obezbedi plasman u Ligu šampiona kolo pre kraja. Istini za volju, kvalifikacija bi mogla da stigne i zaslugom Intera u slučaju da Atalanta kiksne na Marasiju, mada, ruku na srce, retko ko veruje u takav scenario. Prvo, Đenova je već obezbedila prvoligaški status i što je još važnije Atalanta je u formi i na svojoj strani ima sve brojeve, ne samo iz ove već i iz prethodnih sezona.

Otkako je Đan Pjero Gasperini seo na klupu, njegov tim je samo jednom izgubio od Đenove uz sedam pobeda i dva remija. Učinak Boginje sa Gasperinijem na klupi je još ubedljiviji na Marasiju: četiri pobede i jedan remi. Takođe, u 2021. godini Atalanta je jedini tim koji drži ritam Intera, bilo da su u pitanju bodovi ili golovi. Danas bi protiv Đenove mogli da izjednače i rekord od 11 pobeda u gostima u jednom šampionatu.

Davide Balardini je opravdao poverenje koje mu je ukazao gazda kluba Enriko Preciozi. Od dolaska na kormilo Grifona, krajem decembra, Balardini je osvojio 32 boda na 23 utakmice, gotovo bod i po po meču.

Luis Murijel je na korak od laskavog cilja da postigne najviše golova u jednoj sezoni Serije A. Kolumbijac je na kvoti 22 gola i ispred njega su samo zemljak Duvan Zapata (23 gola u sezoni 2018/19) i Filipo Inzagi (24 gola u sezoni 1996/97).

Atalanta želi pobedu, ali i da ne potroši više snage od potrebnog za tri boda. Ne treba zaboraviti da za četiri dana Boginja igra finale Kupa Italije sa Juventusom i Gasperini i njegovi momci ne kriju da im je prioritet da poklone Bergamaskima drugi trofej u istoriji kluba. Zato je moguće da vidimo nekoliko promena u timu, pre svega Murijel, Iličić i Hatebor bi mogli da budu pošteđeni svih 90 minuta.

Đenova će biti prilično oslabljena, a Balardini ima nameru i da nagradi zasluženim odmorom neke od vernih igrača, među kojima je i Ivan Radovanović. U svakom slučaj zbog povrede neće moći da igraju Pelegrini, Krišito, Badelj, Skamaka, Biraski i Čibora.

ĐENOVA 3-5-2: Perin - Goldaniga, Zapata, Mazijelo - Goldaniga, Zajc, Rovela, Strotman, Zapakosta - Destro, Šomurodov.

ATALANTA 3-4-1-2: Golini - Đimsiti, Romero, Palomino - Mehle (Hatebor), De Ron, Frojler, Gosens - Malinovski - Iličić, Zapata.

15.00: (2,75) SPECIJA (3,20) TORINO (2,65)

Utakmica u Speciji je druga meč lopta, kako za Speciju tako i za Torino, da obezbede prvoligaški status kolo pre kraja, bez obzira na rezultate Beneventa i Kaljarija. Tim iz Ligurije je bio blizu cilja protiv Sampdorije dok je Toro doživeo katastrofu proitv Milana.

Specija je na poslednjih šest mečeva gubila i remizirala. Od poslednje pobede protiv Krotona je prošlo više od mesec dana. Igrači Vinčenca Italijana će imati dodatni motiv za ostvaranje istorijskog uspeha pošto će na tribinama biti prvi put novi vlasnik Robert Pjontek.

Na stadionu Piko ćemo videti da li je „žrtvovanje“ utakmice sa Milanom imalo smisla za Torino. Trener Granata Davide Balardini je najavio povratak od prvog minuta osmorice startera koji su bili pošteđeni na meču sa Rosonerima. U tim se vraćaju stubovi odbrane Ico i Enkluu, dok će napad predvoditi Sanabrija i Beloti. Od dvojice napadača se očekuje da se probude pošto je prošlo mesec dana od njihovih poslednjih golova. Štaviše, Beloti nije zatresao mrežu iz igre od januara, poslednji golovi su bili sa bele tačke.

Specija neće moći da računa na Šaboa, Matijela, Akamporu i Galabinova, dok Nikola ima sve igrače na raspolaganju osim Linetija koji je suspendovan zbog kartona. Jedinu dilema oko sastava tima se odnosi na Vojvodu i Singoa, pošto je Vojvoda postigao poslednja dva gola za Granate koji su doneli četiri boda.

SPECIJA 4-3-3: Provedel - Vinjali, Terci, Ismajli, Markica - Estevez (Pobega), Riči, Mađore - Verde, Enzola, Augudelo.

TORINO 3-5-2: Sirigu - Ico, Enkulu, Bremer - Vojvoda (Singo), Rinkon, Mandragora, Verdi, Ansaldi - Sanabrija, Beloti.

SERIJA A - 37. KOLO

Subota

15.00: (10,5) Đenova (7,00) Atalanta (1,23)

15.00: (2,75) Specija (3,05) Torino (2,75)

18.00: (2,15) Juventus (3,45) Inter (3,35)

20.45: (2,95) Roma (3,45) Lacio (2,35)

Nedelja

12.30: (7,75) Fjorentina (4,80) Napoli (1,40)

15.00: (1,50) Benevento (4,40) Krotone (6,25)

15.00: (2,60) Udineze (3,30) Sampdorija (2,70)

18.00: (6,25) Parma (4,20) Sasuolo (1,53)

20.45: (1,43) Milan (4,50) Kaljari (7,50)

Ponedeljak

20.45: (2,65) Verona (3,25) Bolonja (2,70)

*** kvote su podložne promenama


 


tagovi

Simone InzagiĐan Pjero GasperiniAntonio KonteSerija A

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara