Trenutak odluke u Amsterdamu (© Reuters)
Trenutak odluke u Amsterdamu (© Reuters)

Boginja gostovanja! Atalanta u osmini finala, Ajaks drugu sezonu nije prošao grupu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 09.12.20. | 20:51

Luis Murijel odlučio u Amsterdamu, Salah najbrži i najbolji strelac Liverpula u Ligi šampiona

Maja 2019. Lukas Moura ga je u poslednjoj sekundi polufinalnog revanša sprečio da se bori za titulu prvaka Evrope. Godinu i po kasnije Ajaks ni po čemu, osim po imenu, ne liči na tim koji je nadigrao Totenhem, prethodno izbacio Juventus i Real Madrid. Prirodno je da usledi pad, pogotovo posle prodaja Frenkija de Jonga i Matijsa de Lihta, međutim, malo ko je očekivao da dve vezane sezone nije u stanju da prođe grupnu fazu Lige šampiona.

Lane je okončao takmičenje u konkurenciji Čelsija, Valensije i Lila, ove je morao da čestita Liverpulu u Atalanti na plasmanu u nokaut fazu i da se opet preseli u Ligu Evrope, jer u utakmici šestog kola Grupe D sastav iz Bergama slavio u Amsterdamu i drugi put vezano obezbedio proleće u elitnom takmičenju – 1:0.

Izabrane vesti

U direktnom duelu za plasman odlučio je trenerski njuh Đan Pjera Gasperinija. Menjao je iskusni stručnjak jednog Kolumbijca drugim, poslao na klupu Duvana Zapatu, a na teren Luisa Murijala, da bi nekadašnji fudbaler Udinezea, Sampdorije, Sevilje i Fjorentine u 85. minutu iskoristio proigravanje Rema Frojlera za treću pobedu Boginje provincije u gostima ove sezone. Očlekivano je tukla Midtjiland u Danskoj, iznenađujuće Liverpul na engleskom tlu, a onda uzela meru i Ajaksu. Iako joj je igrao bod, osvojila je sva tri u velikom stilu se pridružila Crvenima u osmini finala.

Ajaks će morati da se prešalta u Ligu Evrope, mada je utisak da ovaj tim nema previše dodirnih tačaka sa onim šampionskog karaktera od pre dve sezone. Pogotovo kad je reč o samopouzdanju. Videlo se to najbolje u 75. minutu kad se Daviju Klasenu ukazala najbolja šansa na utakmici, ali je povratnik iz Verdera iz povoljne pozicije pogodio samo nogu golmana Golinija.

Imao je domaćin veći posed lopte, sporadične napade, mada uglavnom bojažljive. Šansu u finišu prvog dela preko 18-godišnjeg Brobija, u nastavku je Erik ten Hag poslao na teren iskusnog Huntelara i mladog Ekelenkampa, ali posle isključenja Rajana Gravenberha (drugi žuti karotn u 79. minutu) sve lađe za Ajaks su potonule...

Liverpulovo gostovanje u Danskoj nije imalo takmičarski značaj, jer je prvak Engleske već obezbedio prolaz, Midtjiland nije mogao ni do Lige Evrope, pa će se duel u Herninigu (1:1) pamtiti po tome što je Mohamed Salah po još dva osnova ušao u istorijske almanahe.

Već u prvom minutu Egipćanin je ukrao loptu Eriku Svajtčenku, stuštio se u kazneni prostor i iskoristio zicer, čime je postao fudbaler Crvenih koji je najbrže matirao golmane u Ligi šampiona. U trenutku kad je lopta prešla crtu semafor je pokazivao 55. sekundu. Bio je to 22. Salahov pogodak za tim sa Enfilda u elitnom kupu. Niko u istoriji nema više u crvenom dresu. Prestigao je legendarnog kapitena Stivena Džerarda (21), a mogu, eventualno, da ga ugroze Sadio Mane (17) i Roberto Firmino (15).

Jirgen Klop je imao luksuz da izvede kombinovan tim, počeli su Vilijams kao štoper, Klarkson u vezi, Minamino i Origi u napadu, što je Mitdjiland iskoristio da dođe do remija sredinom drugog poluvremena i osvoji drugi bod u Ligi šampiona.

LIGA ŠAMPIONA, GRUPA D

Šesto kolo

Midtjiland – Liverpul 0:1 (0:1)

/Šolc 62 pen – Salah 1/

Ajaks - Atalanta 0:1 (0:0)

/Murijel 85/



 


tagovi

AjaksAtalantaLuis MurijelMohamed Salah

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara