Fabijan Delf, Dženk Tosun, Gilfi Sigurdson
Fabijan Delf, Dženk Tosun, Gilfi Sigurdson

Bogovi lošeg poslovanja: Everton bacio preko 80.000.000 na trio koji ode za dž

Vreme čitanja: 2min | pet. 10.06.22. | 15:07

Gilfi Sigurdson, Dženk Tosun i Fabijan Delf otišli sa Gudisona bez obeštećenja

Decembra prošle godine sportski direktor Evertona Marsel Brands dobio je otkaz. Crna rezultatska serija u Premijer ligi kumovala je toj odluci uprave, potkrepljena činjenicom da je Brands za dve i po godine u klubu spiska 300.000.000 na pojačanja koja apsolutno nisu pomogla da se Karamele pomaknu sa mrtve tačke. Ispostavilo se ništa pažljivije ni pametnije novac nije trošio ni u godinama pre Brandsa.

Tokom dana Everton su napustila trojica fudbalera svojveremeno plaćenih ukupno 82.000.000 evra. Problem je u tome što su i Glifi Sigurdson i Dženk Tosun i Fabijan Delf Gudison napustili bez obeštećenja, kao slobdoni igrači. Ako bi postojalo božanstvo lošeg poslovanja, ulogu bi zasigurno preuzeo Everton.

Izabrane vesti

Sigurdson je dan-dan najskuplje pojačanje u istoriji Evertona koji ga je leta 2017. godine platio gotovo 50.000.000 evra. I imao je Islanđanin nekih bistavih izdanja u plavom delu Liverpula, ali ni Islanđanin nije pomogao da Karamele okončaju Premijer ligu plasirani bolje od osmog mesta. Pritom mu ni broje od 156 nastupa, 31 gola i 25 asistencija nisu bile vanserijske, a senku na petogodišnji boravak u klubu bacio je seks skandal sa maloletnicima u koji je upleten prošlog leta i zbog kojeg je propustio čitavu minulu sezonu.

Januara 2018. u Everton je kao veliko zimsko pojačanje stigao Dženk Tosun. Bešiktašu je pripalo 22.500.000 evra, Karamele su očekivale kišu golova od Turčina, a on razvukao 11 pogodaka na preko 60 nastupa. Poput Gilfija, neslavno je napustio Gudison.

Islanđanin i Turčin došli su u eri pre Marsela Brandsa, koji je pre tri godine platio Fabijana Delfa iz Mančester Sitija za 9.500.000 evra. Od tadašnjeg 29-godišnjaka se očekivala mirnoća na sredini terena, liderstvo u svlačionici koje ga je krasilo i na Etihadu iako nije bio ni među deset najboljih igrača Građana, ali od svega toga videli smo samo epizodnu ulogu nekašnjeg reprezentativca Engleske, 41 nastup i verovali ili ne, nijedan gol ili asistenciju. Doduše bio je osakaćen brojnim povredama, zadnje lože, lista, ramena...

Trio koji je napustio Gudison uklapa sa u šablon poslovanja svojstven Everonu u poslednjoj deceniji. Primera radi, od 2017. godine klub je na kupovinu fudbalera potrošio 537.000.000 evra, a od prodaje zaradio 293.000.000. Pritom je za skoro 30 posto prihoda od transfera obezbedio prodajom Romelua Lukakua.



tagovi

Gilfi SigurdsonDženk TosunFabijan DelfEverton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara