Erhan Mašović i Takuma Asano (©Reuters)
Erhan Mašović i Takuma Asano (©Reuters)

Bohum se oprašta od Bundeslige, a Mašović i Asano od kluba

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.05.24. | 11:12

Dvojica fudbalera koje smo ne tako davno gledali na terenima Mozzart Bet Superlige Srbije moraju ovog ponedeljka od 20.30 časova da nadoknade 0:3 protiv Fortune usred Diseldorfa ako žele da sačuvaju elitni status

Pre četiri godine povremeni srpski reprezentativac Erhan Mašović je iz Klub Briža došao u Bohum, a izgleda da je konačno došlo vreme za rastanak. Najverovatnije će poslednju utakmicu u dresu ovog nemačkog kluba odigrati ovog ponedeljka od 20.30 časova, i to sudbonosnu. Protiv Fortune u Diseldorfu, u revanšu baraža za popunu Bundeslige.

Plavci su pred eliminacijom u Cvajtu. Drugoligaš im je pre četiri dana održao lekciju u njihovom domu, Fortuna je tada slavila sa 3:0 i sada pred svojim navijačima drži sve u svojim rukama. Bohumu je potrebno pravo čudo da bi izbegla eliminaciju. Čudo u koje malo ko veruje pred 54.600 neprijateljskih navijača.

Izabrane vesti

Mašović nije igrao u prvoj utakmici pošto se razboleo. Videćemo da li su mu ova četiri dana bila dovoljna da ozdravi i da se dovede u optimalno stanje, mada nemački mediji veruju da jeste i očekuju ga u startnoj postavi. Ako zaigra u Diseldorfu to će mu biti 95. meč u dresu Bohuma.

Ovaj 25-godišnji defanzivac je stigao u Nemačku u oktobru 2020. bez obeštećenja, u trenutku dok je Bohum još igrao u Cvajti. Te sezone je izborio promociju, bez neke preterane pomoći Mašovića koji je zabeležio samo osam nastupa.


20.30: (2,25) Fortuna Diseldorf (3,45) Bohum (3,15)


Međutim, već sledeće godine je u Bundesligi uspeo da se izbori za ulogu startera, koju je uglavnom održavao bez većih problema. Odigrao je 20 utakmica u sezoni 2021/2022, a po 29 u naredne dve. Uspešnija mu je bila ona prošla, u kojoj je postigao sva četiri gola u dosadašnjoj karijeri, a zahvaljujući dobrim igrama počeo je da se pojavljuje i na spiskovima selektora Srbije Dragana Stojkovića. Odigrao je ukupno pet mečeva za Orlove.

Slabi rezultati Bohuma i čak 74 primljena gola u prvenstvu definitivno su uticali na to da Mašović ne bude na širem spisku za Evropsko prvenstvo. Uostalom, nije odigrao nijednu utakmicu u kvalifikacijama, pa teško da je nekadašnji defanzivac Čukaričkog uopšte i mogao da se nada pozivu.

Ako Bohum ispadne u Cvajtu, a sva je prilika da će to da se desi, tom klubu predstoji ozbiljna rekonstrukcija. Čak jedanaestorici igrača će isteći ugovori ovog leta, a srpski reprezentativac je jedan od retkih koji može da donese plavcima ozbiljan profit. Ugovorom je vezan do leta 2026. godine, tako da Bohum ima solidan položaj u pregovaranju sa bilo kojim zainteresovanim klubom. Zato, biće stavljen u pijačni izlog.

Nekadašnji omladinac Čukaričkog izvesno nema želju da se vrati na igranje u drugom rangu, definitivno je prevazišao svojim kvalitetom Cvajtu. Sad, da li bi ostajao u Nemačkoj ili bi tražio spas u nekoj drugoj državi prerano je da pričamo, pošto sezona još uvek nije gotova.

Bohumu je za opstanak nedostajao samo jedan bod. Da ga je u poslednjem kolu osvojio protiv Verdera, a ne izgubio u Bremenu sa 4:1 ili da Union Berlin nije savladao Frajburg (2:1) sada Mašović i drugovi ne bi morali da igraju sa Fortunom već bi uveliko bili na odmoru.

Detalj sa prvog meča Fortune i Bohuma (©Reuters)Detalj sa prvog meča Fortune i Bohuma (©Reuters)

Kofere je polako počeo da pakuje i nekadašnji fudbaler Partizana Takuma Asano, kojem će ovo takođe da bude oproštajni meč od Bohuma. Japanskom krilnom napadaču ističe ugovor ovog leta i on će posle gostovanja u Diseldorfu da bude slobodan u izbori nove sredine. Uostalom, bez obeštećenja je i došao u Bohum, tokom leta 2021. godine pošto je prethodno raskinuo ugovor sa Partizanom usred sezone. Odigrao je Asano ukupno 89 utakmica za Bohum, ove sezone je bio strelac sedam puta, a zbirno u plavom dresu ima učinak od 14 golova i sedam asistencija.

Za razliku od Mašovića, 29-godišnji Japanac je bio akter u onom tragičnom meču pre četiri dana. Proveo je na terenu 62 minuta, pre nego što je ustupio mesto Moricu Brošinskom. U tom trenutku je na semaforu pisalo samo 0:1.

Ako ne bude velikih iznenađenja, Fortuna će se ovog ponedeljka vratiti u Bundesligu posle četiri sezone u Cvajti. Pridružiće se tako Sankt Pauliju i Holštajn Kilu, koji su zauzeli prve dve pozicije na tabeli drugog ranga.

Što se tiče Bohuma, prvih pet puta kada je ispadao u Cvajtu vraćao je se u Bundesligu posle godinu dana. Međutim, prošli put mu je trebalo 11 godina da nađe put do elite...


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------


BUNDESLIGA – BARAŽ (REVANŠ)

Ponedeljak

20.30: (2,25) Fortuna Diseldorf (3,45) Bohum (3,15)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

BundesligaFortuna DiseldorfBohumErhan MašovićTakuma Asano

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara