Boks na Olimpijskim igrama u Riju (©Reuters)
Boks na Olimpijskim igrama u Riju (©Reuters)

Boks leti sa Olimpijskih igara, blizu izbacivanja i fudbal zbog Mundijala

Vreme čitanja: 2min | čet. 03.02.22. | 13:02

Glavni problem plemenite veštine je malo interesovanje, a najpopularnijem sportu nedaće pravi mogućnost organizovanja Svetskog kupa na svake dve godine

Britanski Tajms objavio je senzacionalnu vest da Međunarodni olimpijski komitet razmatra skidanje fudbala sa liste olimpijskih sportova u slučaju da se u delo sprovedu planovi da se Svetski kup održava svake dve godine. Cenjeni dnevnik ujedno je naveo da na Igrama u Los Anđelesu 2028. godine neće biti boksa, modernog petoboja i dizanja tegova.

Boks ima rok do sledeće godine da ispuni određene kriterijume da povrati uključivanje. Problem je u tome što se "amaterski" boks kao i profesionalni, u poslednjih 30 godina pomerao sa lista mejnstrim sportova na margine interesovanja.

Izabrane vesti

Ipak, sportsku javnost je najviše uzdrmala vest za fudbal. U razgovoru za Tajms, jedan član MOK koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je poruka Međunarodnog olimpijskog komiteta mnogo jasnija nego što se čini: Ako želite da fudbal ostane na Igrama, morate da odustanete od planova da se Mundijal igra na svake dve godine.

Nedelja, 16.15: (2,50) Barselona (3,20) Atletiko Madrid (3,15)

U međuvremenu, pojedini članovi MOK koji su danas govorili u Pekingu povodom 139. zasedanja ove organizacije, oštro su odbacili predlog FIFA i njegovog predsednika Đanija Infantina (nije bio prisutan u kineskoj prestonici).

Pojedini članovi MOK-a tražili su od Infantina da "napusti svoju ideju jer bi dvogodišnja frekvencija imala snažan negativan uticaj na druge sportove".

"Organizovanje Svetskog kupa u fudbalu na svake dve godine stvorilo bi nemerljivu štetu i ugrozilo sport, a posebno fudbal. Fudbaleri nisu roboti i moraju da se oporave i provode vreme sa svojim najmilijima. Stoga pozivam da se prekine ova inicijativa, nespojiva sa našim olimpijskim vrednostima", najglasniji je bio predsednik Afričkih nacionalnih olimpijskih komiteta, Alžirac Mustafa Beraf.

Takođe protiv ideje FIFA, kako pišu strani mediji, ustali su Nenad Lalović, predsednik Svetske rvačke federacije i Južnokorejac Riu Seung-min, Sportske komisije MOK.

"Fudbal treba da sarađuje solidarno sa drugim sportskim i međunarodnim savezima. Sport je za sve i potrebno nam je više solidarnosti među sportovima", rekao je Južnokorejac.


tagovi

boksfudbalOlimpijske igre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara