Alvaro Rekoba (©AFP)
Alvaro Rekoba (©AFP)

Bolivijski Andi i nadmorska visina od 4.100 metara plaše Rekobu i Trikolore

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.03.24. | 23:05

Olvejz Redi noćas (01.30) dočekuje urugvajski Nasional u prvom meču poslednje runde kvalifikacija za Kopa Libertadores. Kvalitet na strani gostiju, ali teški uslovi za disanje na razređenom vazduhu “podno oblaka” velika prednost domaćina

Poslednji duel prvih kvalifikacionih mečeva treće i završne runde Kopa Libertadores, na programu je noćas (01.30), kada će se u El Altou, visoko u bolivijskim Andima, sukobiti lokalni Olvejz Redi i nekadašnji i višestruku kontinentalni i svetski prvak, Nasional iz Montevidea, predvođen kao strategom Alvarom Rekobom, klupskom i reprezentativnom legendom.

Uprkos tome što su pretrpeli dva uzastopna poraza u protekloj nedelji, Olvejz Redi na ovaj meč stiže sa uverenjem da će se dobro snaći, znajući da im je njihova najbolja šansa da se nađu u kontinentalnoj eliti upravo pobeda na domaćem terenu. Opšte je poznato da se klubovi iz Bolivije, zbog velike visinske razlike na kojima obitavanju, u mnogome oslanjaju na prednost igranja kod kuće u pokušaju da stvore što veću rezultatsku zalihu pred revanš meč za sedam dana u prestonici Urugvaja.

Izabrane vesti

Poslednji duel Albirohosa bio je poraz od Guabire rezultatom 3:1, u trećem kolu nacionalne elite. Sastav Oskara Viljegasa potpuno je dominira od početka do kraja susreta u gotovo svim parametrima igre, osim u onom najvažnijem, broju preciznih šuteva ka golu onih koji su završili u mreži rivala. Međutim, i pored neuspeha, njihov glavni prioritet u sezoni ističe se kvalifikacija u Kopa Libertadores, što bi moglo značajno uticati na njihove prihode za ostatak sezone.

01.30: (1,50) Olvejz Redi (4,10) Nasional (5,90)

U prethodnoj preliminarnoj rundi ekipa se suočila sa Sporting Kristalom iz Perua i ostvarila ubedljivu pobedu u prvoj utakmici, kada su igrali kod kuće i pobedili sa čak 6:1 bez većih poteškoća, priuštivši sebi poraz od 3:1 kao gosti u drugom duelu, gde su se i pored toga bez ikakvog rezultatskog straha domogli finalne faze kvalifikacija.

U poslednjih pet zvanično odigranih mečeva u sezoni, ujedno toliko su odigrali od početka ove kalendarske godine, zabeležena je samo jedna pobeda, uz dva remija i dva poraza. U pomenutom periodu savladali su Sporting Kristal, dok su nerešeni ishod imali sa Independijenteom i Universitario de Vintom, pored poraza od Guabirae i od Sporting Kristala.

Igrajući kao domaći tim, na gradskom stadionu El Alto u istoimenom gradu, ekipa Olvejz Redija zabeležila je učinak od šest pobeda, jedan remi i tri poraza u poslednjih 10 mečeva.

S druge strane, Nasional iz Montevidea stiže uveren da će produžiti dugu seriju bez poraza ove sezone, ali ne očekuje da će im biti lako protiv u El Altu, ističuće da se iskreno pribojavaju razređenog vazduha i nadmorske visine od 4.100 metara na kojoj se nalazui ovaj grad u bolivijskim Andima. Trikolori su odigrali prethodnih pet mečeva bez poraza, uključujući i ubedljivu pobedu nad Vonderersima od 3:0 u poslednjem duelu nacionalnog prvenstva.

U ovogodišnjem izdanju kvalifikacija za Kopa Libertadores, Nasional se priključio od druge faze, gde se suočio sa venecuelanski Puerto Kabeljom i uspeo da pobedi u obe utakmice bez većih poteškoća, garantujući udoban plasman u narednu rundu sa ukupnim rezultatom 4:0. Što se tiće forme, ekipa Alvara Rekobe u prethodnih pet utakmica zabeležila je četiri pobede i remi, savladavši River Plejt URU, Montevideo Vondererse i Puerto Kabeljo dva puta, pored remija sa Liverpulom iz Montevidea. Kao gost, Nasionala je zabeležio učinak od šest pobeda, dva remija i samo dva poraza u poslednjih 10 mečeva.

Uticaj sintetičke trave i nadmorske visine El Alta, drugog najvišeg stadiona na planeti, koji se nalazi na 4.100 metara nadmorske visine, daje Olvejz Rediju značajnu prednost u odnosu na Nasional u ovom meču i to je već pokazao ubedljivom pobedom protiv Sporting Kristal, tima koji i te kako zna da iskoristi ovu karakteristiku u svoju korist jer i sam nastupa u sličnim uslovima u prvenstvu Perua.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - TREĆA RUNDA, PRVI MEČEVI

Sreda

Nasional - Palestino 0:2 (0:0)

/Karasko 47, Sosa 50/

Četvrtak

Botafogo - RB Bragantino 2:1 (1:1)

/Santos 44, 73 - Žuninjo 45/

Sportivo Trinidense - Kolo Kolo 1:1 (1:0)

/Salsedo 36 - Zavala 60/

Petak

01.30: (1,50) Olvejz Redi (4,10) Nasional (5,90)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaNasionalOlvejz Redi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara