BOMBA! Liverpul i Mančester Junajted ulaze u Evropsku premijer ligu od pet milijardi evra

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.10.20. | 16:21

Kandidati su i Arsenal, Mančester Siti, Čelsi i Totenhem, klubovi iz Španije, Italije, Nemačke i Francuske

Evropski fudbal možda nikad više neće biti isti!

Bogati žele još bogatije takmičenje od UEFA Lige šampiona i spremni su da, u saradnji sa FIFA, osnuju novo takmičenje pod imenom Evropska premijer liga u kojoj bi učestvovala samo elita iz najjačih evropskih liga.

Izabrane vesti

Liverpul i Mančester Junajted su prvi koji su dali zeleno svetlo za osnivanje takmičenja i spremni su da učestvuju u njemu, a slično raspoloženje je i u Arsenalu, Čelsiju, Mančester Sitiju i Totenhemu.

Izvori Skaja javljaju i da je spremna finansijska konstrukcija i da bi budžet novog elitnog takmičenja iznosio šest milijardi dolara! U prevodu, nešto više od pet milijardi evra. Sredstva bi kroz neku vrstu zajma obezbedila američka multiinvesticiona banka Džej Pi Morgan, kojoj bi se novac vratio kroz TV prava. Kao ključni faktor u osnivanju Evropske premijer lige se navode španska investiciona kompanija "Key Capital Partners" i Realov predsednik Florentino Perez.

Pored engleskih, za novo takmičenje su zainteresovani i klubovi iz Španije, Italije, Nemačke i Francuske, koji su u pregovorima da uđu u osnivački bord takmičenja. Jedan od najvećih protivnika novog takmičenja je minhenski Bajern.

Skaj javlja da bi pet engleskih klubova imalo zagarantovana mesta u novom takmičenju koje bi startovalo početkom 2022. godine.

Izvori Skaja javljaju da će organizaciju novog takmičenja kao partner podržati FIFA i da bi ukupno 18 klubova trebalo da učestvuje u prvoj sezoni. Najveći protivnik Evropske premijer lige će biti UEFA, čije primarno takmičenje Liga šampiona bi mogla da ostane u senci novog takmičenja i da izgubi na rejtingu i zaradi. Odavno je poznato da UEFA i FIFA nisu u dobrim odnosima i da svetska fudbalska federacija zavidi evropskoj na Ligi šampiona i novcu koje donosi ovo takmičenje.

Što se kalendara tiče, mečevi bi se igrali tokom sezone. Najbolje plasirani timovi bi potom igrali u nokaut fazi iz koje bi došao konačni pobednik, koji bi na kraju inkasirao nagradu vrednu nekoliko stotina miliona evra. Klubovi bi na početku dobili i ogromne "bonuse dobrodošlice" za samo učešće, a visina bonusa bi bila određena na osnovu rejtinga i aktuelne moći klubova. Procene su da bi najveći novac na početku inkasirali Real Madrid i Mančester Junajted.

Zvanična najava osnivanja novog takmičenja bi mogla da usledi već do kraja ovog meseca iako konačni spisak učesnika još nije poznat.


tagovi

Evropska premijer liga

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara