Bomba! Saudijska Arabija blizu kupovine Olimpika iz Marselja

Vreme čitanja: 2min | pet. 14.07.23. | 20:18

Mohamed bin Salman 'pazari fudbal' na svim poljima

Pre nekoliko dana pojavila se informacija da Saudijska Arabija, odnosno sada već čuveni PIF (Državni fond za javna ulaganja u svetu), planira kupovinu još jednog kluba iz neke od najjačih liga Evrope. Ime se nije pominjalo, čak ni zemlja, a onda je večeras kao grom iz vedra neba 'pukla' vest: Saudijci su veoma blizu kupovine Olimpika iz Marselja!

Podsetimo, Fond iza kog stoji Mohamed bin Salman, prestolonaslednik Saudijske Arabije, premijer i ministar odbrane, u svom vlasništvu već ima Njukasl, a proteklih meseci pokušavao je da kupi i Mančester Junajted. Pošto nije uspeo, na kraju je izbor pao na Olimpik.

Izabrane vesti

Radi se o jednom od najpopularnijih klubova Francuske i nekadašnjem šampionu Evrope, jedinom iz te zemlje, a nema sumnje da je značajan faktor u odluci o preuzimanju kluba sa Velodroma bila je struktura stanovništva u Marselju. Dobro je poznato da za Olimpik navija veliki broj Arapa, Alžiraca, Marokanaca, Tunišana...

Za sada nema informacija o tome koliko će PIF morati da izdvoji novca za kupovinu slavnog kluba koji je trenutno u rukama američkog biznismena Franka Mekkorta.

Ali to je zaista najmanji problem za Saudijce...

Imovina Državnog fonda za javna ulaganja procenjuje se na više od 600 milijardi dolara, a krajnji cilj jeste diversifikacija ekonomije Saudijske Arabije, čime bi se širio uticaj Kraljevine širom sveta. Želja princa Mohameda je da do 2030. godine raspolaže s imovinom od oko dva triliona dolara, čime bi nadmašio bogatstvo Norveškog suverenog fonda, trenutno najmoćnijeg sa 1,4 triliona.

Popularizacija i ulaganje u fudbal samo su deo ogromnog državnog projekta i nacionalne razvojne političko-ekonomske vizije. Plan Državnog fonda za javna ulaganja jeste da u naredne dve godine izdvoji 20 milijardi dolara za dovođenje najvećih zvezda u tamošnju ligu - čemu smo svedoci poslednjih nedelja - ali postoji ideja da se arapski uticaj razvija i kroz kupovinu velikih evropskih klubova.


tagovi

Francuska Liga 1Saudijska Arabija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara