Takefusa Kubo (Printscreen)
Takefusa Kubo (Printscreen)

Bonsai se savršeno primio u baskijskoj saksiji

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.02.24. | 14:05

Takefusa Kubo produžio ugovor sa Real Sosijedadom do 2029. godine, izlazna klauzula ostala 60.000.000 evra

Bonsai jeste tehnika, odnosno veština gajenja biljaka u saksijama nastala izvorno u Kini, a odatle preneta u Japan gde je i dobila današnju formu. U doslovnom prevodu, bonsai bi bio stabaoce u posudi i predstavlja mnogo više od puke hortikulture. Naglasak je na mašti i umetničkoj sklonosti čoveka koji biljke uzgaja čineći ih minijaturnim verzijama rođaka iz divljine.

Iz zemlje bonsaija dolazi i Takefusa Kubo, jedan od talentovanijih izdanaka svetskog fudbala. Ima već četiri i po godine kada ga je iz Zemlje izlazećeg sunca "ukrao" Real Madrid, ali ni u prestonici Španije, ni kasnije na pozajmicama u Majorci, Viljarealu, niti u Hetafeu nisu znali koju grančicu da podvežu, koju da drugačije da usmere...

Izabrane vesti

A onda je došao jul 2022. godine, Real Sosijedad nije žalio novaca (platio Realu 6.500.000 evra) jer je uvideo da uz pravi tretman trenera Imanola Alguasila, može da dobije čudo kojem će se u vrtovima San Sebastijana posetioci diviti. I bi tako. Kubo već drugu sezonu zaredom pleni elegancijom, vrti se japanska čigra visoka 173 centimetra, baca rivale na zadnjicu, ostavlja ih u prašini, pakuje i postiže golove. I zato mu je Real Sosijedad postojeći ugovor do 2027. godine produžio do 2029... Uz, razume se, znatno bolje finansijske uslove.

Zalivao je baskijski tim japansku fudbalsku kreaciju i zato ona danas na tržištu, prema podacima specijalizovanog Transfermarkta vredi 60.000.000 evra. Od ostatka sezone u Španiji, kao i osmine finala Lige šampiona protiv Pari Sen Žermena, zavisiće da li će ta cena dodatno rasti do sledećeg leta. A tada će na vratima Anoete pojaviti izvesno Liverpul i ko zna još koliko evropskih velikana.

Ako Kuba lično pitate, on bi najradije nazad međ Blankose na Santjago Bernabeu, ali to ne deluje kao realan scenario. Ali gde god da ode jedno je sigurno - opariće se i Real Sosijedad i Kraljevski klub. U kubovom ugovoru stoji izlazna klauzula od 60.000.000 evra koja se, prema pisanju AS-a, potpisom produžetka saradnje, nije značajno menjala. Dakle, ako uzmemo u obzir da Real ima pravo na 50 odsto od razlike između kupovne i prodajne cene Sosijedada (60.000.000 - 6.500.000 = 53.600.000 evra), ispada da bi oba kluba zaradila po 26.800.000 evra.

Kubo se nakon Azijskog kupa, posle odsustva koje je trajalo čitavog januara vratio u pogon trenera Alguasila. Ove sezone ima šest pogodaka i tri asistencije na 19 nastupa u Primeri gde je prošle takmičarkse godine na 35 nastupa bio blizu dabl-dabl učinak - postigao je devet i namestio sedam goloa. Nizostavni je deo tima koji je u grupnoj fazi Lige šampiona u San Sebastijanu očitao lekciju Interu, ali nije pobedio. Ali već za dva dana na Parku Prinčeva, u prvom meču osmine finala Lige šampiona, Kubo i drugovi imaće priliku da pokažu kakvog su kova.


tagovi

Takefusa KuboReal Sosijedad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara