(©fkborac.net)
(©fkborac.net)

Borac u Ugljeviku overava jesenju titulu

Vreme čitanja: 5min | sub. 09.12.23. | 10:33

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Banjalučani danas (13.00) gostuju Zvijezdi, Sarajevo domaćin na Koševu protiv GOŠK-a (16.00)

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle sinoćnjeg trijumfa Veleža na Grbavici nad Željezničarom (1:0), kojim je otvoreno 17. kolo u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, pretposlednje kolo ovog dela sezone biće nastavljeno danas sa nove tri utakmice. Borac i Sarajevo veliki favoriti, dok Sloga i Posušje igraju za miran odlazak na pauzu.

Izabrane vesti

Sa velikim ambicijama ušla je Zvijezda u povratničku sezonu društva najboljih, ali je vrlo brzo postalo jasno da će teško izboriti opstanak. Do prošlog kola Zvijezda je na svom kontu imala svega pet osvojenih bodova, uz samo jednu pobedu i tri remija. Međutim, u prošlom kolu, ako ništa drugo, potrudili su se da prirede prvorazredno iznenađenje i savladaju aktuelnog šampiona ekipu Zrinjskog.

Ekipa koja drži fenjer u Premijer ligi odlično je parirala Plemićima i sasvim zasluženo upisala pobedu. Ostavilo je to bez teksta celokupnu BiH javnost jer je to zaista bilo nemoguće očekivati s obzirom na dosadašnje rezultate novopečenog premijerligaša. Da Zvijezda ima koji bod više na svom kontu, možda bi se mogao i javiti optimizam za opstanak, ovako je to jako teško očekivati bez obzira na pomenutu pobedu nad Zrinjskim. Da je raspoloženje mnogo bolje sigurno jeste, ali da će biti teško pružiti otpor zahuktalom Borcu.

U taboru domaćina veruju da mogu doći do još jednog čuda.

Dolazi nam ekipa koja od početka sezone pokazuje najveći kvalitet u Premijer ligi BiH. Borac ima kvalitetne igrače, tim koji drži kontinuitet igara, rezultata i sa pravom su dva kola pred odlazak na odmor jesenji prvaci", rekao je trener Zvijezde Darko Milisavljević i dodao:

"Borac dočekujemo posle velike pobede nad ekipom Zrinjskog u nadi da ćemo ponoviti igru iz tog duela. Ako budemo uspeli u toj nameri imaćemo šanse da ostvarimo pozitivan rezultat", naglasio je strateg Zvijezde 09.

Dok Zvijezda kuburi na dnu, Borac se šepuri na vrhu. Banjalučani ove jeseni igraju fantastično i potpuno zasluženo drže lidersku poziciju. Imaju 39 bodova, sedam više od drugoplasiranog Zrinjskog i već su potvrdili jesenju titulu, ali bi sa eventualnim današnjim trijumfom sve to i overili.

Posle uvodnog poraza od Željezničara u prvom kolu, Borac je zaredao s pobedama, a u međuvremenu je upisao svega tri remija, i to dva puta sa Sarajevom i jednom sa Zrinjskim. Sve to im, bez dileme, potpuno opravdano daje lovorike koje će pokušati zadržati. S obzirom na sve činjenice, jako je teško očekivati da Borac može izgubiti bodove u Ugljeviku, i trebalo bi da opravda ulogu favorita.

"Ostala su još dva kola do kraja, moramo da se potrudimo da uzmemo što više bodova, odnosno šest, to vodi ka tituli. Zvijezda 09 je pobedila Zrinjski u prošlom kolu, što dokazuje da imaju kvalitet, iako su na poslednjem mestu na tabeli. U utakmicu moramo da uđemo maksimalno ozbiljno i pokušamo da osvojimo tri boda. Mnogo je važno da uzmemo šest bodova do kraja polusezone jer jesenja titula je samo na papiru, to ništa ne znači, ne vodi u Evropu. Ako hoćemo da osvojimo titulu, moramo u svakoj utakmici da idemo na pobedu i tako sve do kraja", istakao je u najavi meča u napadač Borca Jovo Lukić.

SLOGA – POSUŠJE (13.00)

Da nije bilo poraza od Borca u prošlom kolu, mogla se Sloga hvaliti da je besprekorna na domaćem terenu. I ovako, tim iz Doboja spada u red najboljih domaćih ekipa, pa svaki duel koji igraju kod kuće stavlja ih u ulogu favorita.

To je zapravo i ključni razlog što su do sada osvojili 25 bodova. Saldo koji ih drži daleko od opasne zone, iako je primarni cilj ekipe opstanak u društvu najboljih. To im za sada dobro ide, pa u nastavku sezone mogu igrati dosta rasterećenije. Osim Borca, Sloga nije bila gostoljubiva, jer su svi rivali odlazili praznih ruku, pa će Posušju biti teško ostvariti pozitivan rezultat. Pogotovo zbog činjenice da su u prošlom kolu na domaćem terenu savladali ekipu Igmana, u meču koji je za njih bio jako važan u borbi za opstanak, pa će i oni mnogo rasterećenije moći pristupiti narednim utakmicama.

Mada nije ni Posušje toliko bezopasno u gostima, jer su u posljednjih pet gostovanja upisali samo jedan poraz. Doneli su bodove iz Ugljevika, Širokog i Grbavice pa bi možda ta rasterećenost mogla i doneti pozitivan rezultat.

SARAJEVO – GOŠK (16.00)

Iako je Sarajevo jasno istaklo kandidaturu za titulu, Bordo tim već zaostaje devet bodova za vodećim Borcem. Jeste slovenački stručnjak Simon Rožman preporodio Sarajevo, ali i dalje se znaju desiti utakmice u kojoj je Bordo tim zaista neprepoznatljiv. Jedna od takvih partija viđena je u prošlom kolu kada su poraženi u Mostaru od Veleža.

Već se uveliko radi na sklapanju igračkog kadra za proleće, pa će Sarajevo nastojati da drži korak za vodećim ekipama. Kada je reč o domaćim utakmicama, time se zaista mogu pohvaliti jer igraju odlično. Osim onog poraza u prvom kolu od Sloge, upisali su šest pobeda i jedan remi sa Borcem, i to uz gol razliku 17:3. Veliki favorit je Sarajevo i u ovom susretu i sudeći po formi trebalo bi nastaviti odličan niz domaćih utakmica.

GOŠK se ove sezone vratio u društvo najboljih i jasno je da će glavni cilj biti sačuvati premijerligaški status. Za sada im ne ide loše, jer su na devetom mestu sa dva boda više od opasne zone, pa im je svaka naredna utakmica zlata vredna. Novi trener Toni Karačić je iskusni trenerski vuk koji zna kako ostvariti taj cilj, samo što će biti teško protiv ekipa koje se bore za titulu. U prethodna tri kola, koliko je Karačić na klupi, GOŠK je osvojio četiri boda, što je sasvim solidna zaliha, a eventualni bod na Koševu bio bi kao kuća za ekipu iz Gabele.

BIH 1 - 17. KOLO

Petak

Željezničar - Velež 0:1 (0:0)

/Guliašvili 67)

Subota

13.00: (18,0) Zvijezda (7,50) Borac (1,12)

13.00: (2,10) Sloga (3,25) Posušje (3,35)

16.00: (1,30) Sarajevo (4,90) GOŠK Gabela (9,50)

Nedelja

13.00: (2,60) Igman (3,10) Tuzla Siti (2,65)

15.15: (6,00) Široki Brijeg (3,70) Zrinjski (1,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiHBiH 1Borac Banja LukaBorac BanjalukaZvijezda 09Premijer liga BiH

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara