©Starsport
©Starsport

Borba u kojoj je utešna nagrada 3.000.000 evra: TSC-u i Čuki veća pretnja Voša nego Partizan

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.05.23. | 11:51

Brđani i Topolčani na korak od evropske jeseni

Pobedom Čukaričkog nad Vojvodinom (1:0) Novosađani su i matematički ispali iz konkurencije za zagarantovanu evropsku jesen kroz Mozzart Bet Superligu, te im kao alternativa i tračak nade ostaje eventualno osvajanje Kupa Srbije. Istovremeno, uz kalkulaciju da Stara dama neće ponoviti uspeh iz sezone 2019/20, preostala tri konkurenta ulaze u foto-finiš trke sa ogromnim ulogom.

Savladavši Radnički iz Kragujevca, TSC je zadržao drugu poziciju uz isti broj bodova kao i Čukarički (zbog boljeg plasmana pred početak plej-ofa) i odškrinuo vrata istorije približivši se za još korak kvalifikacijama za Ligu šampiona, međutim, da neće imati pravo da se opuste ni na tren potvrdili su pratioci Čukarički i Partizan koji su pobedama održali korak tri kola pre kraja.

Izabrane vesti

Iako je iz perspektive Topolčana i Brđana primarni cilj drugo mesto, čak bi i utešna nagrada u ovom slučaju donela najveći iskorak za neki od klubova izuzev večitih rivala po broju evropskih utakmica u sezoni, prilivu od UEFA i klupskom koeficijentu. Istovremeno, pobedom nad Novim Pazarom (2:0) Partizan je zadržao šanse u poteri za TSC-om i Čukaričkim, međutim, drugo uzastopno slavlje i suma od sedam bodova u tri kola samo su očuvali tračak nade kluba iz Humske u borbi za mesta koja donose evropsku jesen.

Četiri boda minusa, i lošiji plasman posle 30. kola Mozzart Bet Superlige razlog su zbog kojeg crno-beli, da bi napravili iskorak na tabeli, moraju da u poslednja tri kola osvoje pet bodova više od rivala sa Banovog brda ili iz Bačke Topole, što predstavlja gotovo neizvodljiv scenario u situaciji kada je timovima na raspolaganju po devet bodova i vrlo sličan raspored. Svaki od tri konkurenta u trci će dve od poslednje tri utakmice odigrati na domaćem terenu, a rivali će im biti ekipe ispod njih i bez rezultatskog imperativa (Vojvodina porazom od Čukaričkog izgubila teoretske šanse za treće mesto).

Pet bodova u naredna tri kola predstavljala bi garanciju osvajanje minimum trećeg mesta i praktično overu istorijske jeseni u Evropi za TSC i Čukarički (izuzev ukoliko Vojvodina osvoji Kup Srbije), te bi praktično do ostvarenja sna mogli da stignu već u narednom kolu, u slučaju da pobede. I još jednom: pod uslovom da Vojvodina ne osvoji Kup.

Podsetimo, karte za kvalifikacije Lige šampiona i Lige Evrope sa sobom nose minimum mesta u grupnim fazama Lige Evrope i Lige konferencije, a sa njima i zagarantovanih osam međunarodnih susreta. Dalje i minimum 3.000.000 evra prihoda (bonus od UEFA za igranje grupne faze Lige Evrope je 3.630.000, a Lige konferencije 2.940.000 evropskih novčanica) i značajan pomak po pitanju klupskog koeficijenta (sam plasman u grupnu fazu Lige Evrope nosi tri, a Ligu konferencije dva i po boda).

RASPORED U POSLEDNJA TRI KOLA

TSC

TSC - Voždovac

Novi Pazar - TSC

TSC - Vojvodina

ČUKARIČKI

Čukarički - Novi Pazar

Voždovac - Čukarički

Čukarički - Radnički 1923

PARTIZAN

Partizan - Radnički 1923

Vojvodina - Partizan

Partizan - Voždovac



tagovi

TSC Bačka TopolaČukaričkiFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara