Buongiorno Italia: Bravo, Inter - Handanović, Lukaku, Lautaro, Konte i društvo traže da im se smanji plata

Vreme čitanja: 7min | sre. 01.04.20. | 12:33

Pregled italijanske sportske štampe za sredu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Predsednik Fjorentine Roko Komiso ne želi ni da čuje ponude koje mu stižu za Nikolu Milenkovića iz najvećih italijanskih i evropskih klubova, piše Korijere. U tekstu se precizira da bi vlasnik Ljubičastih mogao da promeni mišljenje samo u slučaju totalno “nepristojne ponude”. Gazeta tvrdi da je Ibrahimović odlučio da ne produžava ugovor sa Milanom i da je Milik prvi izbor Rosonera za njegovu zamenu. Tutosport hvali Interove igrače zbog odluke da krenu stopama Juventusovih po pitanju kresanja plata i brani Kristijana Ronalda koji je velikim donacijama odgovorio na kritike preko društvenih mreža na ponašanje tokom pandemije. Korijere delo Sport predstavlja mogućnost da se prvenstvo nastavi u drugoj polovini maja i da se utakmice igraju iza zatvorenih vrata, a da timovi iz najpogođenijih zona epidemijom COVID-19 ugošćuju protivničke timove na neutralnim terenima u pokrajinama gde epidemija nije uzela maha.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Najčitaniji sportski dnevnik u Italiji otvara današnje izdanje sa pričom o Zlatanu Ibrahimoviću koji je odlučio da ne produži sledećeg leta ugovor sa Milanom i da su Rosoneri već počeli da rade na dovođenju Arkadijuša Milika kao alternative za Šveđanina.  
“Ibra bye bye Milan”, naslov je na engleskom na naslovnici Gazeta dok se u podnaslovu precizira da je Zlatan veoma razočaran ponašanjem kluba i da se ovih nedelja čuo samo sa trenerom Piolijem. U tekstu na unutrašnjim stranama se kaže da bez Bobana i Maldinija na izlaznim vratima, Ibrahimović ne vidi sebe u Milanu tim pre što mu se planovi Gazidisa za budućnost ne sviđaju, odnosno ne uklapaju se u njegovu viziju fudbala. U drugom tekstu se navodi da je Milik prvi izbor Milana. Takođe se ističe da je Poljak čvrsto rešio da napusti Napulj i budući da mu ugovor ističe 2021. godine, predsednik Napolija Aurelio de Laurentis nema mnogo izbora.

“Inter, zaleno svetlo za kresanje plata: Konte, Lukaku, Handanović. Svi su spremni da prihvate smanjivanje plata”, piše Gazeta da su igrači i stručni štab Nerazura imaju nameru da slede primer svojih kolega u Juventusu i da se odreknu dela svojih primanja kako bi pomogli klubu da prevaziđe alarmantnu situaciju. Na unutrašnjim stranama list donosi i priču da su pojedini fudbaleri, pogotovo Lautaro Martinez, Stefan de Fraj i Alesandro Bastoni, silno napredovali u ovoj sezoni i da je njihova cena značajno porasla. Kada se pomenutoj trojci doda i mladi Espozito, za koga bi nekoliko klubova u Evropi već bilo spremno da plati 20.000.000 evra, dolazimo do sume od preko 200.000.000 evra. Martinezova raskidna klauzula je 111.000.000, De Fraj danas vredi barem 50.000.000 evra, Bastonijeva realna cena je preko 30.000.000 evra, a Espozitova, kao što rekosmo, 20.000.000.

“Dibala igra na kartu produžetka ugovora. Iguain može da ode”, najavljuje Gazeta tekst  o Juventusu na naslovnici. U članku se kaže da Dibala želi da ide stopama Alesandra del Pjera, to jest da postane simbol novog Juvea i da ostane do kraja karijere u Kontinasi.
“Dibala čeka poziv Juvea, već je stavio do znanja da je njegov prioritet da produži ugovor i ostane još dugo u Juventusu”, dodaje list. Na drugoj strani se kaže da Juve nama nameru da produžava ugovor sa Iguainom. Pred Pipitom su dva izbora, ako želi da ostane u Juveu moraće da prihvati prepolovljavanje plate do kraja ugovora. U suprotnom biće stavljen na trasfer listu ovog leta iako su u Juveu svesni da će biti teško prodati fudbalera koji ima platu 7.500.000 evra.

“Roma je sa Zaniolom u ulozi superzvezde već u budućnosti”, izveštava milanski dnevnik da se predmeti sa likom ili brojem Zaniola najviše prodaju. Istovremeno o Zaniola se otimaju brojne kompanije koje ga žele kao svoje zaštitno lice i neke su spremne da uđu u poslovni odnos sa Romom kako bi obezbedili da im Zaniolo bude tzv. testimonijal.

“Lacio želi što pre na teren”, piše Gazeta da predsednik Klaudio Lotito čeka kao zapeta puška novi dekret italijanske vlade koji bi mogao da omogući povratak treninzima igrača Serije A. Najoptimističnije prognoze govore da bi Nebeskoplavi, po nemačkom receptu 2-3 igrača u različitim vremenima, mogli već sledeće nedelje da počnu treninge.

“Koristi glavu kao niko za postizanje golova ali nikada ne trese mrežu glavom”, naslov je za priču o Josipu Iličiću koji i pored svoje visine 190 centimetara nije nikada dao gol glavom.
“Neobična Josipova nula: postiže golove samo nogama. Na 287 utakmica u Seriji A Iličić je postigao 87 golova, uvek nogom nikad glavom”. U članku se kaže da se pretpostavlja da je slovenački reprezentativac imao traumu kao klinac pokušavajući da udari loptu glavom. Iličić o tome ne želi da priča i svaki put kad neko pokuša da otvori tu temu nađe način da je izbegne, tako da je sada postalo normalno i niko se više ne čudi što ni u Zingoniji Josip nikada ne udara lotu glavom.

CORRIERE DELLO SPORT

“Skudeto na neutralnom terenu”, naslov je pored fotografije Sergeja Milinković Savića kako proslavlja gol protiv Intera na Olmpiku. U nadnaslovu i podnaslovu se objašnjava da Zajednica prvoligaša ima čvrstu nameru da završi prvenstvo i da je jedna od opcija da klubovi iz najviše pogođenih zona epidemijom COVID-19 igraju svoje utakmice na neutralnim terenima u drugim pokrajinama iza zatvorenih vrata. U članku se dodaje da je nastavak šampionata moguć tek u maju i to u drugoj polovini.

Osim kalendara nastavka prvenstva piše se i o platama fudbalera pošto juče nije pronađeno kolektivno rešenje između klubova i sindikata fudbalera u Italiji.
“I dalje smo daleko od dogovora o platama”, piše Korijere. U tekstu se dodaje da se dve strane ne slažu oko plata za mart i oko zaostalih mesečnih primanja koja nisu isplaćena igračima. Sindikat fudbalera ne pristaje na četvoromesečnu suspenziju isplata dokotka što predlažu klubovi. Dobra vest je da su se obe strane dogovorile da nastave dijalog kako bi stigle do prihvatljivog rešenja za sve.

“Roma, Fridkin ne odustaje”, piše Korijere da se pregovori o kupoprodaji kluba nastavljaju o čemu svedoče i reči aktuelnog predsednika Džejmsa Palote. Prvi čovek Đalorosa je izjavio da je dogovor sa Danom Fridkinom i dalje moguć. Iz okruženja teksaškog biznismena je potvrđena želja da se pregovori nastave ali da je smanjenje cene neizbežno, imajući u vidu sve okolnosti. Korijere nastavlja da piše da je Mario Gece jedan od prioriteta rimskog kluba u sledećem prelaznom roku i da je Roma ispred Napolija, Intera i Milana koji su takođe zainteresovani za igrač Borusije Dortmund kome ističe ugovor ovog leta.

“Ako se Lacio ponovo pokrene ne rizikuje”, dvosmisleni je naslov Korijerea za tekst u kome se kaže da je finansijsko stanje Nebeskoplavih odlično – završni bilans za 2019. godinu je na tzv. pozitivnoj nuli – a da bi treninzi mogli da počnu već sledeće nedelje jer je rimski tim obezbedio sve uslova da fudbaleri treniraju bez rizika od zaraze koronavirusom.

“Sensi – Lokateli, Inter sprema reprizu”, izveštava Korijere da je Inter već stavio do znanje Sasuolu da će otkupiti igrački karton veznog igrača, to jest da će platiti 27.000.000 evra, ali ne ovog leta, kako je bilo dogovoren, već sledeće godine. Kao alternativno rešenje, Inter predlaže da u operaciju bude uključen i Lokateli koga bi Nerazuri platili do avgusta, tako bi Sasuolo obezbedio važne novčane injekcije ovog i sledećeg leta.

“Komiso podigao zid oko Milenkovića”, piše Korijere da vlasnik Fjorentine ne želi da proda srpskog defanzivca jer je on jedan od stubova na kojima želi da izgradi novu Fjorentinu s ambicijom da se vrati u Evropu. U tekstu se kaže da su Nikolu tražili Napoli, Juve, Mančester Junajtedi Barselona, Atletiko Madrid i svi su dobili isti odgovor: nema priče o transferu Milenkovića. Ističe se da je srpski reprezentativac jedan od retkih defanzivaca koji podjednako dobro igra u tročlanoj i četvoročlanoj odbrani. Korijere procenjuje da je Blekijeva cena veća od 20.000.000 evra.

TUTTOSPORT

“Zlatna srca”, daje prednost ovog jutra torinski list humanitarnim i filantropskim akcijama Kristijana Ronalda i braće Beloti.
“Ronaldo je već poklonio dva miliona evra bolnicama. U prvim redovima su i braća Beloti, pored Andree Manule kuva hranu za bolnicu na sajmu u Bergamu”, stoji u podnaslovu. U tekstu se kaže da je Ronaldo svojim potezima postao “antivirus” jer je na kritike preko društvenih mreža odgovorio konkretnim akcijama i pomoći bolnicama i onima kojima je najneophodnija podrška.

Tutosport odvaja prostor i za polemiku koja ne jenjava između Lacija i Juventusa u poslednjih nekoliko nedelja. “Borba rečima za skudeto: Lacio napada, Juventus sve više iritiran”, naslov je priče u kojoj se prenose reči portparola Lacija Artura Dijakonalea koji je optužio Juventus da se iza propagiranje etike i odricanja od šampionske titule krije licemerstvo. U Torinu su odlučili da ne odgovore na provokaciju iz Rima, ali su stavili do znanje da sve ima svoje granice pa i strpljenje Stare dame za napade Nebeskoplavih.

“Bravo, Inter!”, naslov je ispod zaglavlja s kojim se pozdravlja namera igrača Nerazura da idu stopama svojih kolega iz Juventusa i da se sami odreknu dela svojih primanja tokom krize prouzrokovane epidemijom koronavirusa.  U tekstu se kaže da je kapiten Samir Handanović obavestio generalnog direktora Bepea Marotu da su igrači, trener Konte i njegov stručni štab spremni da smanje svoje plate. Takođe se precizira da će obim kresanja primanja biti naknadno preciziran, ali da će omogućiti barem 20.000.000 evra uštede za kase Intera.

Bivši igrač Intera Rikardo Feri se javno zahvalio Interu i njegovim čelnicima na pruženoj pomoći kad je bilo najpotrebnije: ”Zahvaljujući Maroti mogao sam da pomognem odmah bolnicama u Lodiju i Bergamu”. Feri koji je nosio dres Intera 13 godina, od 1981. godine do 1994.  živi u centru Lodija, prvom gradu – žarištu epidemije COVID-19 i koji je prvi bio stavljen u karantin. Feri je otkrio da je Stivena Džanga i Bepea Marote dobio blizu 100.000 evra koje je mogao odmah da preda bolnicama u Lodiju i Bergamu za kupovinu neophodnog medicinskog materijala.

“Sirigu je deo kastinga za naslednika Điđa u Milanu”, tvrdi Tutosport da su Rosoneri bacili oko na čuvara mreže Torina i nacionalne selekcije u slučaju da Donaruma napusti već ovog leta Milan.

Piše: Željko PANTELIĆ


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara