Detalji sa utakmica širom Francuske (©AFP)
Detalji sa utakmica širom Francuske (©AFP)

Bordou nož pod grlom, uvrede za igrače i toalet papir u haotičnoj atmosferi! Monako od 0:2 do 4:2, Marselj pred ambisom

Vreme čitanja: 5min | sub. 14.05.22. | 23:22

Kakvo pretposlednje kolo u Ligi 1

Fudbalsko prvenstvo u Francuskoj došlo je na korak do kraja, a u pretposlednjem kolu videli smo toliko toga da sa punim pravom možemo da konstatujemo kako nas čeka ludnica do poslednjeg sudijskog zvižduka! Monako je veličanstvenim preokretom posle dva gola zaostatka razmontirao Brest, preskočio Marselj i došao u pol poziciju za direktan plasman u Ligu šampiona pošto je Olimpik doživeo havariju na gostovanju Renu i tehnički bi mogao da ostane čak i bez kvalifikacija za elitno takmičenje. Bordo će samo neviđeno čudo da spasi od odlaska u Ligu 2, dok je Mec minimalcem protiv Anžea preskočio Sent Etjen i sada zauzima mesto koje vodi u baraž za opstanak!

Kakvo veče u francuskom fudbalu! Toliko je uzbuđenja bilo na sve strane da je ubedljiv trijumf Pari Sen Žermena u Monpeljeu (4:0) bio najmanje zanimljiv meč ove subotnje večeri. Odakle početi? Hajdemo prvo od Bordoa koji je posle 0:0 kod kuće sa Lorijanom došao u situaciju da bi samo holivudski rasplet dao nadu u opstanak. Našli su kada će Žirondinci da odigraju utakmicu bez golova, ovaj bod im bukvalno ništa ne znači, a da bi uopšte dosanjali skok na baraž poziciju moraće da se nadaju da će i Sent etjen i Mec da izgube ubedljivo, plus da oni razneo Brest u gostima... Zašto? Naime, ako se desi da dva ili više kluba imaju isti broj bodova na kraju, plasman odlučuje gol-razlika. Bordo je tu u najlošijem položaju jer kao najslabija odbrana prvenstva sa 89 primljenih golova – ujedno i najslabiji učinak u poslednje četiri decenije – ima -41 u ovom statističkom parametru. Sent Etjen se nalazi na -35, dok je Mec u najboljoj situaciji sa -29. Dakle, Bordo bi morao da odigra vanvremensku utakmicu sa Brestom kome bodovi nisu potrebni, a da Sent Etjen i Mec budu pregaženi na gostovanjima Nantu, odnosno PSŽ. Kojima bodovi takođe nisu prioritet jer ne mogu ni gore, ni dole.

Izabrane vesti

Mec je spas pronašao bukvalno u poslednja tri kola u kojima je skupio čak sedam od mogućih devet bodova! Posle remija u Monpeljeu (2:2) i tesne pobede nad Lionom u raspadu (3:2) Mec je dobio Anže zahvaljujući pogotku Didijea Lamkela Zea u 50. minutu čime je preskočio Sent Etjen koji je vezao četvrti poraz, ovog puta na svom terenu od Remsa (1:2).

Na stadionu u Bordou ove večeri vladala je zastrašujuća atmosfera, ali ne u pozitivnom smislu. Fudbaleri domaćeg sastava dočekani su na nož od strane razjarenih huligana još ispred stadiona, vređali su ih i skandirali im pogrdne pesme, njih oko 200 napalo je autobus sa fudbalerima Bordoa, morala je da reaguje policija i izgrednike rastera suzavcem, kako bi ekipa ušla na stadion. To nije sprečilo tifoze da sa neredima nastave na stadionu. Kada je utakmica počela bilo je i prekida jer su golovi bili zasuti toalet papirom! Razlog tome su poruke koje su se pojavile na delu tribina gde su smeštene najvatrenije pristalice Bordoa. Od "Vi ste sramota kluba sa istorijom od 140 godina" što je jasno istaknuto još tokom zagrevanja, preko "Primili ste 89 golova, povraća nam se od vas" do "Vi ste go**a" zbog čega su rolne toalet papira poletele ka golu...

Šta su tek priredili Monako i Olimpik Marselj!? Šampion Francuske iz 2017. gubio je od Bresta sa dva gola razlike posle samo 23 minuta zahvaljujući golovima Žan Kevina Duverna i Jusefa Belailija, da bi se sve okrenulo u sledećih pola sata het-trikom neuništivog Vizama Ben Jedera! Prvo je sa bele tačke u 44. minutu prepolovio minus, onda iskoristio asistenciju Kevina Folanda, pa Oreljena Čuamenija da bi Kneževi u 54. minutu vodili sa 3:2, a onda je sve zasladio Foland golom za ukupnih 4:2 čime je stavio tačku na spektakularan preokret! Istovremeno, Ren je savladao Olimpik sa 2:0 čime je Monako opet na gol razliku (+25) došao do drugog mesta koje vodi direktno u elitu, dok bi tim Horhea Sampaolija mogao da doživi pravi brodolom u poslednjem kolu. Pošto sada ima gol razliku +21, a četvrtoplasirani Ren +42, pobeda izabranika Bruna Ženezija i poraz nekadašnjeg prvaka Evrope na Velodromu od Strazbura u poslednjem kolu šalje Olimpik u grupnu fazu Lige Evrope!

Strazburu je pobeda i te kako potrebna jer juri to isto četvrto mesto i Ligu Evrope, koje će biti realnost u slučaju pobede nad Olimpikom i porazom Rena na terenu sada već bivšeg šampiona Francuske – Lila. Na sve što smo već napisali o Marselju, treba znati da Sampaoli neće moći da računa na povređenog Dimitrija Pajea! Francuski mediji procenjuju da bi eliminacija iz svih kombinacija za Ligu šampiona mogla da bude kobna za Marselj, za američke vlasnike i trenersko-direktorski dvojac Sampaoli – Longorija koji je imao punu podršku u sklapanju tima. Šta bi to moglo da znači na kraju dana ne znamo, ali otkazi su verovatno skroz realna opcija...

Još jedan veliki ovonedeljni gubitnik je Nica. Tim sa Azurne obale pretrpeo je poraz od Lila kao domaćin (1:3) čime je izgubio svaku šansu da se domogne grupne faze Lige šampiona. Na kraju bi zbog gol razlike mogao da ostane i bez Lige konferencija, jer je Strazbur u daleko boljoj poziciji. Opet, Nica bi mogla čak do Lige Evrope, ali za to mora da izgubi Ren, a da Strazbur ne odigra bolje od remija.

Nica je odlično počela susret sa Lilom, povela nakon pola sata posle gola Džastina Klajverta, ali onda se dogodio potop. Prvo je Džonatan Dejvid u 52. minutu utakmice iskoristio asistenciju Timotija Vee za svoj prvi ligaški gol posle dva meseca i tek drugi u 2022. godini u svim takmičenjima. Ali, bar je bio lep hitac za oko. Samo devet minuta kasnije Dejvid je mrežu tresao još jednom, da bi se i Vea upisao u listu strelac duboko u nadoknadi čime je zaokružio odličnu utakmicu.

Šta reći drugo nego - čeka nas haos za sedam dana! PSŽ je na terenu Monpeljea sve završio već posle 26 minuta, kada je na semaforu stajalo 3:0. Kilijan Mbape je spakovao dva gola za Lionela Mesija, da bi se Anhel di Marija možda i poslednji put u dresu Svetaca upisao u listu strelaca do tog 26. minuta. Ceo meč zaokružio je Mbape sa bele tačke posle tačno sat vremena loptanja.

LIGA 1 – 37. kolo

Bordo – Lorijan 0:0

Lion – Nant 3:2 (1:0)

/Dembele 9, Paketa 78, Tete 85 – Merlan 81, Siprijen 90+2/

Mec – Anže 1:0 (0:0)

/Lamkel Ze 50/

Monako – Brest 4:2 (1:2)

/Ben Jeder 44 penal, 51, 54, Foland 70 – Duverne 10, Belaili 23/

Monpelje – PSŽ 0:4 (0:3)

/Mesi 6, 20, Di Marija 26, Mbape 60 penal/

Nica – Lil 1:3 (1:0)

/Klajver 31 – Dejvid 52, 61, Vea 90+4/

Ren – Marselj 2:0 (2:0)

/Burižo 12, Majer 35/

Sent Etjen – Rems 1:2 (1:1)

/Mangala 12 – Muneci 2, Dumbija 61/

Strazbur – Klermon 1:0 (1:0)

/Tomason 28/

Troa – Lans 1:3 (1:2)

/Bjankone 14 – Danso 42, Kalimuendo 45, Klaus 71/



tagovi

Vizam Ben JederMonakoOlimpik MarseljPari Sen ŽermenStrazburBordo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara