Milan Borjan (©Reuters)
Milan Borjan (©Reuters)

Borjan i Kanada san pretvaraju u javu, vreme je da se istorija uzme u svoje ruke

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.03.22. | 20:01

U noći između nedelje i ponedeljka je na programu 13. kolo severnoameričkih kvalifikacija, Kanadi pobeda garantuje vizu za Katar, SAD i Meksiko su takođe baš blizu

Do sada je poznato 19 učesnika Svetskog prvenstva koje će se održati ove godine u Kataru, a još tri reprezentacije bi mogle noćas da obezbede plasman na završnoj smotri. U noći između nedelje i ponedeljka je na programu 13. kolo kvalifikacija u Severnoj Americi, kada bi vizu za Mundijal mogli da overe Kanada, Sjedinjene Američke Države i Meksiko.

Od te tri selekcije samo je Meksiko igrao u Rusiji. Amerikanci i Kanađani su ostali ispod crte, Severnu Ameriku su predstavljali Kostarika (bila u grupi sa Srbijom) i Panama. Upravo su te dve selekcije jedine koje su preostale kao izazivači vodećem triju.

Izabrane vesti

Dva kola pre kraja kvalifikacija Kostarika je četvrta na tabeli, ima tri boda manje od SAD i Meksika, a bod više od Paname. Četvrto mesto je takođe solidna pozicija, pošto vodi u interkontinentalni baraž sa predstavnikom Okeanije.

Posle prvog kruga kvalifikacija delovalo je da Kostarika neće imati nikakve šanse da se domogne Katara, ali je serijom odličnih rezultata popravila svoj položaj. Pobedom nad Kanadom (1:0) prošlog petka probila se do četvrte pozicije. Bio je to četvrti trijumf u poslednjih pet kola, samo je Meksiko na svom terenu odoleo pred izabranicima Luisa Fernanda Suareza. Odigrali su 0:0.

"Sudbina je u našim rukama. Večeras igra cela zemlja, ne samo mi. Ali još nismo na Mundijalu, biće nam potrebaqn naporan rad. Niko nam neće ništa pokloniti. Možemo da uradimo nešto neverovatno, ova grupa momaka je spremna da pošalje Kanadu na Svetsko prvenstvo. Moramo da pokažemo snagu i zbog čega smo broj jedan u KONKAKAF zoni. Moramo da pronađemo način da pošaljemo loptu u mrežu", poručio je selektor Kanade Džon Herdman.

22.05: (1,30) Kanada (5,20) Jamajka (11,0)

Kanada je u San Hozeu imala priliku da završi sav posao i dođe do svog drugog učešća na svetskim prvenstvima, a prvom još od Meksika 1986. godine. Bod bi joj bio dovoljan, ali pogodak Kelsa Borhesa je odložio proslavu na severu kontinenta. Kanađani zato večeras (22.05) imaju zicer pred svojom publikom, Jamajka je odavno ispala iz bilo kakve igre za četvrto mesto.

Nedostajaće domaćinu Mark-Entoni Kaje, koji je dobio crveni karton protiv Kostarike. Vezista Kolorado Rapidsa je dobio dva žuta kartona posle samo 34 minuta, pa sada mora da odradi suspenziju. Nema naravno ni Alfonsa Dejvisa, koji zbog komplikacija posle virusa korona nije trenirao tri meseca i tek je prošle nedelje priključen timu Bajerna.

Tu je zato golman Crvene zvezde Milan Borjan, neprikosnoven među stativama, kao i dvojica najboljh strelaca Kanade, Kajl Larin (12 pogodaka) i Džonatan Dejvid (devet).

------------------------------

Do sada su mesto na Mundijalu obezbedili: Katar, Nemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija, Srbija, Engleska, Švajcarska, Holandija, Argentina, Iran, Južna Koreja, Japan, Saudijska Arabija, Ekvador i Urugvaj.

------------------------------

Kanađani bi i sa porazom mogli dalje, ukoliko Kostarika ne savlada nejaki El Salvador (23.05). S obzirom na formu Kostarikanaca, takav rasplet bi bio najnerealniji, iako mu se potajno nadaju i u Meksiku i u SAD.

Uz eventualni poraz Kostarike, Jenkijima bi i bod protiv Paname bio dovoljan za plasman na Mundijal, a Meksikancima da ostanu neporaženi u Hondurasu. U Severnoj Americi se u slučaju istog broja bodova na kraju takmičenja gleda gol-razlika, Kostarika je trenutno na +2, SAD na +9, a Meksiko na +6. Zato bi Ameri i Meksikanci pobedama noćas napravili ogroman korak ka Svetskom prvenstvu sve i da Kostarikanci savladaju El Salvador.

Panama se isprečila Amerikancima na putu ka Rusiji, a isto takop bi mogla i noćas. Jenkiji baš imaju pritisak da slave večeras, jer ukoliko to ne učine, čekaće ih težak posao u četvrtak. Gostovaće Kostariki u San Huanu i ukoliko taj meč direktno bude odlučio o putniku za Katar, Amerikance će da dočeka paklena atmosfera.

U poslednjem kolu Meksiko ima lako domaćinstvo, dolazi mu u goste El Salvador. Kanada bi pak mogla da strepi u Panami, ako noćas ne osvoji bod.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO – 13. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Nedelja

22.05: (1,30) Kanada (5,20) Jamajka (11,0)

23.05: (4,20) El Salvador (3,35) Kostarika (1,95)

Ponedeljak

01.00: (1,48) SAD (4,10) Panama (7,50)

01.05: (9,00) Honduras (4,60) Meksiko (1,38)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Reperezentacija Panamereprezentacija Kostarikereprezentacija Meksikareprezentacija SADKvalifikacije za SP 2022.Reprezentacija KanadeMilan Borjan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara