Žunior Santos (©AFP)
Žunior Santos (©AFP)

Botafogo nagomilao traume pred ključnu borbu za Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.03.24. | 23:05

Nastavljaju se kvalifikacija za eminentno južnoameričko nadmetanj: Kolo Kolu ne ide u prilog što mu je tek nedavno počelo nacionalno takmičenje

Preostale su još četiri ulaznice za grupnu fazu Kopa Libertadores, a za jedno od mesta među 32 najbolja kluba na južnoameričkom kontinentu u poslednjoj instanci kvalifikacija boriće se osam klubova. Noćas su na programu dva meča sa početkom od 01:30 po srednjoevropskom vremenu. Botafogo će na svom stadionu Nilton Santos, poznatijem kao Enženjao u Rio de Žaneiru da ugosti Red Bul Bragantino, dok će nešto južnije u susednom Paragvaju, Sportivo Trinidense da dočeka nekadašnjeg šampiona Zelenog kontinenta i najveći čileanski klub, Kolo Kolo.

Tim Botafoga nagomilao je traume novim neuspehom u klučnim momentima takmičenja u saveznom prvenstvu Karioka i to budi znak za uzbunu u klubu crno-belih, koji stiže kao favorit za ovaj odlučujući meč protiv Red Bul Bragantina sa ciljem da se plasira u grupnu fazu najeminentnijeg klupskog takmičenja na južnoameričkom kontinentu. Štaviše, Glorioso je nedavno pretrpeo ranu eliminaciju iz šampionata Karioka pošto je završio svoju kampanju u prvoj fazi van prva četiri mesta, izostavljajući ga iz polufinala i preusmeravajući ga na Taka Rio. Međutim, njihov poslednji meč je bila ubedljiva pobeda od 4:2 u klasičnom meču protiv Fluminensea, predstavljajući dobar kolektivni učinak.

Izabrane vesti

U prethodnoj fazi kvalifikacija, Fogao je u revanš susretu posle nerešenog ishoda od 1:1 u Boliviji, na svom terenu savladao Auroru rezultatom 6:0. Na prethodnih pet mečeva, sastav Fabija Maijasa zabeležio je tri pobede, uz jedan remi i jedan pretrpljen poraz. Tokom ovog perioda pobedili su Fluminense, Auroru i Audaks RJ, pored toga što su remizirali sa Aurorom i izgubili od Vaska. Igrajući kao domaći tim, na Olimpijskom stadionu Nilton Santos, ekipa Botafoga zabeležila je nedavni učinak od četiri pobede, četiri remija i samo dva poraza u poslednjih deset odigranih mečeva.

01.30: (2,05) Botafogo (3,20) RB Bragantino (3,60)

Dok je na drugoj strani ekipa Red Bul Bragantina, koja je zauzvrat odigrala devet uzastopnih mečeva bez poraza i sa velikim samopouzdanjem stiže na ovaj meč, sa ciljem da i u gostima ostvari dobar rezultat kako bi se približila grupnoj fazi turnira. Štaviše, Masa Bruta je pokazala zavidnu snagu pobedivši Santos prošle nedelje, istina, minimalnim rezultatom koji im je zagarantovao plasman u četvrtfinale šampionata Paulista i to sa prvog mesta u svojoj grupi.

Pre toga, ekipa iz Sao Paola je već imala težak posao u kvalifikacijama za Kopa Libertadores, pobedivši Rionegro Agilas tek u penal seriji, posle dva remija bez golova protiv Kolumbijaca. U poslednjih pet odigranih mečeva, ekipa Pedra Kaišinje zabeležila je dve pobede i tri remija. U navedenom periodu savladali su Santos i Ituano, pored nerešenih ishoda sa Sao Paulom i dva puta sa Rionegro Agilasom. Igrajući kao gost, Bragantino je zabeležio nedavni učinak sa četiri pobede, dva remija i četiri poraza u poslednjih deset odigranih mečeva.

01.30: (3,40) Sportivo Trinidense (3,20) Kolo Kolo (2,10)

Drugi meč koji je na programu ove noći u istom terminu, jeste onaj između Sportivo Trinidensea i Kolo Kola. Paragvajski predstavnik je do finalne faze kvalifikacija stigao pošto je u prethodnoj rundi savladao ekvadorski El Nasional koji nije bio toliko kvalitetan protivnik, ipak, Sportivo je imao ozbiljnih poteškoća u dvomeču. Opet, Trinidense nije jedan od stabilnijih timova u paragvajskom fudbalu i to moramo uzeti u obzir.

Prva utakmica protiv El Nasionala završena je nerešenim rezultatom 1:1, i to pred svojom publikom na stadionu Defensores del Čako u Asunsionu. Do plasmana je došlo igranjem u gostima, kada je ekipa Hosea Arua pobedila sa 1:0, golom Tomasa Rajera u 84. minutu. U revanšu su nastupili sa dosta opreznijom igrom u defanzivi i posedom lopte ispod 40% vremena, uspeli su kontrolišu prostore sa ciljem da iznude još jedan nerešeni ishod koji bi iznudio jedanaesterce, ali su u jednoj od retkih prilika uspeli da postignu odlučujući gol za prolazak u treću rundu kvalifikacija.

Kolo Kolo je u prethodnoj fazi imao veoma jak okršaj protiv argentinskog Godoj Kruza. Kao i Trinidense, čileanski tim je kvalifikacije otvorio je u drugoj fazi, igrajući u gostima i u prvoj utakmici pobedio je u Argentini rezultatom 1:0. Jedini pogodak na utakmici postignut je početkom drugog poluvremena, preko Marosa Boladosa, u utakmici u kojoj je i kao gost čileanski tim imao skoro 70% poseda lopte, ali oskudnih pet udaraca ka golu rivala.

U drugom meču remi bez golova, rezultirao je plasmanom za čileanski tim, ali opet sa teškom igrom, posebno sa fizičkog aspekta. Čileansko prvenstvo počeo je nedavno i ovo je ozbiljan problem za Kolo Kolo, kome je teško početkom godine da igra dinamičnije utakmice. Od početka ove kalendarske godine, Poglavice su odigrale samo tri utakmice u nacionalnom prvenstvu i dve u kvalifikacijama za Kopa Libertadoresu, ostvarivši dve pobede, remi i poraz. Ipak, u četiri od ovih pet utakmica, ekipa Horhea Almirona nije primila gol.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - TREĆA RUNDA, PRVI MEČEVI

Sreda

Nasional - Palestino 0:2 (0:0)

/Karasko 47, Sosa 50/

Četvrtak

01.30: (2,05) Botafogo (3,20) RB Bragantino (3,60)

01.30: (3,40) Sportivo Trinidense (3,20) Kolo Kolo (2,10)

Petak

01.30: (1,48) Olvejz Redi (4,10) Nasional (6,25)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresBotafogoBragantinoKolo Kolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara