Braco dobio uputstva za finiš prelaznog roka, Bajern ima četvoricu u fokusu; pada odluka oko Leve i Halanda

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.01.22. | 12:03

Zile odlazi za džabe, znači mora da dođe novi štoper za džabe...

Burni se dani očekuju u Zebener štrase do kraja meseca. Bajern nema običaj "presinguje" poslednjih dana prelaznog roka, međutim sticajem okolnosti - između ostalog i nekih nesrećnih - Hasan Salihamidžić imaće pune ruke posla.

Pre svega, Bavarce na tržište gura definitivna odluka Niklas Zilea da ne produži ugovor. Nemački reprezentativac obavestio je klupsku upravu pre dva dana da na kraju sezone odlazi. On je odbio ponudu za nastavak saradnje jer je već započeo pregovore s neimenovanim klubom za koji bi trebalo da igra od leta. Takođe, upala srčanog mišića kao šokantna posledica preležanog koronavirusa najverovatnije će ostaviti Alfonsa Dejvisa van terena čitava tri meseca, što bi moglo da znači hitno angažovanje na tržištu i dovođenje još jednog - najverovatnije jeftinog - levog spoljnjeg.

Izabrane vesti

Ali da krenemo od štopera kao gorućeg problema...

Zileov najavljeni odlazak je četvrti ovakav (bez obeštećenja) u poslednjih šest meseci. Pre njega kao slobodni igrači Minhen su napustili David Alaba, Žerom Boateng i Havi Martinez. U prvi mah nekome će delovati kako nema potrebe za žurbom - Zile svakako ostaje do juna - međutim suština je u poruci koju je Salihamidžić dobio od Olivera Kana a koja glasi: nema iskakanja iz finansijskih okvira.

U prevodu, Zile ide kao slobodan igrač, dakle, potrebno je istog takvog dovesti. Poslednja Bajernova ponuda za nastavak saradnje iznosila je oko 10.000.000 evra, što opet implicira da novi igrač ne bi trebalo da ima platu veću od te sume. Uz napomenu da se radi o bruto sumi, bez odbijenih poreza.

Uz sve pomenute uslove jasno je da Braco mora brzo da radi kako bi tokom narednih nedelja obezbedio igrača kome ugovor ističe na leto. Bajern u fokusu ima trojicu štopera i o njima se često govorilo poslednjih meseci. U pitanju su Antonio Ridiger (28), Andreas Kristensen (25) i Matijas Ginter (28).

Prema informacijama Bilda prioritetna želja nemačkog šampiona je najmlađi među ovom trojicom. Danac je navodno jeftiniji od Ridigera, koji je opet slao signale prethodnih dana da je spreman da ostane na Stamford Bridžu pod određenim uslovima. A ako i ne dobije ono što želi radije bi se okrenuo Madridu, odakle stiže interesovanje Reala.

Ginter je po mnogima poslednja opcija. Bajern je već naciljao Denisa Zakariju i ne bi želeo baš do te mere da zaoštrava odnose sa Borusijom iz Menhengladbaha, uzimajući joj dvojicu igrača bez obeštećenja?! Dolazak Zakarije, doduše, zavisi od sudbine Korentana Tolisoa. Francuz je do pre nekoliko nedelja bio viđen kao peti igrač koji odlazi bez obeštećenja od leta, ali Julijan Nagelsman mu je onda ukazao šansu na nekoliko utakmica usled velikih problema s povredama i kovidom, a ovaj ga oduševio.

Sada mladi stručnjak zagovara novi ugovor za Tolisoa, dok je bi Salihamidžić radije krenuo po Zakariju. Bild čak navodi da je došlo i do prvih kontakata.

Švajcarac je zanimljiv Bavarcima zbog svoje polivalentnosti i mogućnosti da pored onih u sredini terena pokrije štoperske pozicije. Njegovim dovođenjem do kraja januara (postoji i ta opcija, da lider Bundeslige plati 9.000.000 evra i odmah odvede Zakariju), konačna odluka o novom štoperu mogla bi da bude prolongirana.

A daleko najveći izazov za Salihamidžića dolazi na leto. Šta će biti s Robertom Levandovskim? Da li će mu Bajern ponuditi novi ugovor? Da li će Poljak pristati? Šta ako dođe do razlaza?

Isti izvor uverava da odluka mora da bude doneta do leta. Ukoliko reši da ide, ili mu klub iz Minhena prosto ne ponudi novi ugovor, njegova cena biće 60.000.000 evra. To bi bila suma za koju bi Bajern pustio najboljeg strelca.

U tom slučaju, piše dalje Bild, nema dileme da bi Kan i Salihamidžić krenuli po Erlinga Halanda, jer bilo bi im potrebno tek petnaestak miliona evra doplate do njegove izlazne klauzule.

Ono što bi bio očigledan problem jeste plata snažnog Norvežanina. Leva prima oko 24.000.000 evra i Bajern bi u načelu išao do te sume. Mino Rajola, međutim, a to se već duže vreme zna, za svog klijenta traži najmanje 30.000.000. Za svaki dodatni milion preko ta 24 u Minhenu bi morali da uštede na nekom od igrača iz postojećeg kadra.

Kao jedino logično rešenje nameće se smanjenje plate veteranima Mileru i Nojeru kroz nove, nešto duže ugovore nego što je prvobitno planirano da im bude ponuđeno.

Mada...


tagovi

Zimski prelazni rok 2022Hasan SalihamidžićOliver Kan

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara