Fudbaleri Evertona mogli bi da dobiju novog gazdu (Reuters)
Fudbaleri Evertona mogli bi da dobiju novog gazdu (Reuters)

Bratanac Džodrža Soroša naciljao Everton

Vreme čitanja: 2min | čet. 06.10.22. | 12:05

Ukoliko bude postignut dogovor klub iz Liverpula će biti 17. u Premijer ligi bez britanskog (su)vlasnika

Čak 16 klubova iz Premijer lige je u potpunom ili delimičnom vlasništvu osoba koje ne poseduju britansko državljanstvo, a uskoro bi tim putem mogao da krene i Everton. Prema pisanju Blumberga, stariji od dva fudbalska velikana iz Liverpula ne samo da je na meti dvojice producenata iz Los Anđelesa, Sajmona Horsmana i Džefrija Soroša, inače bratanca daleko poznatijeg Džordža Soroša, jednog od najbogatijih ljudi na svetu, već su pregovori i počeli.

Njih dvojica su navodno osnovali kompaniju za kupovinu posebne namene pod nazivom LAMF Global Ventures Corp (kao deo njihove glavne firme LAMF), kako je američki poslovni dnevnik navodi, s ciljem da kupi Everton koji je sadašnji vlasnik Farhad Moširi (rođeni Iranac sa britanskim pasošem) opet stavio na prodaju.

Izabrane vesti

Interes Soroša i LAMF-a pojavio se posle obnovljenih kontakata između drugog američkog investitora, Maćijeka Kaminskog i Moširija. Naime, pregovori konzorcijuma na čijem čelu su Kaminski, bivši izvršni direktor Mančester junajteda i Čelsija Piter Kinjon, te naftni magnat Džon Tornton, još u maju je pokazao interesovanje za Everton. Razgovori su potom brzo ušli u ćorsokak, ali Kaminski je ostao na vezi sa Moširijem, kome je primarni cilj da se prikupi novac za završetak novog Evertonovog stadiona u izgradnji, vrednog 550.000.000 funti.

Odmah pošto je podgrejana vest o prodaji Evertona američkim investitorima, engleski mediji su krenuli da istražuju koliko su uspešni Soroš i Horsman, pa nije teško naći da je dvojac 2012. godine osnovao Los Anđeles Medija Fand (LAMF), koji je na sopstvenoj veb stranici opisan kao "kompanija sa primarnim fokusom na razvoj, finansiranje i produkciju igranih, dokumentarnih filmova i televizije". Bili su producenti serijala "Legacy: The True Story of the LA Lakers", nedavno emitovanog na HBO, a takođe su i suvlasnici menadžerske agencije Beyond Athlete Management koja zastupa NBA i NFL igrače.


tagovi

EvertonPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara