Najnovije vesti

Najviše komentara

Kladionica vesti

/ Izvor: mozzartsport.com, Sportski žurnal

Zvezdan Terzić otkrio A, B i C plan UEFA za evropske kvalifikacije i najavio regionalnu ligu sa Mađarima, Rumunima i Bugarima

Vreme čitanja teksta: 3 minuta

Nije zvanično, ali...

Zvezdan Terzić otkrio A, B i C plan UEFA za evropske kvalifikacije i najavio regionalnu ligu sa Mađarima, Rumunima i Bugarima
@ Star sport

UEFA je razradila najmanje tri plana po kojima bi mogle da se odigraju kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope. I nijedan još nije usvojen, jer je pandemija virusa korona paralizovala čitav svet, te će i potezi Evropske kuće fudbala zavisiti od toga kako pojedine države budu rešile krizu i relekasirale mere u borbi protiv planetarne pošasti.

Svesni da zbog odlaganja završnice aktuelne sezone postoji manjak termina za početak naredne, u Nionu su skrojili nekoliko scenarija kako će da funkcioniše fudbal na teritoriji Starog kontinenta u narednim mesecima. Jedino je sigurna neizvesnost, a kako UEFA ipak slovi za ozbiljnu organizaciju jasno je da mora da osim preliminarne misli i na alternativne ideje.

Savezi su u obavezi da do 20. jula dostave spisak klubova u kvalifikacijama, reč je o zemljama između 16. i 55. mesta na UEFA listi. Prva runda bi počela 28. jula, Crvena zvezda bi startovala od druge, 11. avgusta. Borba za plasman u Ligu šampiona završila bi se tek krajem septembra, a prelazni rok bi trajao do 1. oktobra. To je Plan A“, pojasnio je na stranicamaSportskog žurnala Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde.

Plan B podrazumeva...

„Ukoliko, zbog zdravstvenih i organizacionih okolnosti, lige ne uspeju da se završe do 20. jula, daće se novi rok do 3. avgusta“.

Plan C?

„Može da se dogodi situacija da pojedne države ne dozvoljavaju odigravanje utakmica na njihovoj teritoriji do pojedinih datuma. Onda bi na snagu stupila varijanta igre na neutralnim terenima, gde može da se putuje“.

Postoji i scenario po kome bi se u kvalifikacijama za evropska takmičenja igrao samo po jedan meč, bez revanša.

„To će biti na snazi ukoliko se može putovati u sve zemlje iz kojih su klubovi, a kasno se završe prvenstva. To bi uticalo na kalendar kvalifikacija, domaćini bi bili klubovi sa jačim koeficijentima. Razrađuju se mnoge opcije, uslovljene zdravstvenom situacijom, političkim odlukama, ukidanjem zabrane avionskih letova“.

Osim što je predstavio planove UEFA, Zvezdan Terzić je precizirao ranije izrečen stav da se zalaže za formiranje Regionalne lige. Uz pojašnjenje da se ne bi udruživao sa klubovima iz nekadašnjih jugoslovenskih republika, već bi se okrenuo drugm susedima.

Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, Radnički, Čukarički... Trebalo bi da razmišljaju o regionalnoj ligi. Imamo primer Belgije i Holandije, razrađuju model zajedničkog takmičenja. Da se nije pogoršala politička situacija to bi učinile i Rusija i Ukrajina. Srbija, Mađarska, Rumunija i Bugarska su područja sa zbirom od oko 50.000.000 stanovnika, postojalo bi interesovanje publike, televizije i sponzora. To bi donosilo prihode od ulaznica, TV prava i sponzora. Računam da bi Srbija, Mađarska, Rumunija i Bugarska davale po četiri predstavnika, bila bi to liga sa jakim TV pravima i prolaznosti za osam ekipa u evropska takmičenja. Kao rukovodilac već šest godina velikog kluba kao što je Crvena zvezda, moram da razmišljam kako da se prilagodimo aktuelnoj situaciji i razmišljam o povećanju prihoda, kako da ne zavisimo od prodaje igrača, kako da Zvezda bude odgovorno održim sistem na ekonomskim osnovama, sa zdravim finansijama i da ostvaruje dobre rezultate i zadovolji velike sportske ambicije navijača“.

Terzić je naglasio da je ovo samo skica, njegovo „glasno razmišljanje“, da ni u kakvoj zvaničnoj formi nije počeo razgovore na ovu temu, ali da ih planira.

Ne znam kakve bi bile reakcije, ali nam da su očekivanja zvezdaške javnosti velika. Oko 65-70 odsto ljudi u Srbiji navija za Zvezdu, boli me kad vidim na Marakani 3.000 gledalaca. Publika je željna atraktivnijeg takimičenja. Nisam pričao na ovu temu ni sa kim iz UEFA, ali imamo primer da je odoborila žensku ligu Belgije i Holandije, da se slično razmišlja i za mušku. To su moja razmišljanja, a trebalo bi da se razgovara sa FSS kao našim matičnim savezom, da se vidi kakav je stav u ostalim fudbalskim savezima, koji je interes fudbala u celini“, dodao je Zvezdan Terzić za Žurnal.

(FOTO: Star sport)

Komentari 118

Veličina slova

Ostale vesti

Uživo
Najava mečeva