Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Brazilska Serija A: Kome je šta potrebno u poslednjem kolu

Vreme čitanja: 5min | ned. 13.11.22. | 16:21

Preostalih devet mečeva na programu je ove nedelje od 20 časova po srednjoevropskom vremenu

Poslednje kolo fudbalskog šampionata Brazila na programu je ove nedelje od 20 časova. S izuzetkom susreta Flamenga i Avaija (1:2), koji je odigran dan ranije, svi mečevi su na programu danas. Odavno je već poznato da će Palmeiras da dobije pehar namenjen šampionu, odnosno da će iz lige ispasti Žuventud, Seara i Avai. Ipak, ostalo je još da se reši ko će im se pridružiti i kako će se rasporediti vize za međunarodnu scenu.

Gotovo da nema nijedne od ovih devet utakmica u kojoj barem jedna od ekipa nema neku posebnu motivaciju. Palmeiras, Internasional, Fluminense, Korintijans i Flamengo su se već plasirali u grupnu fazu Kopa Libertadoresa, ali ostale su Brazilu još tri vize za elitno takmičenje, odnosno šest njih za Kopa Sudamerikanu, od koje su dve čvrsto zgrabili Santos i Gojas.

Izabrane vesti

Pošto je realno da će neki timovi da završe sa istim brojem bodova, vredi napomenuti koji kriterijum koriste Brazilci u tom slučaju. Prvo se gleda ukupan broj pobeda, a ako je i on izjednačen, na red dolazi gol-razlika. Posle toga ide broj datih golova, pa tek onda međusobni odnos između izjednačenih timova. U slučaju da su nekim čudom baš svi parametri izjednačeni, broje se kartoni, najpre crveni, pa onda žuti.

ATLETIKO PARANAENSE

Izgubio je pre dve nedelje od Flamenga u finalu Kupa libertadores, pa je propustio priliku tako da automatski obezbedi mesto u eliti i za sledeću sezonu. Iako je trenutno šesti, odnosno prvi iznad crte kada se gleda drektan plasman u grupnu fazu, još nije siguran tamo. Da bi ostao ispred Atletiko Mineira, sa kojim deli bodove, neophodno je da pobedi Botafogo kod kuće. Ima ekipa koju trenira Luiz Felipe Skolari pobedu više od još uvek aktuelnog prvaka Brazila, zato je ispred.

U slučaju remija igraće Paranaense sigurno u kvalifikacijama za Kopa Libertadores, ali joj šesto mesto onda zavisi od rezultata Atletiko Mineira. Ako izgubi, a prošlosezonski šampion ostane neporažen, Amerika Mineiro će imati priliku da istisne Paranaense u Kopa Sudamerikanu pobedom nad Atletiko Gojanijenseom.

ATLETIKO MINEIRO

Nije se prvak proslavio ove sezone, nije bio ni blizu konkurenta za titulu. Još je u finišu sezone ostao bez najboljeg igrača, strelca i kapitena, Hulka, koji je zbog povrede morao na duže bolovanje. U poslednjih sedam kola je ostvario samo dve pobede, a noćas mu samo remi ili pobeda na gostovanju četvrtoplasiranom Korintijansu garantuju mesto u kvalifikacijama za Kopa Libertadores. Da bi se probio Mineiro do šestom mesta i grupne faze, neophodno mu je da osvoji više bodova večeras od Atletiko Paranaensea, zbog manjeg broja pobeda.

Ako Pevci izgube u Sao Paulu, vrlo je realno da će završiti u Kopa Sudamerikani. Za to je dovoljno da dve od tri ekipe pobede na svojim mečevima. U pitanju su Botafogo, Amerika Mineiro i Fortaleza, od čega bi se poslednja dva tima u tom scenariju izjednačili bodovno sa Atletikom, ali bi imali više pobeda od njega u zbiru. Veliki broj remija ove sezone skupo košta Kukin tim u ovim kalkulacijama.

Fudbaleri Botafoga (©Reuters)Fudbaleri Botafoga (©Reuters)

BOTAFOGO

I ovde je situacija jasna. Doskorašnji drugoligaš će bilo kakvom pobedom protiv Atletiko Paranaensea obezbediti barem kvalfikacije za Kopa Libertadores. Ipak, za grupnu fazu mu je potrebno i da Atletiko Mineiro ne pobedi. U slučaju remija ili poraza svim srcem će navijati za Atletiko Gojanijense, Santos i Gojas, odnosno protiv Amerike, Fortaleze i Sao Paula.

AMERIKA MINEIRO

Obezbedio je tim iz Belo Orizontea plasman u Kopa Sudamerikanu, ali noćas može više. Ako savlada kritični Atletiko Gojanijense imaće priliku da dođe do kvalifikacija za elitu, matematički čak i direktnog plasmana u Kopa Libertadores. U slučaju remija još može do osmog mesta, pod uslovom da Fortaleza i Sao Paulo ne pobede, a Atletiko Paranaense savlada Botafogo.

FORTALEZA

Još jedan tim koji pati od premalog broja pobeda. Da bi se domogao Kopa Libertadoresa mora da se poklopi nekoliko stvari. Za početak, da pobedi na gostovanju Santosu. Ako trijumfuje, Botafogo i Amerika ne smeju takođe da pobede. Ako se pak desi da jedna od te dve ekipe slavi, onda Atletiko Mineiro mora da izgubi.

U slučaju da Fortaleza remizira ili izgubi u duelu sa nezainteresovanim Santosom, na Kastelau će se igrati Kopa Sudamerikana.

SAO PAULO

U domenu naučne fantastike je plasman trostrukog osvajača Kopa Libertadoresa u kvalifikacije za elitno takmičenje. Da bi se probio na osmo mesto tim Rožerija Senija mora da savlada Gojas, ali i da Fortaleza i Amerika ne pobede, odnosno da Botafogo izgubi svoj meč. Barem je i Sao Paulo siguran u drugom po kvalitetu klupskom takmičenju u Južnoj Americi.

Fudbaler Bragantina Helinjo (©Reuters)Fudbaler Bragantina Helinjo (©Reuters)

BRAGANTINO

Red Bulov tim, čiji primarni zadatak je da razvija mlade Brazilce za Evropu, odsnosno Lajpcig i Salcburg, još nije osigurao plasman u Kopa Sudamerikanu. Da bi to definitivno uradili Bikovi moraju da pobede trećeplasirani Fluminense. Ako kojim slučajem remizira, Koritiba ne sme nikako da trijumfuje nad Kujabom, pošto Bragantino ima manje bodova od nje, a beži joj dva poena. Dakle, Bragantinu su u ovom scenariju remi i poraz ista stvar, samo pobeda mu odgovara…

KORITIBA

Već smo objasnili kod Bragantina u kakvoj sitauaciji se nalazi Koritiba. Preduslov da bi se plasirala u Kopa Sudamerikanu je da savlada u gostima Kujabu. Remi i poraz joj garantuju 15. poziciju, a ako trijumfuje navijaće za Fluminense.

KUJABA

Prvi od svih ovih navedenih timova koji večeras ne igra za plasman u neko međunarodno takmičenje, već za život, odnosno opstanak. Prvu šansu da ga obezbedi propustio je protiv Atletiko Mineira u prošlom kolu, a sada mu je za 16. mesto dovoljno da osvoji barem bod kod kuće protiv Koritibe.

Ako izgubi, nije sve izgubljeno, daleko od toga. Sve i da Atletiko Gojanijense trijumfuje, imaće isti broj pobeda, pa će se gledati gol-razlika. Kujaba je na -12, a Atletiko na -18. Dakle, Kujabi je realno dovoljno da ne izgubi previše ubedljivo.

ATLETIKO GOJANIJENSE

Iz prethodno navedenog se naslućuje – Gojanijense ćemo najverovatnije sledeće sezone da gledamo u Seriji B. Atletiku nije dovoljno da pobedi Ameriku Mineiro u Belo Orizonteu, to mora da uradi ubedljivo. Dakle, za opstanak joj treba Kujabin poraz, što ubedljiviji moguć. Pokušava Gojanijense da nadoknadi šest golova razlike, dakle ako Kujaba izgubi npr. sa 2:0, Atletiko mora da slavi sa 4:0… Ako se gol-razlike i bodovi ovih ekipa izjednače, Atletiko će iskočiti ispred, pošto je postigao više golova od Kujabe (trenutno 38:29).

Dakle, sve u svemu imaćemo mnogo razloga da sa velikom pažnjom ispratimo poslednje kolo brazilskog šampionata. Podsetimo i ovo, iz Serije B su se ove sezone u elitu plasirali Kruzeiro, Gremio, Vasko da Gama i Baija.

BRAZIL 1 – 38. (POSLEDNJE) KOLO

Subota

Flamengo – Avai 1:2 (1:1)

/Nascimento 43ag – Marsinjo 45+5, Lipe 80/

Nedelja

20.00: (1,57) Amerika Mineiro (4,00) Atletiko Gojanijense (6,00)

20.00: (2,30) Atletiko Paranaense (3,20) Botafogo (3,25)

20.00: (2,45) Bragantino (3,30) Fluminense (2,95)

20.00: (1,55) Seara (4,00) Žuventud (6,25)

20.00: (3,20) Korintijans (3,10) Atletiko Mineiro (2,40)

20.00: (1,55) Gojas (4,00) Sao Paulo (6,25)

20.00: (2,70) Internasional (3,15) Palmeiras (2,70)

20.00: (3,35) Santos (3,20) Fortaleza (2,25)

20.00: (2,15) Kujaba (3,10) Koritiba (3,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Brazil 1Atletiko ParanenseAtletiko MineiroBragantinoBotafogoAmerika MineiroSao PauloKoritibaKujabaAtletiko Gojanense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara