Skupština Bajerna (Reuters)
Skupština Bajerna (Reuters)

Bruka u Bajernu zbog kršenja ljudskih prava, Henesa sramota kao nikad u karijeri

Vreme čitanja: 2min | pet. 26.11.21. | 12:31

Godišnja skupština se pretvorila u haos, navijači traže smenu predsednika

U nekim drugim klubovima bi se i očekivalo da godišnja skupština protekne u povišenim tonovima i svađama, ali ne i u Bajernu u kojem je uvek sve pod konac i u kojem se vrlo dobro znaju red i pravila ponašanja.

A baš to se desilo sinoć na prvoj godišnjoj skupštini Bajerna još od početka pandemije korona virusa.

Izabrane vesti

„Ovo je najgori događaj kojem sam prisustvovao otkako sam u Bajernu! Sramota me je“, razočarano je rekao počasni predsednik Uli Henes koji je u klubu već 40 i kusur godina kao igrač i funkcioner.

Odmahnuo je rukom i napustio skup...

I to je najbolja slika koja opisuje sinoćnji haos na godišnjoj skupštini Bajerna.

Razlog naelektrisane atmosfere: Sponzorski ugovor kluba sa Katar ervejzom.

Akcionari i navijači Bajerna ne žele da njihov klub ima bilo šta sa režimom u Dohi koji krši ljudska prava. Čak i po cenu da se izgubi veliki novac od sponzorskog ugovora. Doduše, Bajern je svetska marka kojem ne bi bilo teško da nađe novog sponzora. Da li baš po toj ceni, to je već druga priča...

Jedan od predloga na skupštini stavljen na glasanje je bio da se klub identifikuje sa „svetskim priznatim zakonima o ljudskim pravima“.

Za usvajanje predloga je glasalo čak 77,8 odsto navijača sa pravom glasa. Ali protiv su glasali svi članovi klupske uprave. Od predsednika Herberta Hajnera do generalnog direktora Olivera Kana. Njima je ugovor sa državnom avio kompanijom iz Katara ipak važniji od ljudskih prava...

Predstavnik tvrdog jezgra navijača, Mihael Ot je predložio glasanje... A podsetimo da su navijači pre dvadesetak dana na meču protiv Frajburga izložili koreografiju na kojoj su karikature Hajnera i Kana sa krvavom odećom koju peru u veš-mašini u zamenu za katarski novac.

„Za pare ćemo da operemo sve“, pisalo je na transparentu.

Hteo je Ot da iznese još jedan sličan predlog na glasanje, ali ga je zaustavio potpredsednik kluba Diter Majer.

„Neću dozvoliti nelegalna glasanja! Sud u Minhenu je odlučio da vaši predlozi nisu legalni. Da li možda želite da glasate i o izbacivanju Audija iz sponzorskog pula? Da li možda želite da birate boju dresova u kojima ćemo igrati? Kao klub smo uvek otvoreni za diskusiju, ali ona mora biti potkrepljenja činjenicama“, odgovorio je Majer.

Potom su navijači pitali čelnike kluba zašto jednostavno Bajern nije prihvatio drugu najbolju ponudu posle katarske za reklamu na rukavu dresa. Hajner je tada prekinuo raspravu, ali su navijači ustali, počeli da skandiraju i pevaju i da uzvikuju „Hajner aut“.

Uli Henes je pokušao da izađe na podijum i da govori kako bi smirio situaciju, ali je razočarano odustao i skupština je prekinuta.

Bajernov ugovor sa Katar Ervejzom ističe u leto 2023. godine. Navijači žele da klub što pre izađe iz tog ugovora, ali klupska uprava razmišlja o produžetku saradnje. Naravno, za još veće pare...


tagovi

Uli HenesKatarOliver Kan

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara