Slavlje Danaca posle Dolbergovog gola (Reuters)
Slavlje Danaca posle Dolbergovog gola (Reuters)

Brzi, moderni, jaki: Danci mogu da sanjaju o reprizi 1992! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 26.06.21. | 19:54

Vels lagano dobijen za četvrtfinale Prvenstva Evrope – 4:0

Od stanja depresije i šoka – izazvanih dešavanjima sa Kristijanom Eriksenom – do epiteta ekipe koja je spremna da igra u završnici Prvenstva Evrope i koja igra u ekstazi. To je ruta koju su igrači Danske prešli za dve sedmice, najaviši da mogu mnogo. Baš mnogo.

Rusija je u meču za prolaz u narednu rundu počišćena, dok je u prvom meču osmine finala Danska gotovo rutinirala Vels, iskoristivši povoljan žreb – 4:0. Posle kroćenja Zmajeva Danska će igrati sa boljim iz duela Holandija- Češka, i imaće čemu da se nada.

Izabrane vesti

Jer Danska deluje jako, brzo i moderno. U poslednjih 180 takmičarskog fudbala Kaspera Hjumlanda pokazala jw široko epaletu kvaliteta. Posebno sposobnost da udara sa distance. Još je rano, ali kadrovi sa Johan Krojf Arene sigurni će uticati na dansku javnhost i njihov nacionalni tim da sanjaju o reprizi 1992. godine kada su iz nehata, zamenivši Jugoslaviju, pokorili Stari kontinent.

Selektor Danske morao je da izvreši dve prinudne izmene, pošto se Vas razboleo, dok je Jusuf Polsen osetio manju povredu. Međutim, ništa se nije promenilo u odnosu na meč sa Rusijom. Pravo je uživanje gledati dansku selekciju kako lomi rivala. Sjajno je na travi sebgi poznatog stadiona plesao Kasper Dolberg.

Istina, Vels je u uvodnom delu meča pokazao zube. Imao je Bejl nekoliko odličnih poteza, i jedan sjajan šut. Ali su Danci počeli da dave Velšane kao zmija šabu. Kao jedna duša u tri tela delovali su Brajtvajt, Dolberg i Damsgard.

Ovakve mečeve obično odlučuju detalji, pored viška kvaliteta Danska je iskoristila priliku da povede pravo niotkuda. Javljali su Brajtvajt i Dolberg povremeno, a onda je u 27. minutu bivši član Ajaksa pokazao klasu. Dobio je Dolberg loptu od Damzgarda na dvadesetak metara od gola Velsa, izbegao Rodonov blok i sa kapice šesnesterca neodbranjim udarcem doveo Dansku u vođstvo.

Do kraja meča Velšani nisu mogli da pronađu odgovor. Sve je u igri polufinaliste Prvenstva Evrope zavisiloo samo i isključivo od Gereta Bejla. Rezultat toga: Velžani su imali samo jedan udarac u okvir gola. I to preko Džejmsa. Sa druge strane Danska je igrala vrlo svestrano, sa mnogo energije, strasti i brzine. Ponovo je Mele pravio probleme rivalima brzim prodorima po levoj strani, ali proboja sa suprtnog boka. Posle centaršuta Brajtvajta očajno je reagovao štoper Velsa Vilijams i praktično ostavio loptu na petercu Dolbergu. Prvi čovek meča nije propustio takav poklon.

Pričaće se naravno o sjajnoj roli Dolberga, ali je sjajnu stvar napravio i selektor Danske Hjumland. Odlukom da Kristensena prebaci u vezni red, uticao je da Velšani budu ukočeni. Kasnije je iskusni stručnjak vratio štopera Čelsija u poslednju liniju i praktično zatvorio utakmicu. Vels je imao tek nekoliko smislenih pokušaja, ali nedostajalo je suve klase i energije. Ostrvljani kao da su osetili da je Danska jednostavno bolja... Praktično su pali bez ispaljenog metka.

Mogli su Danci da zaslade trijumf. Malo je nedostajalo Kornelijusu u dva navrata da zasladi trijumf. Nije uspeo, ali je dansku euforiju dodatno raspalio Johan Mele. Odlični član Atalante je iskoristio pas Jensena, laganim driblingom izbacio Dejvisa i levom nogom stigao do drugog gola na turniru. Na kraju je stigao i pogodak Brajtvajta.

VELS - DANSKA 0:4 (0:1)

/Dolberg 27, 48, Mele 88, Brajtvajt 90+3/

Stadion: Johan Krojf Arena (Amsterdam)

Sudija: Danijel Zibert (Nemačka)

Vels (4-2-3-1): Vord – Dejvis, Mefam, Rodon, K. Roberts (od 40. N. Vilijams) – Alen, Morel – Bejl, Remzi, Džejms – Mur

Danska (3-4-3): Šmajhel – Kjer, Vestergard, Kristensen – Striger, Dilejni, Hojbjerg, Mele – Damsgard, Dolberg, Brajtvajt

 


tagovi

Euro2020Kasper DolbergAndreas KristensenMartin Brajtvajt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara