Masimilijano Alegri (©Reuters)
Masimilijano Alegri (©Reuters)

Buogiorno Italia: Nisu mnogo Alegri, pardon, veseli u Juventusu

Vreme čitanja: 7min | pet. 13.05.22. | 14:10

Nedved protiv Anjelija oko šefa struke. Stiven Žang u Interu kao „Uroš nejaki“. I Murinjo hoće Dibalu. Napulj neće Spaletija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Prospavana noć, jutro i ceo jučerašnji dan, nisu razbistrili horizont Juventusa koji ostaje maglovit. Poraz u finalu Kupa Italije ostavio je seriju ožiljaka na Staroj dami, a do prepirke nije došlo samo između igrača, već i između Pavela Nedveda i Maksa Alegrija, a zatim između Čeha i predsednika Andree Anjelija. Sve u svemu nisu baš mnogo „allegri“ (bukvalno znači veseli na italijanskom) u Kontinasi.

Izabrane vesti

Nedved sve otvorenije govori i istupa protiv Alegrija kritikujući njegov rad i učinak na klupi Juventusa. Anjeli, s druge strane, brani svoj izbor da vrati Alegrija na klupu Bjankonera.

Teške reči su letele u svlačionici Juventusa na Olimpiku posle izgubljenog finala, a pored Nedveda i Alegrija u prepirku su se uključili i igrači sa specifičnom težinom u timu Stare dame. Ne treba smetnuti s uma da je Nedved sa bivšim sportskim direktorom Fabijom Paratičijem stajao iza smene Alegrija pre dve godine.

I odnos između Alegrijevog stručnog štaba i medicinskog osoblja Juventusa je takođe na ivici incidenta, jer se dve strane međusobno optužuju za velki broj povreda Bjankonera u ovoj sezoni.

Alegrijeva pozicija nije ugrožena toliko da bi mogao da dobije otkaz, ali će njegov status u sledećoj sezoni biti prilično drugačiji i biće on manje protežiran od vlasnika i uprave kluba. Štaviše, oni od njega traže konkretne promene u stručnom štabu i drugačiji pristup u sledećoj sezoni.

Toskanski stručnjak je podelio armiju navijača Juventusa na nekoliko grupa, od onih koji ga smatraju najodgovornijim za prvu sezonu posle deset godina bez trofeja, preko onih koji vide problem u tandemu Anjeli Nedved do delova sveta Bjankonera koji svaljajuju krivicu na igrački kadar.

U suštini, svi su u pravu. Razlozi za razočaravajuću sezonu se mogu mirno pripisati Alegriju koji nije uspeo da utisne identitet novom Juveu. Svoje breme odgovornosti nose Anjeli i Nedved, ali i Arivabene i Kerubini koji su konstruisali tim sa dosta slabih tačaka ili bez odgovarajućih alternativa za pojedina mesta.

Naravno, igrači ne mogu da budu amnestirani i pored toga što stoji da su neki od njih bili povređeni, drugi su na zalasku karijere, a treći jednostavnu nisu bili stavljeni u poziciju da pruže maksimum jer su igrali u ulogama koje nisu njihove.

Što se tiče Alegrija, epilog će biti očekivan: potvrda za sledeću sezonu sa jasnom porukom da u novoj fudbalskoj godini neće biti dovoljno zauzeti četrvto mesto, finale Kupa Italije i osminu finala Lige šampiona. Alegri će morati, kako se to u žargonu kaže, da podigne nešto u sledećoj godini.

Alegriju se posebno prigovaraju padovi koncentracije i intenziteta igre Bjakonera tokom utakmica kao i upotreba zamena koja je previše puta umesto da unapredi unazađivala igru Juvea.

Juve se zvanično nije žalio na suđenje u finalu Kupa Italije, ali se Tutosport, veoma blizak Staroj dami, raspisao o navodnim greškama arbitra Valerija u finalu Kupa. Rimskom sudiji se spočitava što nije dao drugi žuti i posledično crveni karton Marcelu Brozoviću zbog teatralnih protesta. Prvi kada je šutnuo loptu po dobijanju prvog žutog kartona i drugi put kada je agresivno tražio od Valerija da prekontroliše na VAR-u start Matijsa De Lihta na Stefanu De Fraju u kaznenom prostoru Stare dame.

Takođe, Tutosport popločava put sumnji da je intervencija Stefana De Fraja nad Dušanom Vlahovićem bila dovoljna da se svira najstroža kazna za Juve koja je mogla da promeni tok finala na Olimpiku.

U sledećih par dana Alegri će započeti seriju sastanaka sa upravom kluba kako bi se definisala do u tančine strategija za sledeći prelazni rok. Protiv Lacija, Đorđo Kjelini i Paulo Dibala će igrati poslednju utakmicu u dresu Juvea na Alijanc stadionu, a njihovim stopama bi mogli da krenu i drugi fudbaleri, od rezervnog golmana Matije Perina do Federika Bernardeskija, Aleksa Sandra, a nije isključeno da kofere spakuje i De Liht.

Među igračima čija budućnost nije kristalno jasna u Kontinasi su i Alvaro Morata, Artur, Mojze Kin, Veston Mekeni, Adrijen Rabio. Svi bi oni mogli da budu prodati ako na vrata Juventusa zakucaju klubovi sa interesantnim ponudama. Što se tiče Morate, ako Atletiko Madrid ne odobri ogroman popust, Španac neće bti otkupljen.

U Torinu se prepričava da je Nedved nekolicini svojih prijatelja rekao da se Pol Pogba vraća u Juventus, dok Alegri insistira na dovođenju Sergeja Milinkovića Savića, još jedna tačka razilaženja između Čeha i Toskanca.

Anhel Di Marija je sve bliži Juveu, ali se u poslednja 24 sata pronela glasina da bi Stara dama mogla da pokuša da angažuje Ivana Perišića koji je, kao i Argentinac, slobodan igrač od 30. juna.

Oko jedne stvari se svi slažu u analizama posvećenim Juventusu: baza, odnosno stubovi buduće Stare dame, su Dušan Vlahović i Federiko Kjeza.

DIBALA IN, ZANIOLO AUT

Paulo Dibala (©Reuters)Paulo Dibala (©Reuters)

Nije samo Inter u trci za Paula Dibalu. Na Argentinca je bacila oko i Roma Žoze Murinja. Do kontakta između dve strane je došlo u prethodnim danima. Dibala nije zatvorio vrata prelasku u Romu, ali da bi pregovori ušli u ozbiljniju fazu generalni direktor Tijago Pinto mora da dobije zeleno svetlo od Fridkinovih, vlasnika kluba.

Podvlači se da je preduslov za ulazak transfera u luku plasman Rome u Ligu Evrope preko šampionata ili preko finala Lige konferencija. Sa eventualnim dolaskom Dibale u Romu apetiti rimskog kluba bi mogli da porastu poprilično. Murinjo se limitirao pre par dana na Ligu šampiona, odnosno borbu za četvrto mesto. Sa Dibalom lestvica očekivanja bi se podigla i do skudeta.

Paralelno, sa dolaskom Dibale nije isključeno da Trigoriju napusti Nikolo Zaniolo. Takav razvoj događaja je samo na prvi pogled kontradiktoran. Dibala igra na mestu Zaniola i budući da bio on došao bez evre obeštećenja, kao i da mu Roma nudi platu (6.000.000 evra) koju traži Zaniolo za produžetak ugovora, Đalorosi bi profitirali dvostruko jer bi od novac od prodaje italijanskog asa mogli da finansiraju dolazak par pojačanja koja želi Murinjo, a Dibala je više nego ubedljiva zamena.

ŽANG OBEĆAVA JAK INTER I U SLEDEĆOJ SEZONI

Stiven Žang (©Reuters)Stiven Žang (©Reuters)

Nema sumnje da je Stivenu Žangu stalo do Intera i da bi, da se on pita, vodio sasvim drugačiju politiku, to jest ambiciozniju i sa većim investicijama. Međutim, mladi Žang je klasičan primer „nejakog Uroša“, sina koji živi u senci moćnog oca i bez čijeg odobrenja ne može da napavi nijedan ozbiljniji potez, u poslu i u životu.

Suning ne može da finansira Inter, a kamoli njegov dug, tako da uprava kluba mora sama da pronađe moduse za finansiranje iz tekućih prihoda. Uzaludan je bio telefonski poziv mlađeg Žanga ocu sa novim osvojenim trofejom. Kao što Stiven ne može prstom da mrdne bez Jindongovog prethodnog pristanka, tako i stariji Žang mora da sluša Peking, odnosno režim Si Đinpinga koji je zabranio kineskim kompanijama da finansiraju ili investiraju u bilo koju aktivnost koja nije od nacionalnog interesa za Kinu.

A fudbal, očigledno više nije nacionalni interes u očima Kine pošto su u međuvremenu shvatili, posebno nakon bačenih par miljardi evra na trenere, igrače, menadžere itd. da je za najvažniju sporednu stvar na svetu potreban talentat, tradicija, strpljenje, vreme i kontinuirani rad, a današnja Kina ne poseduje nijednu od traženih komponenti kada je u pitanju fudbal.

Dakle, i pored emotivnih obećanja mlađanog Žanga, Inter će morati da zaradi u prelaznom roku oko 70.000.000 evra. U prevodu moraće da proda jednog ili dvojicu velika igrača da bi pokrio traženu cifru, a onda će morati da balansira između prodaje i kupovine igrača, to jest da bi pojačao park igrača na raspolaganju Simonea Inzagija Inter će morati da proda za istu vrednost svoje fudbalere.

Povrhe svega, Nerazuri moraju da skrešu troškove za 15 odsto što objašnjava zašto ne mogu da izađu u susret zahtevima Ivana Perišića koji traži 6.000.000 evra za produžetak ugovora.

NAPOLI IZMEĐU SPALETIJA I DE LAURENTIS

Lučano Spaleti (©Reuters)Lučano Spaleti (©Reuters)

Posle uvredljivih transparenata na račun Aurelija De Laurentisa, glavnog krivca u očima dela navijača Napolija za propuštenu kolosalnu priliku da se osvoji skudeto u ovoj sezoni, na tapet je došao i trener Lučano Spaleti.

Kvalitativna razlika u napadima je što se De Laurentis optužuje da je tvrdica i da nije hteo da investira u pojačanja koja bi donela skudeto a Speletiju se, ironično, nudi Fiat Panda koja mu je ukradena prošle jeseni samo da bi otišao iz Napulja.

Spaleti je poznat kao veoma sujetna osoba koja ne trpi kritike posebno kada veruje da nisu zaslužene. Postavljanje uvredljivog transparenta je kap koja je napunila čašu posle gađanja jajima autobusa sa igračima Azura i stručnim štabom pred meč sa Sasuolom.

Potez, za sada neidentifikovane navijačke grupe koja je postavila transparent, dovodi se u vezu i sa pojedinim izjavama predsednika Aurelija De Laurentisa koji je oputužio Spaletija da nije dovoljno postao Napolitanac i da njegov boravak u hotelu pojačava utisak njegove „privremenosti“ u gradu podno Vezuva.

Ruku na srce, iz Napulja dolaze i priče koje ukazuju da se odnos između Spaletija i De Laurentisa poboljšava, a toskanskom stručnjaku su prijale i masovne izjave solidarndosti, od igrača preko običnih ljudi u Napulju do uprave kluba.

Inače, u Napulju vlada apsolutna neizvesnost kada je u pitanju sledeća sezona. Danima se nagađa šta bi mogla da bude strategija De Laurentisa. Ide se iz krajnosti u krajnost, od onih koji predviđaju totalnu rekonstrukciju tima i prodaju najboljih igrača, od Viktora Osimena do Kalidua Kulibalija, do mnogo otpimističnijih scenarija u kojima se predviđa bar žrtvovanja značajnih igrača, ali i kupovina fudbalera koji bi Spaletiju omogućili da i u sledećoj godini učestvuje u trci za titulu.

Poslednjoj teoriji vetar u jedra je dunuo Viktor Osimen najavljujući da će u sledećoj sezoni jurišati na šampionsku titulu sa Napolijem i da se na da će ga Spaleti trenirati još dugo, dugo vremena.


tagovi

Aurelio De LaurentisLučano SpaletiMasimilijano AlegriPavel NedvedAndrea AnjeliPaulo DibalaŽoze MurinjoNikolo ZanioloStiven Žang

Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara