Masimilijano Alegri (©Reuters)
Masimilijano Alegri (©Reuters)

Buongiorno Italia: Alegri se “murinjizovao”

Vreme čitanja: 6min | uto. 13.02.24. | 13:10

Inter se već pominje kao mogući prvak Evrope?! U Milanu skeptični oko Piolija, Napoli čeka Osimena

 (Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Juventus, bez Dušana Vlahovića i Danila, defakto se oprostio od trke za skudeto. U samo dve nedelje Bjankoneri su prešli put od mogućeg preskakanja Intera na prvom mestu Serije A do minusa od sedam bodova i to sa utakmicom više u odnosu na večitog rivala. Drugim rečima, umesto napada na lidersku poziciju Stara dama sada mora da brani drugo mesto od Milana. Tim pre što su Rosoneri, uprkos svim problemima i povredama, nanizali sedam pobeda i dva remija u poslednjih devet mečeva.

Izabrane vesti

Poraz od Udinezea je ćerka nekoliko faktora. Izgleda da se Maks Alegri malo “murinjizovao”. Kao da je izborom startne postave i izmenama u drugom polovremenu želeo da pokaže da je on napravio čudo s parkom igrača koji ima na raspolaganju. Bacanje u vatru mladih i manje prekaljenih igrača u finišu meča s ciljem da se preokrene rezultat imalo je ukus Murinjovih poteza na klupi Rome u prethodne dve i po godine. Ostaje da se vidi da li će Juve i Kristijano Đuntoli imati sluha tamo gde Fridkinovi i Tijago Pinto nisu.

Tačno je da smo svi generali po završenoj bici, ali pojedini Alegrijevi potezi su proizveli debatu i pre utakmice. To se posebno odnosi na izbor Aleksa Sandra, a ne Ruganija kao alteranative za suspendovanog kapitena Danila. Mnogi nisu shvatili ni izostavljanje Filipa Kostića iz startne postave, a još manje sedenje srpskog reprezentativca na klupi čitav meč. I ostavljanje Jildiza među rezervama na početku meča je mnogima podiglo obrve kao Biliju Pitonu na vest o Pantelijinoj smrti.

Osim poraza i izlaska iz trke za šampionsku titulu, Juventus bi trebalo da zabrinu dve činjenice: samo jedan gol na tri meča protiv Empolija, Intera i Udinezea i činjenica da Bjankoneri u poslednjih 20 minuta meča protiv Friulanaca nisu kreirali ozbiljniju šansu za gol.

Indikativno je da su čak i najveći kritičari Dušana Vlahovića posle meče priznali da se specifična težina srpskog golgetera najbolje videla na meču koji je gledao sa tribina. Vlahović nije samo finalizator akcija Bjankonera već svojim kretanjima i potezima omogućava drugim saigračima da budu opasniji po protivnički gol.

Veliko razočaranje je Federiko Kjeza. Italijanski reprezentativac je propustio još jednu priliku u ovoj sezoni da se nametne kao lider. Na pragu 27. godine Federiko više nema kredita i razumevanje iz prthodnih sezona, što zbog godina, što zbog povreda. Sada se već može reći da je tata Enriko bio mnogo bolji fudbaler, ali je imao nesreću da igra u periodu najveće ekspanzije italijanskog fudbala i Serije A.

INTER PRVI FAVORIT ZA LIGU ŠAMPIONA UZ SITI I REAL?

Razvoj događaja u Seriji A omogućava Interu – ako prođe Atletiko Madrid u osmini finala LŠ – da posveti mnogo veću pažnju najvažnijem evropskom klupskom takmičenju. U Italiji se smatra da je Inter posle Mančester Sitija i Real Madrida prvi favorit za osvajanje Lige šampiona. Štaviše, i sa armadom Pepa Gvardiola i Karla Ančelotija, Inzagijevi momci bi imali šta da kažu i odigraju svoje karte

Nerazuri se nalaze u fantastičnoj seriji u 2024. godini. Na sedam mečeva ostvarili su sedam pobeda, osvojivši Supekut Italije i pobegavši Juventusu na sedam bodova prednosti.

Kako maršira Inzagijeva četa na teren, tako i dvojac Marota Auzilio već sprema tim za sledeću sezonu. Nerazuri su stavili već pod ugovor dvojicu validnih igrača bez evra obeštećenja. Mehdi Taremi i Pjotr Zjelinski su stavljeni pod ugovor i u julu će se pridružiti novim klupskim drugovima. Reč je o profilima igrača koji su apsolutno neophodni Nerazurima. Taremi će u napadu zameniti Aleksis Sančeza. Iranac ne bi bio veliko pojačanje da je doveden kao starter, ali kao prva ili druga alternativa u lepezi igrača je veoma važan šraf.

Pjotr Zjelinski dolazi da bude starter, imajući u vidu godine Henrika Mhitarjana, i u svakom slučaju sa Poljakom Inter dobija atomski srednji red sa vrhunskim alternativama za startni trio Barela - Čalhanoglu - Mhitarjana. Alternativama oličenim u Frateziju, Aslaniju i Zjelinskom.

Jedina loša vest za Inter u prehtodnih 48 sati je došla iz ambulante budući da je konstatovana lakša mišićna povreda Ačerbija i veteran neće moći da igra protiv Salernitane u šampionatu i prvi meč protiv Atletiko Madrida u Ligi šampiona. Ipak, i na toj poziciji Nerazuri su prilično pokriveni jer mogu da računaju na iskusnog i pouzdanog De Fraja.

PIOLI (NE)OPRAVDANO POD ZNAKOM PITANJA?

Stefano Pioli (©Reuters)Stefano Pioli (©Reuters)

Razbuktala se rasprava među navijačima Milana i u medijima bliskim Rosonerima oko budućnosti Stefana Piolija. Serija dobrih rezultata Piolija sa Milanom, od decembra ne znaju za poraz – jedini su tim koji u poslednja dva meseca drži ritam Intera zahvaljujući kojem su smanjili zaostatak na samo jedan bod u odnosu na drugoplasirani Juventus – dovela su u pitanja čvrstu nameru predsednika kluba Džerija Kardinalea da u sledeću sezonu krene sa drugim trenerom.

Pioli na svojoj strani ima predsednika Skaronija, sportskog direktora Furlanija pa čak i Zlatana Ibrahimovića. Između njih postoje određene razlike, ali su sva trojica složna da Pioli zaslužuje da ima iza sebe ceo klub u pokušaju da se završi na najbolji mogući način sezona. U prevodu, ako Milan stigne drugi u Seriji A i osvoji Ligu Evrope – što će biti vraški teško imajući u vidu protivnike poput Liverpula i Bajera Leverkuzena – biće teško ispratiti Piolija do izlaznih vrata Milanela.

Uprkos nenormalno velikom broju povređenih igrača u ovoj sezoni, kapiten Kalabrija je poslednji u nizu, Piolijev Milana je u ovoj sezoni ostvario treći najbolji bodovni skor u poslednjih 30 godina posle 24 kola. Analizirajući rezultata Rosonera stiže se do zaključka da je Milan akumulirao zaostatak za Interom u periodu od 20. oktobra do 11. novembra kada je izgubio od Intera i Juventusa, a remizirao sa Napolijem i Lećeom: osam bodova koji ga dele od Nerazura.

Gde je problem? Za Džerija Kardinala možemo samo da pretpsotavljamo. Italo-Amerikanac je prilično enigamtična ličnost za italijansku javnost kao i Fridkinovi, uglvanom trvdi se da je izostanak plasmana na Mundijal za klubove 2025. godine bila kap koja je prelila čašu strpljenja.

Što se tiče navijača tu je sve mnogo jasnije. Dobar deo tifozerije smatra da Pioli ima limite koji mu ne dozvoljavaju da napravi kvalitativni skok sa Milanom i da je on neka vrsta tegova na nogama Rosonerima za povratak u vrh evropskog fudbala. Drugi razlog je možda i ubedljiviji: ne mogu da svare pet uzastopnih poraza u derbijima sa Interom.

NAPOLI ČEKA OSIMENA KAO OZEBAO SUNCE

Viktor Osimen – isti broj utakmica, manje odmora (©Reuters)Viktor Osimen – isti broj utakmica, manje odmora (©Reuters)

U Napulju su odahnuli što Nigerija nije osvojila Kup Afrike i to iz vrlo praktičnih razloga. Da su Super Orlovi osvojili kontinentalnu titulu prvaka Viktor Osimen ne bi došao u Napulj barem još sedam dana i veliko je pitanje u kakvom stanju bi se vratio. Ovako, Osimen će biti već sutra u Napulju i u četvrtak na treningu u Kastel Volturnu, a za vikend u timu protiv Đenove na “Maradoni”.

Brojevi su neumoljivi: bez Viktora Napoli je na šest utakmica dao samo četiri gola. Sa Osimenom u formi Napoli može da gaji nadu da će moći da stigne do četvrtog mesta u Seriji A i plasmana u LŠ, ali i da eliminiše Barselonu u osmini finala u tekućoj ediciji najvažnijeg klupskog takmičenja.

Valter Macari nastavlja da luta sa formacijskim postavkama. Protiv Đenove u subotu će se vratiti na formaciju 4-3-3 kako bi valorizovao kvalitete Osimena, ali i Kvarchelije koji kao ofanzivni plej nije tako opasan po protivnički gol ako krilni napadač.

Macari za sada ne rizikuje otkaz, ali se uveliko priča da Aurelio De Laurentis ubeđuje Antonija Kontea da prihvati ponudu i preuzme Napoli već u aprilu ako stvari budu krenule nizbrdo. Ideja je da Konte anticipira planiranje i pripremu za sledeću sezonu počeve od selekcije fudbalera u aktuelnom igračkom parku.

Za razliku od jesenas kada je Konte odbio ponudu De Laurentisa jer nije želeo da preuzme odgovornost za rezultate u ovoj sezoni, u proleće ta vrsta prepreke ne bi postojala ako bi Napoli bio van LŠ i trke za četvrto mesto u Seriji A.

U svakom slučaju u Napulju se sprema veliko pospremanje. Zjelinski je već igrač Intera, Meret je na meti Rome, Lobotka razmišlja o odlasku, Osimen će biti velika zvezda sledećeg prelaznog roka, a i Kvarchelija je veliki rebus. Pored toga Napoli mora da kupi barem jednog ako ne i dvojicu vrhusnkih defanzivaca, barem jednog vezistu i veoma perspektivnog ili vrhunskog napadača ako Osimen bude prodat. Eto zašto bi Konteov raniji dolazak mogao da ima svoju logiku.


tagovi

Buongiorno ItaliaViktor OsimenStefano PioliMasimilijano AlegriAntonio Konte

Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara