Kostićev pogodak u penal seriji finala Lige Evrope (© Reuters)
Kostićev pogodak u penal seriji finala Lige Evrope (© Reuters)

Buongiorno Italia: Filip Kostić na radaru Juventusa, narod Rome želi Dibalu

Vreme čitanja: 7min | pet. 27.05.22. | 13:54

Kakve su poruke Paola Maldinija iz intervjua Gazeti

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Intervju Paola Maldinija Gazeti delo sport je izazvao brojne komentare i dosta nedoumica u italijanskoj javnosti. Prva stvar koja upada u oči je da je tehnički direktor Rosonera dao intervju u svojoj kući, a ne u sedištu Milana što ne mora da znači ništa, ali postaje neka vrsta poruke ako novinar u prvoj rečenici ističe da ga je Maldini primio u svom stanu u centru grada. Ako je nevažno, zbog čega isticati mesto davanja intervjua?

Izabrane vesti

Nisu prošle nezapaženo ni kritike više-manje prikirivene, od naglašavanja da je šampionski tim konstruisan bez budžeta do podvlačenja činjenice da ni on, a ni njegov najbliži saradnik Riki Masara nisu kontaktirani od vlasnika kluba i pored toga što im ističe ugovor. „To nije način da se pokaže poštovanje i nije u redu“ , istakao je Maldini.

Poput Murinja koji je za razliku od Maldinija odmah u noći slavlja poručio familiji Fridkin da su potrebna pojačanja i projekata za kvalitativni skok i osvajanje važnijih trofeja, legenda Rosonera je u intervju za najčitaniji italijanski dnevnik poručila da su neophodne ozbiljne investicije i da Milanu trebaju pod hitno tri velika fudbalera, po jedan za svaki deo tima: defanzivac, vezista i napadač.

U tom kontekstu treba čitati i poruku Maldinija da on nije prava osoba za projekte koji nemaju za cilj osvajanje najvažnijih trofeja i konstantan napredak. Na kraju Maldini otvoreno kritikuje i projekat za izgradnju novog stadiona sa samo 55.000 mesta definišući ga „elitističkim“ dok on smatra da fudbal treba da bude dostupan svima.

INTER NIJE TIM ZA MLADE

Bepe Marota je sigurno prepoznao, u intervjuu Paola Maldinija, dobar deo problema i prepreka sa kojima se suočava. Štaviše, Marota ne da nema budžet već mora da zaradi novac kineskim vlasnicima Intera od kupoprodaje igrača.

Koliko je situacija u Interu kritična pokazuje činjenica da Nerazuri ne mogu da zatvore priču sa Dibalomi pored toga što bi Argentinac došao bez obeštećenja - jer moraju prethodno da se oslobode nekoliko „teških“ ugovora, od Vidalovog do Sančezovog, ali i da pronađu novac da plate provizije menadžerima Dibale.

Finansijska situacija primorava Marotu i Auzilija da jure igrače poput Mhitarjana, na zalasku karijere i na isteku ugovora, i pored veoma negativnih i manje negativnih iskustava sa igračima preko 30 godina koji su u poslednjih godinama stigli u Inter.

Sliku upotpunjuju izbori Intera: Marota je hteo da dovede mladog i perspektivnog Fratezija da zameni Vidala, želeo je da dovede Skamaku da pojača napad, imao je nameru da dovede Bremera za odbranu. Dakle, igrače na kojima se konstruiše i sadašnjost i budućnost i omogućava da sutra klubu da profitira od njihove eventualne prodaje. Na kraju, po svoj prilici, Inter će morati da dovede Ačerbija (34 godine) ako proda Bastonija jer nema pare da kupi Bremera, Mhitarjana (33 godine), na mesto Vidala jer nema novca za Fratezija i veliko je pitanje da li će uspeti da pronađe formulu sa Sasuolom da dovede Skamaku.

Podsetimo, Inter sledeći prelazni rok mora da zatvori sa plusom između 50.000.000 i 60.000.000 evra i da skreše ukupan iznos plata za 10 do 15 odsto.

ROMIN NAROD ŽELI DIBALU

Slavlje navijača Rome posle osvajanja Lige konferencije (© Reuters)Slavlje navijača Rome posle osvajanja Lige konferencije (© Reuters)

Glavna želja Rominih navijača koji su juče preplavili ulice Rima i pored temperature koja je bila blizu 40 stepeni ima ime Paulo i prezime Dibala. Argentinac je igrač čiji bi dolazak bio najkonkretniji signal da su Fridkinovi zaista spremni da naprave skok i da opreme Murinjov tim sa igračima kadrim za lansiranje Rome u vrh italijanskog i evropskog fudbala.

Dibalini menadžeri i posrednici bi danas trebalo da imaju kontakt sa rukovodiocima Rome koji su, barem tako se priča, spremni da daju godinu dana duži ugovor Hoji od onog koji nudi Inter a pod istim ekonomskim uslovima.

Osim oko Dibale, i priča oko Mhitarajana je poprilično uzburkana između Rome i Intera. Nerazuri su formulisali ponudu Jermeninu (dvogodišnji ugovor sa platom između 3,5 i 4 miliona evra) a sada je na potezu Roma. Đalorosi su prethodno nudili bivšem igraču Arsenala nešto manjeu platu i jednogodišnji ugovor. Pod pritiskom Murinja uprava kluba je spremna da revidira ponudu i da je približi Interovoj. Sada sve zavisi od Mhitarjana. Određenu ulogu može da igra i činjenica da bi Mhitarjan u Romi bio starter a u Interu u najboljm slučaju 12. igrač.

Utakmica u Tirani bi mogla da bude i kapisla da se Roma opredeli da produži ugovor Nikolou Zaniolu uz značajno veću platu, tim pre ako ne bude uspela da privoli Dibalu da prihvati transfer u Trigoriju.

Osim Dibale, kao moguća pojačanja Rome se pominju Senesi (ostavio veoma dobar utisak na finalnom meču u Tirani) vezni igrač Aston Vile Daglas Luiz i Guedes, napadač Valensije. U Igru su i imena Maksima Lopeza i Nemanje Matića za vezni red kao i Granita Džake.

Glasovi o povratku Frančeska Totija u Romu su sve učestaliji i sve glasniji. Igračka legenda kluba je u poslednjih meseci postao redovan posetilac utakmica Rome i vrlo često se vidi u društvu ljudi iz kluba. Neko te pojave definiše kao „udvaranje“ između dve strane a drugi kao Totijev siguan povratak u Trigoriju.

KOSTIĆ NA RADARU JUVENTUSA

Filip Kostić je na listi igrača sportskog direktora Juventusa Kerubinija. Igrački karton srpskog reprezentativaca ne predstavlja veliku prepreku za Juve, oko 15.000.000 evra, i budući da je par godina mlađi od Ivana Perišića i da bi njegova plata bila značajno manje od Perišićeve, može da bude veoma povoljno rešenje za desni bok Bjankonera.

Poput Kostića koji je na pragu četvrte decenije i drugi igrači koji su na nišanu Stare dame su igrači preko 30 godina što nedvosmisleno upućuje da Juve želi da osvoji skudeto sledeće godine. Drugačije ne mogu da se objasne želje da se angažuju igrači poput Di Marije, Kulibalija ili Murijela.

U poslednja 24 sata Juventus je počeo da se kreće u pravcu Kulibalija pošto je postalo jasno da Senegalac neće potpisati novi ugovor sa Napolijem budući da ne želi da pristane na manju platu od one koju trenutno ima (6.000.000 evra). Kulibaliju ističe ugovor 2023. godine i budući da ima 30 godina Napoli ne može da traži veliku svotu novca za njegov transfer. U trci za Kulibalija su Barselona i Čelsi, tako da Juve mora brzo da reaguje ako želi da poveća svoje šanse da angažuje jednog od najboljih defanzivaca u Seriji A.

Murijel je idealan profil igrača za Juventus. Kolumbijac prihvata bez većih problema da bude na klupi i to ne utiče na njegov učinak o čemu svedoče njegove statistike u Atalanti. Istovremeno, Murijel osim što bi mogao da bude zamenik Vlahoviću po potrebi može i da igra sa njim budući da imaju komplementarne karakteristike.

U Kontinasi se ne sprema samo veliki saobraćaj na ulazu već i na izlazsu. Dibala, Kjelini i Bernardeski su već na izlaznim vratima dok bi njihovim putem mogli da krenu Rabio, Artur, Aleks Sandro, Rugani i Remzi. S druge strane tinejdžer Fabo Mireti će ostati u timu i biće jedna od alternativa za startere u veznoj liniji.

NAPOLI, REVOLUCIJA ILI TAKTIKA?

Aurelio De Laurentis nastavlja da drži u priličnoj neizvesnosti navijače Napolija. Juče je ozvaničen dolazak Olivere koji će zameniti Marija Ruija na poziciji levog beka. Urugvajac ima sve parametre na svojoj strani u poređenju sa Portugalcem: brži je, korpulentniji je, bolje barata s loptom i mlađi je.

U istom danu kada je pozdravljen dolazak beka Hetafea, osim vesti da Kulibali neće produžiti ugovor, stigle su potvrde da klub nije obnovio ugovore ni Ospini i Mertensu dok je Bajern iz Minhena bacio oko na Pjotra Zjelinskog. Napoli za Poljaka traži 40.000.000 evra i pored toga što je raskidna klauzula fiksirana na 100.000.000 evra. Utisak je da bi Zjelinski mogao da ode i za manje novca. Dodatni motiv je što plata poljskog reprezentativca, po slovu ugovora, treba da bude povećana a već iznosi 4.000.000 evra.

De Laurentis je već stavio do znanja da želi da smanji troškove za plate igrača između 15 i 30 odsto. Žrtva te politike je i bivši kapiten Lorenco Insinje a novi bi mogli da budu pored Zjelinskog i Kulibali, Fabijan Ruiz, Mertens, pa čak i Osimen ako se pojavi kupac spreman da plati više od 100.000.000 za Nigerijca.

S druge strane Napoli je počeo da ispituje treren da angažuje Baraka iz Verone koji bi bio idealna zamena za Zjelinskog: garantuje sličan kvalitet a košta oko 15.000.000 evra i pet puta manju platu od Poljaka. Sve kako se sviđa De Laurentisu.

SARIJEVE STARE LJUBAVI

Mauricio Sari ima veliko poverenje u svoje bivše igrače. U Laciju su ga izneverili Rejna i Hisaj, ali je Pedro bio najbolje pojačanje Nebeskoplavih prethodnog leta. Na listi fudbalera koje je Sari već trenirao a želeo bi da ih ima ponovo na raspolaganju su: Emerson Palmijeri, Mertens, Rugani, Alan, a i Parizi iz Empolija je igrač koga vrlo dobro poznaje.

Lacio čeka da vidi kako će da se završe pregovori Mertensa sa Napolijem da bi se ubacio u trku za Belgijanca koji bi imao dvostruku ulogu da zameni kad treba Imobilea, ali i da igra sa njim kada treba nadokanditi zaostatak ili juriti pobedu na mečevima u Seriji A.

Emerson Palmijeri i Alan primaju velike plate i da bi mogli da uđu u parametre rimskog kluba morali bi da prihvate smanjenje primanja što nije mnogo realistično. Na kraju, Rugani je igrač Juvetnusa i nije tajna da odnosi između Lacija i Stare dame nisu dobi više od deset godina.

Parizi je veoma blizu prelaska u Formelo. Pregovori sa Empolijem su u poodmakloj fazi: formula za njegov transfer bi trebalo da bude pozajmica sa obaveznim otkupom fiksiranim na 8.000.000 evra.

Iznenađenje bi mogao da bude otkup Kabrala. Iako igrač Sportinga i veliki prijatelj Refe Leaa nije ispunio uslove (bez deset utakmica u prolećnom delu Serije A za Lacio) za obavezni otkup, Lacio bi mogao da otvori pregovore sa portugalskim klubom o angažovanju mladog napadača.

 


tagovi

LacioInterRomaNapoliAurelio De LaurentisPaolo MaldiniMilanFilip Kostić

Obaveštavaj me

Roma
Inter
Juventus
Lacio
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara