Naslovne strane Gazete i Korijerea
Naslovne strane Gazete i Korijerea

Buongiorno Italia: Golgeterska je tuga pregolema za velike u Seriji A; Juve troškom za Vlahovića pravda prodaju

Vreme čitanja: 6min | pet. 11.08.23. | 13:14

U problemu i Inter, Napoli, Milan, Roma, Lacio…

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Svi veliki timovi Serije A su u problemu sa napadačima. Neko zato što se plaši da bi iz Saudijske Arabije mogle da stignu nove nepristojne ponude, neko zato što nema adekvatnu alternativu za prvog špica ili nema prvog špica uopšte, a neko jer su mu potrebna čak dvojica napadača. Paradoksalno, da bi našli timove koji su mirni sa napadačkim redom moramo da se spustimo do Atalante i Fjorentine koje su u prethdonih par nedelja doveli Turea i Skamaku odnosno Beltrana i Enzolu.

Izabrane vesti

Arigo Saki kaže da Okafor i Arnautović nisu igrači za Milan i Inter, odnosno da nisu adekvatni za tip igre Piolija i Inzagija kao i za ambicije dva kluba. Fjorentina je iz duela sa Romom kao Atalanta sa Interom (Skamaka) izašla kao pobednik u trci za Beltrana. Predsedniku Napolija Aureliju De Laurentisu malo ko veruje kada kaže da Osimen sigurno ostaje u Napoliju. Roma već dva meseca ne uspeva da pronađe napadača. U Laciju su trenutno mirni, ali sa prelaznim rokom otvorenim u Saudijskoj Arabiji nije sigurno da iz Rijada ili Džede neće pokušati ponovo da kupe Čira Imobilea.

INTER I DALJE BEZ ZAMENE ZA LUKAKUA

Koliko su u Interu bili sigurni da će sa Lukakuom rešiti pitanje napadačkog reda pokazuje činjenica da nisu uopšte uzeli u razmatranje plan B za Big Roma. To je teška greška jer klubovi kao što je Inter – u dugovima do guše – moraju da planiraju unapred i vode pregovore sa ugašenim farovima jer nisu u stanju da izdrže konkurenciju čak ni timova osrednje ekonomske snage. Primer Skamake je eklatantan.

Inter je u međuvremenu obavestio Arsenal i manadžera Baloguna da se povlači iz pregovora za kupovinu igrača jer je zahtev Tobdžija previsok za mogućnosti vicešampiona Evrop – 50.000.000 evra je cifra koju Nerazuri ne mogu da investiraju u Amerikanca.

U agendi Intera su ostala dva imena. Marko Arnautović i Mehdi Taremi. Obojica preko 30 godina i preskupi za svoje godine i čijenicu da se Marko često povređivao u poslednje četiri sezoni, a Taremi će biti odsutan najmanje 45 dana zbog Kupa Azije.

Bolonja je zacepila cenu za austrijskog Srbina, čak 12.000.000 evra. Inter bi mogao i da prihvati tu cenu ako bi Bolonja kao kontrapartiju prihvatila Stefana Sensija. Porto za Taremija traži čak 30.000.000 evra. Postavlja se pitanje zašto bi Inter platio za Iranca cifru koju nije želeo da plati za Skamaku?

Takođe, prodaja Kejna Bajernu za 110.000.000 evra otvara vrata da Totenhem zakuca na Portova vrata i odvede Taremija. Dodatni problem za Inter je Hoakin Korea. Argentinac je teret za Inter jer je velika neravnoteža između onoga što je koštao i košta Tuku i onoga što je dao. Nerazuri bi se rado oslobodili Koree, ali na vidiku nema nijednog kluba koji bi ga uzeo.

KOLIKO VLAHOVIĆ KOŠTA JUVENTUS

Dušan Vlahović (©AFP)Dušan Vlahović (©AFP)

U poslednjih par dana su izašli u javnost detalji ugovora Juventusa sa Dušanom Vlahovićem. Verovatno su iz uprave Bjankonera želeli da sa tim curenjem informacija opravdaju nameru da prodaju Vlahovića Čelsiju ili bilo kom klubu koji bi platio 80.000.000 evra i zašto igraju na kartu Romelua Lukakua.

Naime, srpski centarfor ima platu koja će rasti iz godine u godinu da bi u poslednjoj sezoni predviđenoj ugovorom koji ističe 2026. godine Vlahović primio platu od 11.500.000 evra sa uključenim bonusima. To znači da bi u sledeće tri sezone Dušan koštao Juventus, u proseku, oko 20.000.000 evra (bruto iznos plate). Lukaku, zahvaljujući poreskim olakšicama na koje ima pravo i pored toga što bi imao sličnu neto platu koštao bi između 12.000.000 i 14.000.000 evra po sezoni.

Kao što prodaje Kejna Bajernu može da utiče na poteze Intera na prelaznom roku tako može da otvori vrata transferima Vlahovića i Lukakua koji su, koliko juče, izgledali kao čvrsto vezani za Juve odnosno Čelsi.

U međuvremenu italijanski mediji nastavljaju da vode međusobni rat oko Vlahovića i Lukakua. Jedni žestoko spinuju i navijaju da Vlahović ostane u Kontinasi drugi još predanije popločavaju put Lukakuu u dres Juventusa.

KOLIKO VREDI OSIMEN

Predsednik Napolija Aurelio De Laurentis je pokušao da smiri navijače kluba izjavom da Viktor Osimen sigurno ostaje u Napulju budući da ima još dve godine ugovora sa Azurima. Ta izjava gazde Napolija bi mogla da bude i kredibilna da intenzivni pregovori o produžetku ugovora Osimana ne traju deset dana i da još kompromis još nije na vidiku.

Roberto Kalanda je, imajući u vidu cenu koju je De Laurentis fiksirao za Osimena, tražio da njegovom klijentu bude utrostručena plata sa 4.500.000 evra na 12.000.000, plus sav novac od sponzorskih ugovora koji koriste lik i delo Nigerijca.

De Laurentis je spreman da prvobitnu ponudu od 8.000.000 evra po sezoni podigne na 10.000.000, ali je vrlo rigidan oko pitanja raskidne kaluzule. Zato je na sto stavljen kreativni predlog o ubacivanju dve raskidne klauzulue u ugovor : raskidna klauzula za Evropu od 110.000.000 do 150.000.000 evra (morala bi da se ispregovara) i raskidna klauzula za ostatak sveta (čitaj Saudijsku Arabiju) od 200.000.000 evra.

Prelazni rok u Italiji se završava krajem avgusta i ako ne bude potpisan novi ugovor između Osimena i Napolija neizsvesnost oko njegove budućnosti će trajati do poslednjeg dana, ne samo italijanskog već i prelaznog roka u Saudijskoj Arabiji koji zatvara kapije 20. septembra.

OKAFOR NIJE ALTERNATIVA ZA ŽIRUA

Milan je napravio fantastičan posao u prelaznom roku, ali nije uradio možda i najvažniju stvar: kupio centarfora koji bi bio više od alternative za Žirua. Francuz ima 37 godina i pitanje je koliko će moći da drži ritam igranja utakmica svaka tri-četiri dana.

Arigo Saki u autorskom tekstu kaže da je Okafor potpuno različit igrač od Žirua i da bi Pioli sa bivšim centarforom Salcburga morao da promeni stil igre jer dvojica napadača na potpuno drugačiji način okupiraju prostor u napadu i imaju dijametralne kretnje na terenu.

Mladi Kolombo je, po karakteristikama, mnogo više prvi špic nego Okafor, ali na pozajmici u Lećeu nije ostavio utisak da je spreman za veliki kvalitativni skok da predvodi napad tima koji juriša na skudeto.

U timu Milana ima dosta ofanzivnih spoljnih igrača i neki od njih, poput Pulišića, mogli bi da igraju i u ulozi lažne devetke. Ima onih koji veruju da bi trozubac Milana mogao da bude Čukvueze - Pulišić Leao. Naravno, pod uslovom da Milan ne kupi do kraja prelaznog roka adekvatnu zamenu za Žirua. U tom slučaju Kolombo bi ponovo bio poslat na kaljenje u neki drugi klub.

MURINJO ZOVE ZAPATU

Duvan Zapata (©AFP)Duvan Zapata (©AFP)

Od Morate do Zapate, čak se i rimuje put Rome od prvog cilja prelaznog roka, barem po pisanju novina koje su veoma bliske Murinju, do poslednjeg. Kolumbijac budi sumnje zbog zdravstvenog stanja. U poslednje dve godine odsustvovao je blizu 300 dana sa terena i pad doprinosa rezultatima Atalante je vidljiv, nije slučajno što se klub iz Bergama našao izvan Lige šampiona.

U Rimu niko ne spori da bi Zapata, u punoj snazi, čak i sa 32 godine bio odlično pojačanje za Romu, ali ostaje ideja da je rizik od povreda previsok za tim koji već ima jednog centarfora (Ejbrahama) koji će ostati van stroja barem do februrara. Tim pre što Atalanta traži da Roma plati pozajmicu tri miliona i da se obaveže na obavezni otkup sledeće godine. Roma je spremna da plati 1.500.000 pozajmicu sa pravom oktupa, nikako obavezom.

Đalorosi su pokušali juče da se ubace u poslednjem trenutku u trku za argentinsku nadu Beltrana. Postigli su čak i dogovor sa igračem koji je između Rome i Fjorentine preferirao tim iz Večnog grada, međutim Ljubičasti su ponudili mnogo više novca od Rome i Beltran danas stiže u Tosknu za 20.000.00 evra plus bonusi.

Roma se ponovo koncentrisala na Markosa Leonarda koji je čvrsto rešen da napusti Santos i u Trirgoriji se nadaju da bi taj posao mogao da bude zaključen sledeće nedelje.


tagovi

Buongiorno ItaliaDušan VlahovićRomelu LukakuViktor OsimenLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Milan
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara