Buongiorno Italia: Hajka na sudije i Inter; Juve duguje zahvalnost Vlahoviću

Vreme čitanja: 5min | pon. 08.01.24. | 14:14

Na naslovnim stranama italijanskih sportskih listova u ponedeljak dominiraju trbušnjaci Dušana Vlahovića

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U poslednjih mesec dana sve je očiglednija kampanja koja se vodi protiv arbitara. Treneri, igrači, rukovodioci klubova, mediji i pre svega "krokodili" na društvenim mrežama su kreirali atmosferu koja je suvereno vladala decenijama italijanskim eterom, sve do uvođenja VAR-a.

Izabrane vesti

Primirje koje se, kako-tako, držalo do pre par nedelja se rapršilo i krenulo se u frontalni sukob svih protiv svih. Nema ko se nije žalio, ulagao proteste, prozivao nedefinisane centre moći i famozni „Palazzo“ (u žargonu oni koji upravljaju fudbalom: FS Italija, Lega Kalčo, Udruženje arbitara itd).

Novina je da se na vrhu oštrice napada našao Inter. Pojedini direktori i glavni i odgovorni urednici su otišli toliko daleko da su počeli da insinuiraju kako generalni direktor Nerazura Bepe Marota vuče konce iz senke. Takve priče već mesecima kruže društvenim mrežema - Serija A se preimenuje u "Marotta League" - kao i gomila drugih teorija zavera, ali one, sve do ovog vikenda, nisu dobijale prostor u tzv. mainstream medijima.

Frontalni napad na Inter je još intrigantniji jer su Nerazuri bili oštećeni jednako koliko i Verona. Ako je gol Fratezija trebalo poništiti zbog reakcije Bastonija na pokušaj Dude da mu prepreči povratak na svoju polovinu terena, onda se morao poništiti i gol Anrija jer je u akciji koja mu je prethodila napravljen očgiledan faul nad Arnautovićem od strane Manjanija.

Drugo, krunski dokaz da Inter ne uživa blagonaklonost sudija je dosuđen penal za Veronu u 98. minutu meča (postoji više snimaka iz različitih uglova koji ne potvrđuju van svake sumnje da je Darmjan napravio faul za najstrožu kaznu).

Ako postoji meč u kojem je procena arbitra na terenu išla naruku Nerazura onda je to bio meč na Marasiju protiv Đenove. Faul Biseka na Strotmanu – prethodio golu Arnautovića - je evidentan, budući da su dve ruke na leđima protivničkog igrača po pravilima uvek prekršaj.

Valanga optužbi na račun Intera u prvim satima posle meča sa Veronom je bila disproporcionalna činjeničnom stanju. Na stubu srama su se našli čak i Federiko Dimarko i Frančesko Ačerbi zbog radovanja nakon promašenog penala Anrija. Naravno, ne može se reći da njihovo radovanje ulazi u sportski fer-plej, ali nije ni skandal kao što su pojedini mediji predstavili. Tim pre što se Dimarko izvinio odmah po završetku meča svojim bivšim klupskim drugovima i na društvenim mrežama.

Podsetimo, Inter je tim koji je postigao ubedljivo najviše golova u Seriji, primio najmanje, ima najbolji "expected goals", uglavnom pobeđuje sa dva ili više golova razlike, igra najdopadljiviji fudbal, kreira najviše šansi. Ako nešto na tabeli Serije A oslikava realnost koju smo videli na terenima širom Italije onda je to liderska pozicija Nerazura. Baš kao što su, po prikazanom, Juventus i Milan zasluženo na drugom i trećem mestu.

NIJE SAMO INTER…

Pakleni vikend za delioce pravde u Seriji A su obeležili i vlro oštri nastupi trenera Empolija Andreacolija, koji nije mogao da svari penal dosuđen u korist Milana i još nekolio odluka sudije La Pene.

Ogorčeni na suđenje su bili i trener Salernitane i rukovodioci kluba iz Kampanje. Pipo Inzagi je spočitao arbitru Gvidi crveni karton Mađoreu (u suštini drugi žuti) i izostanak crvenog kartona Gatiju. Činjenica da ga je Alegri zamenio na poluvremenu potvrđuje da je intervencija defanzivca bila za „narandžasti“ karton. Da je Inzagi napravio isti izbor (Mađore je žuti karton dobio u prvom poluvremenu), Salernitana ne bi ostala sa desetoricom igrača.

Juve nije mnogo podizao prašinu zbog dva moguća penala nad Jildizom i Vlahovićem budući da je pobedio, ali da nije verovatno bi i oko tih situacija letelo perje. Ovako se Alegri limitirao da konstatuje notornu činjenicu da i VAR podleže subjektivnoj proceni arbitara kada se ne radi o ofsajdu ili "gol-lajn" tehnologiji.

Festival diskutabilnih sudijskih odluka viđen je na meču Rome i Atalante. Arbitar Aurelijano je već imao u prošlosti problematične mečeve sa Đalorosima, još uvek se pamte njegove odluke na meču Venecija - Roma, ali je juče prevazišao sebe.

Ne može se reći da je Aurelijano uticao na ishod meča, ali je doprineo da on bude nervozan i na ivici eksplozije. Atalanta je imala čak sedam javno opomenutih igrača, ali to nije smirilo Murinja koji je smatrao da je Aurelijano preterano blag prema fudbalerima Boginje. Prekršaji nad Dibalom, lansiran ka golu Karnesekija bio je ateriran nepropisno od Kolašinca ali je arbitar ostao nem, i faulovi nad Lukakuom su najviše iziritirali Murinja koji je na kraju dobio i crveni karton. Da bi izbegli dodatne promleme u Romi su odluičili da trener i igrači ne daju izjave za medije.

Serija polemika u poslednjih mesec dana, koliko god to zvučalo paradoksalno, delovala je pozitivno na fudbalsku javnost, ako pogledamo konkretne brojeve. Novine, portali, televizije, radio stanice, svi su zabeležili poraste čitanosti, gledanosti i slušanosti od momenta kada su se vratile polemike o sudijama i njihovim greškama. Što arbitri više greše to strast i zainteresovanost rastu. Što bi rekli, ne dolazi svako zlo da naškodi...

VLAHOVIĆ ZAČEPIO USTA KRITIČARIMA

Nisu štedeli Vlahovića u prethodnih nekoliko meseci ni novinari, ni navijači ni komentatori i bivši treneri, samo su nekadašnji fudbaleri, bez obzira na igračku prošlost, potvđivali poverenje u srpskog reprezentativca.

Vlahović je na poslednja tri meča u Seriji A protiv Frozinonea, Rome i Salernitane, postigao pobedonosne golove na stadionima Stiripe i Areki, a u Torinu je protiv Đalorosih ubeležio asistenciju za gol Rabioa koji je doneo Staroj dami tri boda. Dekle, sve tri poslednje pobede Bjankonera nose potpis Vlahovića.

Sreća u nesreći Juvea protiv Salernitaje su bile povrede Kena i Kjeze jer da su njih dvojica bili na raspolaganju Alegri bi sigurno zamenio Dušana i napravio bi grešku. Nije slučajnost da je uspon forme Vlahovića vezan za njegovu fizičku pripremljenost i odsustvo probelma sa pubalgijom koja ga je mučila godinu dana.

Alegri je poptuno u pravu kada svrstava Vlahovića među najbolje centarfore u Evropi i kao takav bi morao da ostaje u igri do kraja, kao u Salernu, jer veliki golgeteri i kad igraju loše imaju "porok" da zatresu mrežu u sudijskoj nadoknadi. Kao Dušan juče.

Armija Vlahovićevih kritičara je zaćutala, ne čuju se, ali ne treba se zavaravati. Prvi put kad Beograđanin ne bude postigao gol ili upisao asistenciju eto njih ponovo. U svakom sluačaju ostaje činjenica da kada Vlahović zatrese mrežu Juve pobeđuje. Od sedam golova u Seriji A u ovom šampionatu samo jedan, protiv Udinezea u prvom kolu, nije bio odlučujući.

Ako postoji igrač kojem Juve mora da se zahvali što je i dalje u trci za skudeto, onda je to Dušan Vlahović. Štaviše, borba za titulu prvaka između Intera i Juventusa će biti u najvećoj meri odlučena dvobojem na distanci dvojice golgetera Lautara Martineza i Vlahovića. To će biti glavno jelo, sve ostalo će biti prilozi.


tagovi

Serija ABuongiorno ItaliaDušan VlahovićInterJuventus

Obaveštavaj me

Juventus
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara