Buongiorno Italia: Italijani sanjaju o sedam timova u četvrtfinalu evrokupova

Vreme čitanja: 7min | uto. 07.03.23. | 13:51

Fabio Kapelo smatra da italjanski predstavnici imaju dobre šanse u Ligi Evrope i Ligi konferancija, ali da u Ligi šampiona još uvek nisu dorasle najboljim evropskim klubovima, uključujući i Napoli koji svakako ima više šansi od Intera i Milana

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Ima jedna italijanska izreka koja kaže da apetit raste kad počneš da jedeš. Tako bi se mogla definisati želja ovdašnje fudbalske javnosti koja posle dugo vremena sanja berićetno proleće u evropskim kup takmičenjima i sedam timova u čevrtfinalu Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija.

Izabrane vesti

U Ligi šampiona Napoli, Inter i Milan imaju prednost iz prvih utakmica osmine finala, u Ligi Evrope Juventus i Roma imaju izgledne šanse da prođu protiv Frajburga i Real Sosijedada dok su Lacio i Fjorentina favoriti u duelima sa AZ Alkmarom ondosno Sivasporom.

Fabio Kapelo smatra da italjanski predstavnici imaju dobre šanse u Ligi Evrope i Ligi konferancija, ali da u Ligi šampiona još uvek nisu dorasle najboljim evropskim klubovima, uključujući i Napoli koji svakako ima više šansi od Intera i Milana.

MILAN BEZ DIAZA I ŽIRUA?

Stefano Pioli je u velikim problemima. Braim Dijaz je i dalje pod znakom pitanje i veće su šanse da ne bude na terenu u Londonu nego da igra pored Leaa u napadu Rosonera. Dodatna glavobolja je grip Olivijea Žirua. Francuz je preskočio jučerašnji trening i ako se ne bude poboljšalo značajno njegovo zdravstveno stanje neće ni putovati na Ostrvo.

Alternative ne daju garancije Pioliju. Rebić i Origi nisu opravdali očekivanja u ovoj sezoni. Tu i tamo su odigrali neku utakmicu na pristojnom nivou, ali su značajno više vremena proveli u ambulanti ili na klupi. Ibrahimović njie na listi UEFA tako da ne može da bude od pomoći.

De Ketelar kao zamena za Diaza je svaki put razočarao i teško je poverovati da će mu Pioli dati još jednu šansu protiv Totenhema. Veće je verovantnoća da se Pioli osloni na svog čoveka od poverenja Rada Krunića.

Alesandro Nesta je savetovao Polija da ne brani prednost sa San Sira već da igra kao da je meč u Milanu završen 0-0. Bivši as Milana i Lacija smatra da je Tšau garancijau u odbrani i pored tog što je tek postao startera a da bi Leao trebalo da ima svoju noć u Londonu, odnosno da odvede Rosonere u četvrt finale.

LACIO OSTAO BEZ IMOBILEA

Čiro Imobile nije trebalo da igra večerašnji meč u Ligi konferencija protiv AZ Alkmara. Ideja Mauricija Sarija je bila da ga parkira na klupi pored sebe imajući u vidu zgusnuti kalendar i gradski derbi za manje od dve nedelje, a ne da ga ostavi na tribinama zbog povrede.

Imobile je protiv Napolija zaradio četvrto istegnuće mišića u ovoj sezoni što je jasan pokazatelj da su godine stigle i kapitana Lacija i da Nebeskoplavi moraju da počnu da traže alternativu u sledećem prelaznom roku. Rimski klub svih prethodnih godina nije želeo da angažuje ozbiljijeg centarfora jer Imobile ne trpi konkurenciju u timu, i to je bila neka vrsta pakta između napadača i kluba: on je garantovao golove a klub nije dovodio igrače koji bi mogli da ugroze njegov status neprikosnovenog.

Inače, Sari će večeras protiv Holanđana napraviti poprilično veliku rotaciju u timu. U odnosu na tim koji je napravio podvig u Napulju neće biti, pored Imobilea, Vesino, Romanjoli, Hisaj i golman Provedel. Umesto Imobilea u ulozi špica će igrati Felipe Anderson.

VLAHOVIĆ I JUVE: RAZVOD NA VIDIKU

Dušan Vlahović je sve bliže izlaznim vratima Kontinase. Na utakmice Juvea sve češće dolaze specijalni izaslanici engleskih timova i Bajerna koji su veoma zainteresovani za srpskog reprezentativca.

Prevremenni razlaz Vlahovića i Juvea je izgledan iz nekoliko razloga. Prvi je adaptacija Dušana na Alegrijevu igru koja je izostala u prethodnih godinu dana. Napadač Juve je često odsečen od ostatka tima, vrlo retko dobija upotrebljive lopte i ne uspeva da se uklopi u lanac igre Bjankonera.

Naravno, pubalgija je u dobroj meri uticala na doprinos Vlahovića u prethodnih godinu dana. Razlika u učinku u dresu Fjorentine i Juvea je očigledna. U prvom delu prethodne sezone Dušan je postigao 17 golova na 21 utakmici, u drugom delu u dresu Juvea odigrao je 15 mečeve i zatresao mrežu 7 puta, u ovoj sezoni 16 mečeva osam golova.

Vlahović je "top player" i zato za njega ne važe merila kao za druge obične centarfore koji se kuju u zvezde kada postižu gol na svakoj drugoj utakmici i niko ne primeti kad dva meseca ne zatresu mrežu. Maks Alegri iz petnih žila brani Dušana i naglašava da i pored toga što je postigao manje golova u 2023. godini nego što se očekivalo (samo tri ) centarfor Bjankonera pruža dobre partije. „Samo je pitanje vremena kada će i golovi da stignu“, tvrdi Alegri.

Nije slučajno da je Vlahović je na meti najbojlih evropskih klubova i pored toga što ne igra u vrhunskoj formi. Bajern iz Minhena već duže vreme pomno prati Vlahovića i u Kontinasi očekuju da Bavarci izađu sa ponudom. U konkurenciji su i Mančester Junajted i Totenhem koji ga vidi kao alternativu ako Hari Kejn digne sidro.

S druge strane, Juve se nalazi u veoma teškoj finansijskoj poziciji a famlija Anjeli -Elkan je stavila do znanja da neće upumpavati nova sredstva. Sledećeg leta Juve mora da obezbedi 115 miliona evra jer dolaze na naplatu rate i otkupi za sledeće igrače: Ken (31.000.0000 otkup od Evrertona) Lokateli (12.500.000 evra, prva rata Sasuolu), Kjeza ( 16.600.000 evrta, druga rata Fjorentini) Bremer (17.400.000 evra, prva rata Torinu), Vlahović (23.300.000 evra, druga rata) i Artur (14.400.000, četvrta rata Barseloni).

Vlahović je jedan od tri-četiri igrača u Kontinasi od čije prodaje Juve može da inkasira veliku svotu novca i pokrije dugove koji stižu na naplatu.

DIBALA NA METI BIVŠIH NAVIJAČA

Paulo Dibala se našao na žestokom udaru navijača Juventusa. Bivši igrač Stare dame ima preko 50 miliona pratilaca na društvenim mrežema i zarađuje veliku sumu novca zahvaljujući tom fenomenu zbog čega je hajka koju su tifozi Bjankonera pokrenuli protiv njega ozbiljnija nego što se može pomisliti na prvu loptu.

Dibali se zamera što je slavio sa previše entuzijazma, po ukusu tifoza Juvea, pobedu u nedelju veče. Argentinac je pokušao da objasni svoje ponašanje, ali je proizveo samo dodatnu lavinu kritika od strane bivših obožavalaca. S druge strane, kao reakcija, ekslodirala je velika ljubav navijača Rome prema Dibali, tako da neće biti iznenađenje da Hoju zadesi sudbina Zibija Bonjeka.

Pobeda Rome nada Juveom je otvorila ponovo pitanje ostanka Žozea Murinja u Rimu i svih posledica koje ono nosi sa sobom. Od nastavka Murinjove avanture u Večnom gradu zavisi gotovo čitav projekat Fridkinovih, američkih vlasnika Đalorosih.

Za Murinjov produžetak saradnje sa Romom nije vezan samo Dibala, to su i Nemanja Matić i Kris Smoling. Matić je već ispunio klauzulu iz ugovora koja mu omogućava da produži unilateralno ugovor sa Romom na još godinu dana. Međutim, na direktan upit iz kluba da li želi da je iskoristi, Matić je odgovorio: „Videćemo“. Sličan situacija je i sa Smolingom koji odlaže potpis na novi ugovor jer, kao i Matić, želi da vidi jasno kako će se rapsplesti priča oko Murinja.

Bez Portugalca u Trigoriji šanse da dvojica bivših igrača Mančester Junajteda ostanu u Večnom gradu nisu velike. Opšti zaključak je da je „conditio sine qua non“ da Murinju nastavi svoj posao u Rimu plasman u Ligi šampiona. Takođe, Murinjo ne želi da čeka jun da bi razgovorao sa Fridkinovima o produžetku saradnje. Njegova namera je da sedne za sto sa njima što pre kako bi imao jasnu sliko o planovima Amerikanaca, koliko i kako žele da investiraju novac u projekat povratka Rome u vrh italijanskog i evropskog fudbala.

DE LAURENTIS SE KUNE U LJUBAV PREMA NAPOLIJU

Ništa ne uspeva kao uspeh. Zna nešto o tome gazda Napolija Aurelio de Laurentis i zato je prvi put stavio otvorene karte na sto: Ako se Bari kvalifikuje za Seriju A prodaće klub iz Pulje.

U prethodnih par godina, od kada je familija De Laurentis kupila Bari, spekuliše se kako će se Aurelio poneti ako se nađe u istoj situaciji kao Klaudio Lotito pre dve godine. Razlika je u tome što kod Lotita nije postojala dilema oko izbora između Granata i Nebeskoplavih, dok su De Laurentisi, otac i sin, ostavljali vrata za sve moguće solucije.

Štaviše, posle sukoba Edoarda Laurentisa sa igračima Napolija i Ančelotijem verovalo se da je fudbalska epizoda kinematografskog tajkina završena u Napulju. Tim pre što se čitav grad okrenuo protiv vlasnika kluba i stao uz igrače i trenera. Nije tajna da se Aurelio žalio da je Bari mnogo zahvalniji kao grad od Napulja i da mnogo više ceni ono što on i njegova porodica rade za promociju dve varoši i za fudbalske klubove.

U ovoj sezoni se sve promenilo i ADL je otkrio novu ljubav prema Napoliju Lučana Spaletija koji dominira u Italiji i Evropi. To je i navelo juče De Laurentisa da objavi pohod na duplu krunu i da stavi ad akta svaku nedoumicu oko toga za koji klubu De Lauerentisi vezuju njihovu budućnost.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Žoze MurinjoFabio KapeloDušan VlahovićNemanja Matić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara