Detalji sa utakmice Đenova - Milan (Reuters)
Detalji sa utakmice Đenova - Milan (Reuters)

Buongiorno Italia: Italijanske sudije u svađi sa zakonima fizike

Vreme čitanja: 5min | pon. 09.10.23. | 14:43

U centru pažnje medija na Čizmi potez zbog kojeg je Majk Menjan dobio direktan crveni karton protiv Đenove, odnosno prijem lopte Kristijana Pulišića kod pobedonosnog gola Milana

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pobedosni gol Kristijana Pulišića protiv Đenove je pokrenuo lavinu polemika, dodatno raspaljenih opravdanjem šefa italijanskih arbitara Đanluke Rokija da ne postoji video snimak koji nedvsmisleno pokazuje da je Pulišić (ne)namerno smirio loptu rukom pre nego što je zatresao mrežu golmana Martineza i da posledično, shodno pravilima, važi odluka koju je arbitar na terenu doneo.

Izabrane vesti

Indikativno je da su svi bivši fubdaleri koji su u međuvremenu postali stručni komentatori, od Bilija Kostakurte i Luke Markeđanija, preko Bepea Bergomija i Paola Di Kanija, do Roberta Pruca i Marka Parola, ponovili istu rečenicu: Ko je igrao fudbal zna da je Pulišić smirio lotpu rukom.

Po njima, može da se raspravlja o nameri američkog fudbalera, ali je ta rasprava suvišna budući da je po novim pravilima svako igranje rukom, namerno ili nenamerno, nedozvoljeno i gol postignut iz te akcije mora da bude poništen.

Osim što je iskustvo fudbalera visokog ranga dragoceno, i zdrav razum i zakoni fizike ne ostavljaju mnogo nedoumica. Baš kao što nema mnogo dvojbi da arbitar Marko Pičinin ne vidi dobro ili nema dobre procene. Ne može drugačije da se objasni njegov previd pogibeljnog starta Majka Menjona nad Kejlebom Ekubanom i potrebu da VAR intrveniše i ispravi propust glavnog sudije.

Ostaje nada da dodatna dva boda na računu Milana sa Marasija neće biti odlučujući za Skudeto.

DUEL MILAN – INTER

Milan nije bio na prvom mestu u Seriji A 503 dana. Stefano Pioli je posle pretrpljenog debakla u derbiju sa Interom napravio nekoliko važnih promena u timu i počeo da primenjuje rotacije. Rezultati, uz malo sreće koja je uvek potrebna, nisu izostali, barem ne u Seriji A. Paradoksalno Milan je igrao bolje u Ligi šampiona, ostvarivši dva remija, nego u šampionatu gde je nanizao tri pobede.

Simone Inzagi ne uspeva da preleži „dečije bolesti“ i ponavlja greške iz prethodnih sezona. Za veliki klub i moćan tim, barem za italijanske uslove, je nedopustivo da u roku od deset dana izgubi pet od šest bodova na svom terenu na isti način.

Podsetimo, Inter je došao u prednost i protiv Sasuola i Bolonje i na kraju je ostao, gotovo, praznih ruku. Insistiranje na Hakanu Čalhanogluu, Henriku Mhitarjanu i Nikolu Bareli kao starterima čak i kad je očigledno da nisu u formi je neka forma mazohizma. Baš kao što je i izvođenje Markusa Tirama i uvođenje Aleksisa Sančeza postao klasik, bez obzira da li treba juriti ili čuvati rezultat.

Pioli je, primera radi, promenio formacijsku postavku više puta, lansirao je nekolicinu novih igrača ili ih je isprobao u novim ulogama. Inzagi, ništa od toga. U prethodne dve i po godine, Inzagi je promenio ulogu Čalhanogluu i u odsustvu Milana Škrinjara je formirao defanzivni trio Darmjan Ačerbi Bastoni, ostajući veran svojoj formacijskoj dogmi 3-5-2. Čak i u situaciji kada ima samo dva napadača na raspolaganju plus Aleksisa Sančeza čiji angažman postaje sve veće misterija.

Pre nekoliko nedelja je izgledalo da će se borba za titulu voditi između Intera i Napolija, sa Nerazurima u ulozi favorita. Za kladionice u Italiji, Inter ostaje i dalje favorit, ali je Milan sada glavni takmac. Posle derbija činilo se da je Pioli na kraju svog ciklusa u Milanelu. Međutim, Stefano je pokazao da je žilaviji nego što se mislilo.

Kuriozitet je da nijedan tim koji je osvojio šampionat u pet najjačih evorpskih liga se ne nalazi na čelu tabele u ovom momentu. Ne samo Napoli, već i Mančester Siti, Barselona, PSŽ i Bajern.

Rudi Garsija sam sebi pucao u noge, svojim izjavama i potezima tokom mečava. Francuski trener je klasični tip osobe zaljubljenih u vlastite ideje koje brane čak i kada je evidentno da su one pogrešne i da vode u ćorsokak. Obznaniti da u Napoliju potoji klan fudbalera koji komanduje i menjati Viktora Osimena i Hviču Kvarcheliju, obojicu ili jednog od njih kada juriš rezultat je prilično samopovređujuće.

ISTINA O MURINJU, DIBALA SE VRAĆA ZA INTER

Glavni i odgovorni urednik Korijere delo Sporta Ivan Zazaroni je veliki prijatelj Žozea Murinja i to je opšte poznata stvar u Rimu. Vest koju je Zazaroni lansirao – želja Fridkinovih da daju otkaz Murinju i da su već kontaktirali trenere potencijalne zamene – je samo delimično tačna.

Naime, Dan Fridkin je proveo deset dana u Trigoriji i Rimu zbog „Rajder kupa“ i mogao je lično da se uveri kakva je atmosfera u klubu, kao i da posveti više vremena Romi. Američki vlasnik Rome nije uopšte bio zadovoljan, ne samo rezultatima, već i svim drugim stvarima koje je video, kao ni izjavama, niti ponašenjem Murinja.

U par reči, Fridkin je postavio ultimatum Murinju: ako ne promeniš ploču, ne napraviš rezultatski zaokret, bićeš otpušten i tužen za nanetu materijalnu štetu ne samo Romi, već celoj grupi Fridkin, serijom izjava u poslednjih godinu dana.

Žoze Murinjo (AFP)Žoze Murinjo (AFP)

To objašnjava zašto je Zazaroni pritekao u pomoć prijatelju i zašto je Roma upotrebila prilično blagu formu demantija onoga što je Korijere objavio. U suštini rimski dnevnik je bio u pravu kada je pisao o mogućnosti otkaza, ali on nije bio eksplicitno vezan za utakmicu sa Kaljarijem, baš kao što nije bilo direktnih kontatakta Fridkinovih sa drugim trenerima. Naravno, to ne isključuje mogućnost da je neko sondirao teren raspoloživosti pojedinih stručnjaka da preuzmu Romu.

Dobra vest za Romu stiže sa pregleda Paula Dibale. Povreda Argentinca nije tako ozbilijna kao što se mislilo u prvom momentu i prema prognozama lekara koji su pregledali Dibalu, mogao bi da pokuša da bude spreman za meč sa Interom krajem oktobra. Dakle, umesto dva meseca, koliko se pričalo, Hoja bi mogao da odsustvuje samo tri nedelje i da preskoči tek jedan prvenstveni meč budući da je pred nama pauza zbog obaveza nacionalnih selekcija.

IMOBILE NE TRPI KONKURENCIJU KASTILJANOSA

Čiro Imobile je zvanično povređen, ali oko Formela kruže priča da kapiten Lacija ima male probleme, u prošlosti sa na takve zdravstvene smetnje nije ni obazirao, i da je ključni razlog njegovog izostanka sve jača konkurencija Valentina Kasteljanosa.

Imobile nije u top formi, godine počinju da imaju specifičnu težinu i za golegetera Nebeskoplavih, i zato ne uspeva da se nosi sa pritiskom i činjenicom da u Laciju, prvi put od kada je došao u Večni grad, ima ozbiljnog takmaca za mesto startera. Po tom scenariju, Imobile želi da iskoristi sledeće dve nedelje da dovede svoje telo i fizičku kondiciju do savršenstva kako bi u nastavku šampionata videli starog Čira.

Kasteljanos je imao debitantski meč od prvog minuta u dresu Lacija na Olimpiku iz snova: Gol i asistencija za pobedonosni pogodak Matijasa Vesina. Od svih medija je proglašen za najboljeg aktera meča.

Kao jedan od razloga zašto Imobile nikada nije bio ni približno tako efikasan u reprezentaciji Italije, kao i u Borusiji Dortmund i Sevilji, se navodi činjenica da Čiro na psihološkom planu nije tako jak i da čim ima iole kredibilniju konkurenciju, ne uspeva da bude na visini zadatka. Drugim rečima, Imobileu je potrebno da bude nezamenljiv da bi pružio sve što može.


tagovi

Majk Menjan

Obaveštavaj me

Milan
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara