Pogodak Lautara Martinesa za pobedu Intera u Austriji (© Reuters)
Pogodak Lautara Martinesa za pobedu Intera u Austriji (© Reuters)

Buongiorno Italia: Iznagi kao Gvardiola, vreme demantovalo De Laurentisa

Vreme čitanja: 5min | pet. 10.11.23. | 13:30

Kako Inter generiše novac, u kakvim problemima je Pioli i šta se dešava pred derbi Rima

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Nema sumnje da je Mančester Siti Pepa Gvardiole jači tim od Inter Simonea Inzagija, ali gotovo pola godine od finala u Istanbulu - koje je, uzgred budi rečeno, Inter mogao da završi drugačije – jaz između dva tima nije porastao, naprotiv, barem tako tvrdi Gazeta delo sport, smanjio se. Gotovo neograničena platežna sposobnost vlasnika Sitija u poređenju sa kineskim vlasnicima Intera koji nisu više u milosti kineskog predsednika Si Đinpinga dovodi svako poređenje na ivicu dobrog vica, međutim, Bepe Marota, Pjero Auzilio i Simone Inzagi su kreatori poslovno-sportskog čuda, koji nema mnogo veza sa logikom i ekonomijom a više sa intuicijom, bravurom i što da ne srećom, bez koje nema velikih poduhvata.

Izabrane vesti

Inter je sa Inzagijem na klupi, do sada, inkasirao lepotu od 225.000.000 evra, plus novac koji će se zaraditi u nokaut fazi LŠ i zagarantovanih 50.000.000 od Mundijala za klubove u leto 2025. Samo od Lige šampiona i plasmana na Mundijal, trogodišnji bilans Intera, samo u LŠ, će biti oko 300.000.000 evra. Valja dodati i da je Inter završio poslednja tri prelazna roka u plusu, inkasirajući više novca do prodaje igrače u odnosu na potrošene svote za pojačanja.

Zašto je Inter sličan Sitiju? Na prvi pogled, jer su to jedina dva tima u Evropi koji mogu da se pohvale da su lideri u prvenstvu i da se nalaze na čelu tabele grupne faze Lige šampiona. Druga sličnost je naviknutost na pobede. Nerazuri i Građani su jedini u Evropi, pored Real Madrida, koji su zabeležili 12 pobeda u prvih 11 kola šampionata i četiri Lige šampiona.

Druga sličnost su golgeteri: Haland i Lautaro Martines u proseku postižu gotovo gol po meču. Norvežanin 15 na 17 utakmica, Argentinac 14 na 15 mečeva. Kad se prevede na minute provedene na terenu Haland daje gole svaka 94 minuta, a Martines još frekventnije, na svaka 84. Obojica, maltene, svaki četvrti udarac ka golu pretvaraju u pogodak.

Inter će od sledeće godine imati novog glavnog sponzora na dresovima. Umesto aktuelnog koji donosi 11.000.000 evra, milanski klub će imati novog, reč je o jednoj avio-kompaniji, koja će sipati u kasu kluba 20.000.000 evra godišnje.

DE LAURENTIS SAM SEBI USKOČIO U USTA

Predsednika Napolija Aurelio De Laurentis je nadmeno posle skudeta izjavio da bi svako sa timom koji je on konstruisao prišio skudeto na dres Azura i da svako može da trenira Napoli. Gazda kluba je hteo da umanji zasluge za istorijski uspeh Lučana Spaletija i da ih pripiše, ekskluzivno, sebi.

Nije prošlo ni par meseci, a vreme je demantovalo De Laurentisa. Štaviše, Aurelio je demantovao sam sebe. Rudi Garsija opet rizikuje da dobije otkaz ako ne bude osvojio tri boda protiv Empolija u nedelju.

Susret sa Toskanacima ima specifičnu težinu, između ostalog i zato što je Napoli pobedio samo na dve utakmice na svom terenu od sedam odigranih u Seriji A i Ligi šampiona. Takođe, posle pauze u prvenstvu, Napoli ima paklen raspored: Atalanta, Real Madrid, Inter, Juve, Braga. Ako De Laurentis želi da promeni nešto, a želi, sada je poslednji trenutak, jer do Božića neće biti povoljne prilike za koliko-toliko glatku rokadu na klupi. Pokazalo se da Napoli ne može da trenira svako i da je značaj i uticaj Spaletijevog rada bio mnogo veći od onog koji je pridavao De Laurentis.

Pozitivna okolnost za NapolijA povratak Viktora Osimena. Oporavak ide u dobrom smeru i dobrom ritmu, tako da će Nigerijac biti spreman za vatrenih mesec dana, od kraja novebra do Božića po Gregorijanskom kalendaru.

MILAN SE VRAĆA NA STARO

Gol Rafaela Leaa protiv PSŽ-a (© Reuters)Gol Rafaela Leaa protiv PSŽ-a (© Reuters)

Stefano Pioli je nameran da se vrati na staru postavku 4-2-3-1. Povratak Loftusa Čika i dobra forma bivšeg igrača Čelsija su ga navela da se vrati ne prošlogodišnju formaciju. Između ostalog i zato što Adli i Krunić ne daju garancije u ulozi režisera ispred odbrane, tako da je bolje probati sa ofanzivnim plejom.

U međuvremenu u Milanelu ozbiljno razmišljaju kako da reše na duge straze goruće pitanje centarfora. Prvi potez je da produže ugovor Žiruu do 2025, zatim da angažuju Džonatana Dejvida, po mogućstvu, u januaru. Lil traži 40.000.000 evra, ali budući da Kanađaninu ističe ugovor u leto 2025. godine Francuzi će morati da spuste cenu ili prihvate plaćanje na rate transfera.

Lorenco Kolombo će se vratiti sledećeg leta iz Monce gde je počeo da trese mreže i može da postane validna alternativa u igračkom parku Rosonera. Iza Kolomba dolazi dečak čije ime valja zapamtiti -  Frančesko Kamarda. Reć je o velikom talentu koji je oborio sve rekord u broju golova u mlađim kategorijama. I pored toga što ima samo 15 godina igra bez problema u juniorskom prevnstvu i u Milanu već planiraju da ga stave pod ugovor, čim napuni 16 godina i da ga ubace u prvi tim. Posle dužeg vremena bi mogli da vidimo jednog tinejdžera u dresu Rosonera u Seriji A.

IGRAČI ROME POSLUŠALI SARIJA, A NE MURINJA

Zvuči paradoksalno, ali gledajući meč u Pragu između Rome i Slavije stekao se utisak da su igrači Đalorosih poslušali trenera Lacija Mauricija Sarija i ušli u mče sa češkim timom kao da je reč o prijateljskoj ili trening utakmici. Uzalud je Žoze Murinjo nadimao grudi ponosom pred meč sa Česima pozivajući se na svoje iskustvo i nauk da u Evropi nema prijateljskih utakmica. Njegovi igrači ga nisu sledili. Roma je bila mlaka, neinventivna, bezopasna i sa mislima okrenutim derbiju.

Problem je što je sa porazom 0:2 Roma sebe dovela u poziciju da mora da pobedi Servet i Šerif sa velikom golom razlikom kako ne bi zavisila od rezultata Slavije u osiguravanju prvog mesta koje pošteđuje dodatnog eliminacionog kola u Ligi Evrope.

Murinjo je posle meča bio ljut i iskren priznajući poraz i nedopustivo ponašanje fudbalera. Spasao je samo Bovea, dok je ostale žestoko kritiovao zabranivši im da pričaju sa novinarima posle meča.

Protiv Lacija će se u tim od prvog minuta vratiti Rui Patrisio, Kristante, Dibala i najverovatnije Renato Sančez. Postoji šansa i da Spinacola bude bačen u vatru u drugom poluvremenu dok su veoma male šanse da nastupi kapiten Lorenco Pelegrini. I Lacio će imati par igrača van stroja. Pored povređenog Kazalea neće moći da igra ni Zakanji koji se povredio protiv Fejnorda. Umesto njega igraće Pedro, dok je Imobile u prednosti nad Kasteljanosom.

Velika nepoznanica je vezni red, odnosno uloga centralnog veznog: da li je poveriti iskusnom Vesinu od prvog minuta ili Roveli. Kataldi, izgleda, nije u konkurenciji jer Sari smatra da nije u formi. U Formelu kruži optimizam da će Luis Alberto biti srpeman za meč.

Predsednik Lotito pokušava da ubedi Felipea Andersona da produži ugovor koji mu ističe sledećeg leta. Šuška se da Felipe želi da se vrati u Brazil i tamo završi karijeru, mada je još uvek relativno mlad, tek mu je 30 godina. Kao jedan od razloga zašto ugovor nije produžen se navodi apetit menadžera Brazilca koji je tražio 4.000.000 evra, odnsno da njegov klijent bude stavljen u istu ravan sa Luisom Albertom. Lotito je krenuo sa ponudom od 2.500.000 po sezoni, sada je stigao do cifre od 3.000.000 plus bonusi. Očekuje se odgovor Felipea Andersona.



tagovi

Aurelio De LaurentisStefano PioliSimone InzagiBuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Milan
Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara