Dušan Vlahović u dresu Juventusa (© Reuters)
Dušan Vlahović u dresu Juventusa (© Reuters)

Buongiorno Italia: Juventus dobrovoljno odustaje od Lige konferencije

Vreme čitanja: 6min | pet. 23.06.23. | 11:29

Marko Grujić po ukusu Sarija, Murinjo napustio trust mozgova, ali neće Romu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Mauricio Sari vidi u Marku Grujiću igrača koji može da popuni prazninu koja će ostati u Laciju odlaskom Sergeja Milinković Savića. Vezista Porta ima sve karakteristike koje Sari traži od veznog igrača i strateg Lacija je uveren da je Grujić kompatibilan sa Luisom Albertom, jer daje odlične garancije u defanzivnoj fazi igre što bi dalo veću slobodu Špancu da bude kreativan u ofanzivi.

Izabrane vesti

U prilog Grujićevoj selidbi u Večni grad ide nekoliko činjenica. Prva je da Milinković, po svoj prilici, ovoga puta zaista odlazi. Još jedan pokušaj Lacija da otvori priču o produžetku ugovora je završen bezuspešno i predsednik Klaudio Lotito se pomirio sa činjenicom da je ipak bolje zaraditi par desetina miliona evra od prodaje Sergeja nego ga izgubiti sledeće godine bez evra obeštećenja.

Lacio se nada da će inkasirati 40.000.000 od transfera Milinkovića. Na drugoj strani, cena Grujića je oko 10.000.000 evra i pored toga što Marko ima ugovor sa Portom do 2026. Osim Grujića, kandidat da zamene Sergeja je i Džedson Fernandez iz Bešiktaša.

U međuvremenu, Sari je anticipirao dolazak u Rim tako da bi susret sa Lotitom trabalo da se dogodi ovog vikenda i na njemu će biti utanačena strategija Lacija u prelaznom roku. Sarijev princip je da ima sve igrače na raspolaganju već 12. jula kada počinju pripreme. To neće biti izvodljivo, između ostalog i zbog profila igrača koje nebesko-plavi žele na fudbalskoj pijaci.

Jedan od prvih zadataka Sarija će biti da ubedi Lotita da odreši kesu i kupi Berardija od Sasuola pošto je sa reprezentativcem Italje sve dogovoreno (3.500.000 evra po sezoni) i potrebno je pronaći kompromis sa klubom iz Emilije koji traži 35.000.000 evra, dok Lacio vrednuje fudbalera između 20.000.000 i 25.000.000 evra.

JUVENTUS I UEFA NA VIDIKU KOMPROMIS

Juventus i UEFA bi mogli da postignu neku vrstu prećutnog dogovora koji bi stavio tačku na sve sporove između Stare dame i krovne evropske kuće fudbala. Posle povlačenja Juvea iz projekta Superliga, sledeći korak koji bi sredio odnose između dve strane bilo bi „dobrovoljno“ odustajanje Bjankonera od Lige konferencija. U Torinu su, po svim najavama, spremni na takav korak i čini se da smo blizu parole kraj, barem kada je u pitanju saga između Juventusa i UEFA.

Dobra vest za Juve je stigla i sa pegovaračkog stola sa Totenhemom. Pronađeno je rešenje za Dejana Kuluševskog. Šveđanin ostaje u Totenhemu za 30.000.000 evra koje će Spursi moći da plate u šest komotih rata.

Juve očekuje odgovor i od Adrijena Rabioa do kraja ovog dana da li pristaje na ponudu kluba o jednogodišnjem produžetku ugovora. Ako Francuz odbije predlog, Stara dama će se usredsrediti na Tomasa Partija iz Arsenala koji bi mogao da stigne u Torino za 18.000.000 evra.

U međuvremenu je Timoti Vea, sin osvajača Zlatne lopte Džordža, sklopio dogovor sa Juventusom i trebalo bi da zameni Kvadrada u sledećoj sezoni na desnom boku i da formira sa Filipom Kostićem par vihornih krila Bjankonera. Dogovo sa Lilom je blizu pošto su dve strane saglasne da je cena igrača oko 12.000.000 evra.

Posle odlaska Tonalija u Njukasl i predstojećeg Vikarija u Totenhem, treći Italijan koji bi mogao da završi u Premijer ligi je Federiko Kjeza. Pregovori sa Liverpulom ulaze u interesantnu fazu. Engleski klub nudi 40.000.000 evra, dok je Juve i dalje na zahtevu od 60.000.000 evra. Nije isključeno da se dve strane nađu na sredini puta tim pre što Redsi moraju da budu brzi, jer su za Kjezu zainteresovani PSŽ, Bajern i Njukasl. Prodaje Kjeze bi automatski značila napad Juventusa na Nikoloa Zaniola u redovima Galatasaraja.

INTER PUNI KASU, A ŠTA RADI ŽANG?

Bepe Marota i Pjero Auzilio su na putu da naprave još jedno remek-delo na fudbalskoj pijaci: prodaje Onane, Brozovića i Gosensa koji će u kase kluba ubrizgati oko 100.000.000 evra, međutim, pitanje je koliko će od tog novca biti uloženo za pojačanja Nerazura.

U pregovorima oko Onane je došlo do značajnog pomaka i čuvar mreže Intera će posle samo jedne sezone provedene u Apijano Đentileu, nastaviti karijeru u Mančester junajtedeu sa svojim starim poznanikom iz Ajaksovih dana, menadžerom Ten Hagom. Interova polazna cena je 60.000.000 evra, ali je utisak da se posao može zaključiti bez većih oklevanja sa 50.000.000.

Danas bi mogao da bude i odlučujući dan za Marcela Brozovića i selidbu u Saudijsku Arabiju, odnosno u Al Nasr, klub Kristijana Ronalda. Čini se da je cena od 18.000.000 evra ta koja zadovoljava sve strane. Za Nerazure bi prodaja Brozovića bila dvostruka dobit gledano kroz poslovne knjige, jer na 18.000.000 evra treba dodati i 13.000.000 evra, koliko iznosi bruto plata Brozovića i ona će biti skinuta sa platnog spiska koji Nerazuri moraju prilčno da skrešu.

Robin Gosens se sve dogovorio sa Unionom iz Berlina. Nemac ne želi da provede još jednu sezonu na klupi kao rezerva Federika Dimarka i posledično da ostane van reprezentacije Nemačke. Gosensa je posebno pogodilo to što nije bio na spisku putnika za Katar i želi da bude među igračima Pancera koji će sledeće godine igrati EURO u Nemačkoj. Prema informacijama iz Milana Inter bi se zadovoljio sa 15.000.000 evra od prodaje bivšeg igrača Atalante.

Romelu Lukaku je demonstrirao prvirženost Interu: odbio je ponudu Milana i Al Hilala, ali traži od predsednika Stiven Žanga da i klub pokaže spremnost da napravi žrtvu da bi ga zadžrao. Naime, Čelsi više nije voljan da odobri pozajmicu Lukakua Interu, između ostalog i zato što u rukama ima dve ozbiljne ponude. Lukaku je zasada čvrsto rešen da ostane u Interu. Zasad, jer u slučaju da Inter ne uradi ništa da Lukaku nastavi da nosi dres Intera Belgijanac bi mogao da uzme u razmatranje basnoslovnu ponudu Al Hilala koji mu je stavio na sto trogodišnji ugovor sa sezonskom platom od 30.000.000, odnosno 90.000.000 evra za tri sezone.

U Interu su doživeli kao težak klizeći start Milana ubacivanje u priču oko Lukakua i Davidea Fratezija i odlučili su da uzvrate istom merom. Rosoneri su bili veoma blizu angažovanja Markusa Tirama, međutim u poslednja 24 časa se dogodilo nekoliko stvari koji su pomutili optimizam u Milanelu. Prvo je Tiram odbio ponudu PSŽ-a i čini se da je definitivno otpala mogućnost da se preseli u Pariz, ali Inter je uspeo da se približi Francuzu i sada je, prema ekspertima za kalčomerkato ispred svih ostalih klubova da angažuje sina Lilijana.

Istovremeno, u Interu su otvorili vrata za alternativu u slučaju da Milan „otme“ Fratezija kao što je Juve uzeo Bremera prošle godine. Reč je o Kopmejnersu, vezisti Atalante koji je pokazo veliki entuzijazam da promeni klub zadržavajući iste boje. Naravno, mnogo teži deo posla je dogovor između Intera i Atalante.

MURINJO NAPUSTIO BOBANOV TRUST MOZGOVA

Žoze Murinjo revoltiran kaznom koju mu je UEFA izrekla zbog ponašanja i izjava posle finala Lige Evrope i posebno zbog verbalnog napada na sudiju Tejlora je odlučio da napusti Football Board pod vođstvom Zvonimira Bobana koji okuplja najveća imena među fudbalerima, trenerima i sudijama. Football board je osnovala UEFA s ciljem da iznedri ideje koje bi učinile fudbal boljom i zanimljivijom igrom.

Murinjo u pismu Bobanu nije krio razočaranost tretmanom koji je dobio. Žoze nije eksplicitno pomenuo kaznu, ali iz tona poruke je jasno da nije svario sankciju UEFA.

Murinjo se inače nalazi u Portugalu gde je i predsednik i vlasnik kluba Dan Fridkin. Njih dvojica su udaljena bukvalno 55 kilometara i u Rimu su uvereni da će se u sledećim satima sresti i postaviti temelje za novi ugovor koji će produžiti boravak Posebnog u Večnom gradu.

Više nema nikakve sumnje da će Murinjo voditi Đalorose i u sledećoj sezoni. Portugalac je dobio garancije od Fridkinovih da će imati tim kadar da ostvari zacrtani cilj: povratak u Ligu šampiona i učešće u borbi za skudeto. Sada je na stolu mogućnost da ugovor bude produžen zajedno sa realizacijom novog projekta koji ne uključuje samo rezultatske uspehe već i izgradnju stadiona koji bi trebalo da bude spreman na stogodišnjicu kluba 2027. i Fridkinovi žele da ispune san navijača Rome da veliki jubilej dočekaju sa Murinjom na klupi Đalorosih.


tagovi

Marko GrujićMauricio SariŽoze MurinjoStiven ŽangRomelu Lukaku

Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Lacio
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara