Buongiorno Italia: Juventus na stubu srama

Vreme čitanja: 8min | sre. 24.11.21. | 12:36

Stara Dama u Londonu pokazala provincisjki mentalitet, Alegri odbija da stvari nazove pravim imenom

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

 Juventus se našao opravdano na udaru žestokih kritika posle poraza od Čelsija. Nije toliko problem najteži poraz Juvea u 21. veku koliko prikazana igra i pristup utakmici sa liderom Premijer lige. Tim sa tradicijom i istorijom Juventusa može da pretrpi i težak poraz, ali ne sme sebi da dozvoli izdanje sa provincijskim kompleksom, bez obzira ko je protivnik, uključujući i aktuelnog prvaka Evrope.

Izabrane vesti

Posebno zabrinjava tvrdoglavo odbijanje trenera Maksa Alegrija da prihvati realnost i stvari nazove pravim imenom. I posle jučerašnjeg meča Alegri je okrenuo ćurak i pričao o važnosti plasmana u osminu finala i uspeo je čak da izusti da su Bjankoneri igrali dobro u prvom poluvremenu. Italijasnki komentatori su svi odreda podvukli činjenicu da su Bjankoneri za 90 minuta stvorili samo jednu šansu (volšebna intervencija Tijaga Silve s kojom je sprečio već viđen gol Morate). Premalo za klub koji sebe doživljava kao jednim od najvažnijih u Evropi. Dodatno je poražavajuća činjenica da je najbolji igrač Stare dame i pored primljena četiri gola bio čuvar mreže Ščesni. Alegri je ponovo pogrešio formaciju i dobar deo igrača je stavio u poziciju da ne mogu da iskažu svoje najbolje kvalitete. Kvadrado i Kjeza su najbolji primer. Igrači koji su juče trebali da budu dodatni kvalitet i ubojito oružje bili su totalno bezopasni i kao ribe na suvom.

Stiče se utisak da je pobeda nad Lacijom opila kormilara Juvea a da je protiv Čelsija došao mamurluk koji će morati da leči protiv Atalante u subotu veče sa svim zamkama koje ga čekaju. Ako je neko mislio da se ne može gore od Sarijevog i Pirlovog Juvea grdno se prevario. Razlika između prvog i drugog Alegrijevog Juventusa je obrnuto proporcionalna njegovoj plati koju je imao kada je zamenio Kontea u leto 2014. godine i ove koju je dobio kada se vratio na velika vrata u Kontinasu pre par meseci.

Uprava Juvea pokušava na sve načine da dovede Dušana Vlahovića. Mišljenje da je sprski as iz Fjorentine jedina dobitna karta da se spasi sezona je sve ukorenjenije u Torinu. Toliko da su spremni i da pronađu 50 miliona evra da plate njegov transfer već u januaru. Problem je što je vlasnik Fjorentine Roko Komiso čvrsto rešio da napravi licitaciju i da početna cena bude 70.000.000 evra. U takvoj konstelaciji Juve nema šansi da izađe kao pobednik. Jedini, eventualni adut Stare dame, bi mogla da bude čvrsta volja Vlahovića da ostane u Seriji A i da obuče dres Juventusa.

Inače, Fjorentina ne sedi skrštenih ruku. Rukovodioci kluba uveliko rade na dovođenju jednog krilnog i jednog klasičnog centarfora što je još jedan pokazatelj da su i u Firenci svesni da bi Vlahović već u januaru mogao da ode. Generalni direktor Sasuola Đovani Karnevali je rekao da je odbio ponudu Fjorentine za Berardija jer kapiten tima nije na prodaju a da je svota novca ponuđena za Skamaku nedovoljna.

NEMAČKI ARBITAR DOZVOLIO DA ŠVAJCARCI “PREBIJU” ATALANTU

Sudija Daniel Zibert je bukvalno omogućio igračima Jang Bojsa da svoj manjak kvaliteta u sudaru sa Atalantinim fudbalerima nadoknade agresivnošću i grubošću koja je prelazile i granice dobrog ukusa. Zibert nije samo preleteo preko dva očigledna penala u korist Boginje (faulovi na Pašaliću i Peceli) nego je pomilovao i Ngamelea koji je bukvalno onesposobio Zapakostu u završnici prvog poluvremena, pogibeljnim startom na zglob italijanskog reprezentativca. Tu je bila i serija drugih prekršaja fudbalera Jang Bojsa koji su zasluživali žute kartone.


Po završetku meča trener Atalante Đan Pjero Gasperini je bio više ljut na svoje defanzivce koji su primili tri gola, po njegovom mišljenju na neoprostivo olak način, nego na suđenje Ziberta. Paradoksalno, Gasperini koji u Seriji A gubi živce i zbog bezazlenih sudijskih grešaka, sinoć se u Bernu poneo kao veliki gospodin. U svakom slučaju, Atalanta će biti u poziciji da u poslednjem kolu odlučuje sama o svojoj sudbini, razlika je samo u tome što će umesto dva imati samo jedan rezultat na raspolaganju da prezimi u Ligi šampiona.

“Mi ne znamo da igramo na remi, tako da je u tom kontekstu možda i bolje što moramo da pobedimo Vilijaral da bi se plasirali u osminu finala LŠ. Da nam je neko pre početka takmičenja ponudio da budemo u ovoj poziciji, oberučke bi to privhatili”, rekoa je Gasperini.

Meč u Bernu je potvrdio još jednom da je Luis Murijel najbolji, uslovno rečeno, 12. igrač na svetu. Samo što je ušao na teren, Kolumbijac je preuzeo na sebe odgovornost da izvede slobodni udarac i doneo je zlata vredan bod Atalanti.

LAUTARO I DŽEKO U GOLGETERSKOJ MISIJI PROTIV ŠAHTJORA

Posle asfaltiranja u polufinalu Ligi Evrope (5-0), Inter nije uspeo u tri navrata da pobedi Šahtjor u Ligi šampiona, štaviše nije uspeo ni da postigne gol pošto su sva tri odmeravanja snaga završena rezultatom 0-0.

Simone Inzagi je nameran da pošalje na teren tandem Lautaro Martinez - Edin Džeko sa zadatkom da promeni tendenciju i da obezbedi, posle deset godina, zimovanje Interu u Ligi šampiona. Argentinac se odblokirao protiv Napolija i postigao je gol posle 50 dana u dresu Intera. U Apijano Đentileu se nadaju da će učiniti isto i u Ligi šampiona, s obzirom na to da u ovogodišnjem izdanju, Lautaro nije zatresao nijednom mrežu.

Edin Džeko je takođe ušao u golgetersku apstinenciju. Poslednji gol je postigao protiv Juventusa pre mesec dana a u poslednjih osam mečeva je samo dva puta upisao svoje ime u listu strelaca. Međutim, Džeko ima pozitivno iskustvo sa Šahtarom u Ligi šampiona, na stranu što je promašio par šansi u Kijevu u prvoj utakmici, u svežem sećanju je gol Džeka u dresu Rome s kojim je eliminisao Ukrajince u osmini finala LŠ u proleće 2018. godine.

Ranokija će biti potvrđen u odbrani umesto De Fraja dok će jedina izmena u odnosu na startnu postavu protiv Napolija biti upravo Džeko umesto Koree.

Inače, posle Stefana De Fraja i Luiz Felipe bi mogao da dođe u Inter bez evra obeštećenja. Štaviše, između dvojice igrača bi moglo da dođe do neke vrste štafete. Naime, Holanđanin se nalazi na spisku igrača koji mogu da budu prodati sledećeg juna, između ostalog jer bi garantovao tzv. kapitalnu dodatnu vrednost, a Brazilac bi bio njegova besplatna zamena. Čak ni plata koju traži Luiz Felipe, za Interove parametre, nije visoka: 2.500.000 evra.

MILAN BEZ BRIGA U MADRIDU

Rosoneri dolaze rasterećeni na meč sa Atletikom Čola Simeonea. Za razliku od španskog prvaka kome je večerašnji meč biti ili ne biti, kako u sportskom tako i u finnasijskom smislu - za Kolšonerose bi bio veliki problem da ostanu bez zarade od plasmana u nokaut fazu LŠ - fudbaleri Stefana Piolija nemaju nikakvu presiju.

Istina, teorijske šanse da Milan prođe u sledeću fazu LŠ još uvek postoje, ali u njih gotovo niko ne veruje. Naravno, u zvaničnim izjavama Pioli i igrači Rosonera nastavljaju da pričaju da se neće predati sve dok postoje šanse za prolazak u osminu finala, ali u suštini već misle na Seriju A i kako da osvoje skudeto.

Prema najavama iz tabora italijanskog kluba, Olvije Žiru bi trebalo da igra od prvog minuta dok će Ibra eventualno ući u igru u drugom poluvremenu. U tim se vraća Romanjoli pošto Gabija nije ostavio uverljiv utisak protiv Fjorentine a jedina dilema Piolija je da li da odmori i Leaa pored Ibre. U slučaju da Portugalac ostane na klupi, još jednu priliku će dobiti Krunić.

NAPOLI NEĆE TRAŽITI ZAMENU ZA OSIMENA

Prognoze da će se Osimen vratiti tek kroz tri meseca na teren posle operacije jabučne kosti, odnosno da je moguće da će biti potrebna još jedna operacija, ne menja planove Napolija u predstojećem prelaznom roku. Azuri će se osloniti na postojeće snage. Očekuje se od Mertensa i Insinjea, najiskusnijih igrača Napolija da preuzmu odgovornost u napadu, dok se od Petanje, Lozana i Unase pretenduje da pokažu svoje kvalitete u urgentnom momentu za klub.

Inače, mladi nigerijski napadač je prilično malerozan od kada je došao iz Lila u Napulj. Tokom prethodnih 15 meseci, Viktor je imao četiri teške povrede, plus Kovid koji su ga primorali da preskoči više od polovine utakmica. Zbog poslednje povrede neće moći da odgovori ni na poziv nigerijske reprezentacije za Kup Afrike a biće pod velikim znakom pitanja i za mečeve afričkog plej-ofa za Mundijal u Kataru.

Inače, Napoli igra ovog popodneva meč sa Spartakom u Moskvi. Spaletijevom timu je potrebna pobeda da kolo pre kraja grupne faze obezbedi plasman u nokaut fazu Lige Evrope. U glavni grad Moskve, Napoletanci su doputovali bez čak sedmorice fudbalera, uključujući i kapitena Insinjea. Spaleti bi trebalo da ostavi na klupi Mertensa i Rahmanija pošto Napoli čeka veoma težak ispit u Seriji A u nedelju protiv Lacija.

JURIĆ OBEĆAO NAGRADU MILINKOVIĆU ZA GOL IZ SLOBODNJAKA

Vanja Milinković Savić je postao idol navijača Torina i najomiljenija ličnost u svlačionici Granata. Sprski čuvar mreže ne pleni samo svojim stasom, visok preko dva metra, već i tehnikom i nesvakidašnjm talentom za golmane da ima edukovana stopala kao da je vezni igrač a ne čuvar mreže i da postiže golove glavom kao da je centarfor.

Svoja kapacitet je Vanja demonstrirao na meču sa Udinezeom kada je hirurški precizno pronašao loptom koja je putovala preko 50 metara Belotija za asistenciju Brekalu za vodeći gol Torina. Tutosport piše danas da je mlađi Milinković Savić postigao pakt sa Jurićem da će mu dozvoliti da na utakmicama u kojima Torino bude jurio rezultat ili imao veliku prednost u završnim minutima da izvodi slobodne udarce. Ako zabije gol, sledi dodatna premija.  Inače, list prenosi iskrene reči Jurića da je bio, kao i mnogi u Torinu, u nedoumici oko Milinkovića na početku sezone.

Na početku smo svi imali rezerve prema njegovim kvalitetima. Odluku da promovišemo Vanju u golmana startera su doneli sportski direktor Vanjati i trener golmana Paolo Di Sarno. Na početku, Vanja je pokazivao brojne mane, ali je Paolo radio mnogo sa njim i uspeli su da eliminišu brojne mane i dodatno poprave sve pozitivne karakteristike. Sada mora da nastavi kako je započeo, ovo je njegova velika šansa”, rekao je Jurić.

Tutosport piše i da je ključni momenat bio kada je Milinković odlučio da prošlog leta umesto na odmor ode na “usavršavanje” u golmansku akademiju Viborga Koceića u u Beogradu. Rezultati rada u Beogradu i kasnije u Torinu su se videli odmah i sve ostalo je bila normalna i logična posledica.


tagovi

Masimilijano AlegriEdin DžekoDušan VlahovićMauricio SariRoko Komiso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara