Đanluka Skamaka i Davide Fratezi (Reuters/AFP)
Đanluka Skamaka i Davide Fratezi (Reuters/AFP)

Buongiorno Italia: Kad se klubovi ogreše o svoju decu... Danas vrede između 60.000.000 i 70.000.000 evra

Vreme čitanja: 7min | uto. 28.12.21. | 13:27

Lacio i Roma žale zbog loših procena

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima )

Đanluka Skamaka i Davide Fratezi svakim danom postaju sve veći žal Rome i Lacija. Rimski klubovi su imali na raspologanju obojicu igrača, ali ih nisu prepoznali kao talente velikog potencijala, u koje vredi uložiti novac, poverenje i i vreme. Sada mogu samo da posmatraju sa distance trku Juventusa, Intera, Milana i inostranih klubova za dvojicu fudbalera koji će se naći i na spisku Roberta Mančinija za Mundijal u Kataru, naravno, pod uslovom da Azuri obezbede plasman.

Izabrane vesti

Dragulji Sasuola, rođeni 1999. godine u Večnom gradu, svoje prve ozbiljnije fudbalske korake napravili su u Laciju a zatim u Romi. Dok u Laciju imaju opravdanje da su kroz njihovu školu prošli u dobu kada je lako pogrešiti u proceni talenta, u Romi su svesni da su napravili grubu grešku. Dozvolili su prvo da im Skamaka ode sa 16 godina. Nisu ni pokušali da ga zadrže kada je prešao u PSV Ajndhoven.

Fratezijeva priča je još „bolnija“, mada u Trigoriji više nema rukovodilaca koji su odgovorni za olako davanje Fratezija Sasuolu. Naime, mladi italijanski reprezentativac je bio deo transfera Defrela iz Sasuola u Romu. Da sve bude gore po Đalorose, oni su imali i pravo kontraotkupa dve godine koje nisu iskoristili da ga vrate u Trigoriju. Fratezi je odrastao u sobi sa velikim posterom Danijelea De Rosija i u čast svog idola nosi dres sa brojem 16.

Roma može da se teši činjenicom da će od prodaje Fratezija, najverovatnije Interu, moći da inkasira 30 odsto sume na osnovu dogovora koji je postignut kada je zaključivan posao oko transfera Defrela.

Kada se sve sabere, Skamaka i Fratezi, u ovom prelaznom roku vrede između 60 i 70 miliona evra, sa trendom daljeg rasta vrednosti. Zato ne čudi što Juve želi da odmah u januaru zatvori priču za Skamaku a Inter bi da blindira Fratezija. Nije isključeno da u u tu svrhu Nerazuri žrtvuju Sensija.

REBUS DIBALA I SANAK PUSTI POGBA

Juventus mora da smanji izdavanja za plate svojih igrača pre nego što se upusti u realizaciju dovođenja novih pojačanja. U tom kontekstu je došlo i do novih momenata u pregovorima za produžetak ugovora Paula Dibale. Naime, Stara dama ozbiljno razmišlja da novi ugovor sa Dibalom traje gotovo duplo kraće od prvobitno predviđenog vremena, odnosno tri umesto pet godina.

Menadžer Dibale stiže u Torino polovinom januara i pretpostavlja se da će biti neophodno barem par nedelja da se ispegla završna verzija ugovora koji bi trebalo da se potpiše u februaru.

Tutosport nastavlja da podgreva stari san: povratak Pola Pogbe. Torinski dnevnik u svakom prelaznom roku posveti nekoliko naslovnica francuskom asu rasplamsavajući nade tifoza Juvntusa da bi Pogba mogao da se vrati.

Pogba ne krije da mu je Stara dama ostala u srcu i da je pjemontska varoš mesto gde bi rado živeo, ali i pored toga što Franczuzu ističe ugovor sledećeg juna, njegova plata je toliko velika da je apsolutno „nepodnošljiva“ za kase Juventusa. U Torinu već imaju problem sa previsokim platama De Lihta, Artura, Remzija, Rabioa a od sledećeg juna počinju da stižu na naplatu i transferi Kjeze, Kuluševskog, Morate a zatim i Lokatelija.

U svakom slučaju, ideja Tutosporta je da bi se sa prodajom Artura i odlaskom Remzija, otvorila vrata povratka Pogbe koji bi, sa svoje strane, mogao da smanji svoje „prohteve“ i svede ih na prihvatljivu meru za Bjankonere, oko 12 miliiona evra.

BROZOVIĆ BLIŽI INTERU

Marcelo Brozović je spustio svoje zahteve sa osama na sedam miliona evra za godišnju platu u Interu. Poslednja ponuda Nerazura je iznosila 5.500.000 evra. Veruje se da bi dve strane mogle da se nađu na sredini, tim pre što Brozović želi da ostane u Interu a Simone Inzagi vrši pritisak na rukovodstvo kluba da pronađe kompromis sa Hrvatom.

Inter je već produžio ugovore sa Lautarom Martinezom, Barelom, Dimarkom a posle Brozovića ima nameru i da blindira Stefana Di Fraja i Milana Škrinjara kojima ugovor ističe 2023. godine. Nije isključeno da De Fraju budu produžen ugovor, povećana plata i onda da bude prodat sledećeg leta, pošto bi na Holanđaninu Inter napravio ogromnu tzv. plusvalencu budući da je stigao u Apijano Đentile bez evra obeštećenja.

Najave da su Bepe Marota i Pjero Auzilio poodmakli u pregovorima sa Matijasom Ginterom iz Borusije Mehengladbah (ističe mu ugovor sledećeg leta i došao bi u Inter bez obeštećenja) i da je Dimarko već prekomandovan u defanzivnu liniju – zato Inter traži alternativu za Perišića – idu u prilog razmišljanjima da bi De Fraj mogao da bude „žrtvovan“ sledećeg leta.

OSIMEN HOĆE DA IGRA PROTIV JUVENTUSA

Viktor Osimen je pokušao da ispegla odnose sa navijačima Napolija izražavanjem volje da igra protiv Juventusa 6. januara i da zatim ode na Kup Afrike budući da Nigerija igra prvi meč 11. januara. Napadač Azura je tako pokušao da zadovolji obe strane u stilu i vuk sit i ovce na broju. Međutim, lekari u Napulju su prilično oprezni pošto proces ozdravljenja posle operacije jabučne kosti traje između dva i tri meseca. Budući da je Osimen operisan 23. novembra, ne bi smeo da se pojavi na terenu, u najboljem slučaju, pre 23. januara 2022. godine. U Napoliju su veoma zabrinuti zbog mogućih posledica u slučaju da Osimen dobije udarac u predelo jabućne kosti, pre nego što se u potpunosti oporavi, jer specijalno napravljena maska nije kaciga i i ne garantuje stotpostotnu zaštitu.

Nije samo Osimen da uznemirava san Spaletija i De Laurentisa. Kulibali je otišao rovit i po zaključcima lekara Napolija rizik od obnavljanja povrede je velik a posledice bi bile mnogo teže po igrača i klub jer bi ga udaljile na nekoliko meseci od terena.

MILAN TRENIRA PREKO ZUMA

Igrači Milana su se uprkos pandemiji rastrčali po svetu tokom božićne pauze u prvenstvu. Okupljanje u Milanelu je zakazano za četvrtak, ali već od danas će svi fudbeleri Stefana Piolija morati da treniraju u mestima gde se nalaze i pod budnim okom Piolija i njegovih saradnika koji će ih pratiti preko internet platformi.

Rosoneri su jedini veliki tim Serije A koji neće dočekati proleće u evropskim takmičenjima tako da to omogućava Pioliju da programira bolje rad i priprema utakmice u Seriji A u operaciji povratak na prvo mesto u Seriji A.

U Milanelu se sa velikim nestrpljenjem očekuje povratak u tim Ante Rebića koji je pre dve godine, u januaru i februaru, pre nego što je zaustavljen šampionat zbog pandemija koronavirusa, odigrao možda i najbolja dva meseca u svojoj karijeri. U tom periodu Rebić je realizovao šest golova i par asistencija.

Rebić se već dva puta povredio u ovoj sezoni zbog čega je preskočio više od polovine mečeva u Seriji A. Nema sumnje da će on biti veliko pojačanje za Piolijev napad.

I kad već pomenusmo pojačanja, Milan nastavlja da radi na dovođenju Botmana iz Lila dok je alternativa Dialo iz Mančester Junajteda. Paralelno, Rosoneri pokušavaju da ubede Bordo da pusti Adlija šest meseci pre isteka pozajmice kako bi mogli da prebrode januar i pola februara bez Benasera i Kesija koji su na Kupu Afrike.

ROMINI NAVIJAČI ZA SKUDETO

Novi vlasnici Rome su napravili veliki pomak u ovoj sezoni: vratili su publiku na Olimpiko kad igraju Đalorosi. Navijači rimskog kluba su se prillično udaljili od tima i poseta na Olimpiku je pala na istorijski minimum tokom predsednikovanja Džejmsa Palote. Sa Fridkinovima se promenila muzika. Zahvaljujući dolasku Žozea Murinja, ali i veoma popularnim cenama i akcijama sa primamljivim benefitima za navijače, Roma je tim koji ima procentualno najveći broj prodatih ulaznica: čak 91,4 odsto. Na toj tabeli se nalazi ispred Milana i Intera na drugoj i trećoj poziciji i Juventusa na četvrtoj.

Maraš Kumbula želi da ostane u Romi i pored toga što je rezerva a na njegovu adresu stižu interesantne ponude od Napolija, Torina i Fjorentine. Bivši igrač Verone veruje da sa novom defanzivnom linijom sastavljenom od tri odbrambena igrača ima više šansi da se nametne Murinju i da će u drugom delu sezone imati veću minutažu. Katastrofalno loša partija proitv Bodo Glimta u Norveškoj nije zaboravljena, ali je Kumbula u potonjim mečevima pokazao da se radilo o lošoj noći a ne o njegovim slabim kvalitetima.

Dobre vesti stižu i od Leonarda Spinacole. Bek Rome je na kraju rehabilitacionog perioda. Posle Nove godine će imati poslednju kontrolu pre davanja zelenog svetla za početak individualnih treninga i zatim priključivanje grupi. Prema poslednjim prognozama, Spinacola se nada da će u februaru biti na raspolaganju Murinju i da će imati doovoljno vremena da ubedi Roberta Mančinija da ga pozove pod nacionalnu zastavu za mečeve sa Severnom Makedonijom i Portugalom/Turskom u doigravanju za Mundijal u Kataru.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Đanluka SkamakaZimski prelazni rok 2022Davide Fratezi

Obaveštavaj me

Roma
Lacio
Inter
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara