Rabio i Di Marija (© AFP)
Rabio i Di Marija (© AFP)

Buongiorno Italia: Kako Mbape može odmah da trenira, a Argentinci i neki Francuzi odmaraju?

Vreme čitanja: 5min | čet. 22.12.22. | 14:12

Juve je u većim finansijskim problemima, ali Inter više rizikuje

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Juve i Inter su u poslednje tri godine akumulirali više od 1.000.000.000 evra duga. Bjankoneri su zatvorili poslednja tri bilansa sa 520.000.000 evra minusa, a Nerazuri sa 490.000.000.

Izabrane vesti

Stara dama mora da se suoči sa procesima pred redovnim i sportsko-disciplinskim sudovima zbog optužbi za manipulaciju završnih bilansa, ali ima iza sebe najmoćniju italijansku familiju. Inter nema probleme sa pravosudnim organima, međutim za razliku od Juvea, nema iza sebe vlasnika koji može da mu pomogne. Podsetimo, Juve je u poslednje tri godine dobio 700.000.000 evra iz kase Eksora (krovne kompanije familije Anjeli-Elkan), dok je Inter morao da se zadužuje.

Bjankoneri su prošle godine kupili Dušana Vlahovića plaćajući ga više od 70.000.000 evra, dok je Inter morao da proda svoje najbolje igrače iz prvog tima i podmlatka da bi mogao da obezbedi normalno funkcionisanje. Istvoremeno, Nerazuri su primorani da reprogramiraju dug prema Oaktree ili da pronađu nove investitore, što je malo verovatno.

Poslednje informacije govore da Inter neće morati samo da se liši Škrinjara u januaru za malu sumu novca ili u junu bez evra obeštećenja, već da će biti prisiljen da pored Damfrisa proda još jednog top igrača: Barelu, Brozovića ili Lautara Martineza.

Na ruku milanskog kluba ne idu ni poslednji razvoj događaja. Lautaro Martinez je upao u senku Hulijana Alvareza koji mu je uzeo mesto u startnoj postavi Argentine, a Marcelo Brozović je prilično suzio sebi broj timova koji bi želeli da ga angažuju posle neonacističkog ponašanja na zabavi posle dočeka reprezentacije Hrvatske u Zagrebu.

Noćna mora za ljude kojim je zaista stalo do Intera je prodaja Nikoloa Barele koji je postao barjak Nerazura, ne samo zbog kvaliteta već i zbog stila igre i vezanosti za crno-plave boje koja seže od najmlađih dana.

U Milanu strahuju i da bi Brozović mogao da bude kažnjen suspenzijom zbog neonacističkih pozdrava imajući u vidu kako je prošao Šimunić pre devet godina kada je suspendovan na deset mečeva zbog ustaško-nacističkog pozdrava „Za dom spremni“.

Inače, pozicija Lukakua u Interu nije do kraja definisana i pregovori sa Čelsijem tek prestoje. Takođe, u junu ugovori ističu Samiru Handanoviću, Stefanu de Fraju, Edinu Džeku, Robertu Galjardiniju, Danilu D‘Ambroziju.

Prioritet sportskog direktora Pjera Auzilija, osim poslednjeg pokušaja da privoli Škrinjara da produži ugovor je i produžetak saradnje Bastonijem koja ističe u leto 2024.

Kad se podvuče crta, iza Juvea i dalje stoje Anjelijevi koji neće dozvoliti da se na njihovu stogodišnjicu upravljanjem Juveom dogodi potop, osim ako sudije drugačije presude, dok Inter riskira da završi na dobošu. Glasine da bi Bepe Marota mogao da se vrati u Juventus nisu lišene osnova, štaviše igra tek ulazi u zanimljivu fazu a reči Klaudija Lotita, koji je izuzetno dobro informisan, treba uzeti za ozbiljno. U maju će biti sve moguće.

MBAPE I OSTALI

Veliku polemiku u Italiji su lansirale slike Kilijana Mbapea kako je dva dana po povratku iz Katara počeo sa treninzima u PSŽ-u. Potez najboljeg fudbalera sveta u ovom momentu je obasjao drugim svetlom odluke gotovo svih igrača iz Serije A koji su nastupali na Mundijalu da se vrate u igračke pogone posle deset dana ili čak dve nedelje. Bez obzira na minutažu na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Posebno su se na udaru kritika našli italijanski Francuzi, ali i Argentinci. Milan, Juventus, Inter, Roma su se već pomirili sa činjenicom da na prvoj utakmici u 2023. neće moći da računaju od prvog minuta na Tea Ernandeza, Olivijea Žirua, Adrijena Rabioa, Anhela di Mariju, Paredesa, Lautara Martineza, Marcela Brozovića, Paula Dibalu….

Roma i Milan pokušavaju da izvrše pritisak na svoje igrače da se vrate ranije, ako nište drugo odmah posle Božića, ali kako stvari stoje pre 29. ili 30. decembra ih nećemo videti.

Murinjo bi želeo Dibalu već 26. decembra u Trigoriji, jer kako sam trener Rome kaže Hoja je nosilac svetlosti u igri Rome, bez njega je ona u pomrčini što se vidi i kroz vrlo skroman učinak golgetera.

Pioliju je Žiru potreban kao hleb nasušni, budući da su Ibra i Origi povređeni, Lazetić i dalje previše zelen da bi poneo teret napada Rosonera, a Rebić i De Ketelar su prinudna rešenja.

Simone Inzagi je dobar deo prvog dela sezone igrao bez Brozovića, ali manjak bodova na kontu Intera je u dobroj meri posledica i izostanka reprezentativca Hrvatske. Još urgentniji bi bio povratak Lautara Martineza budući da je prvi meč Intera u 2023. protiv Napolija, odnosno poslednja šansa da se uhvati voz u trci za skudeto.

Maksu Alegriju su potrebni i Rabio i Di Marija u mundijalskom izdanju. Dvojica igrača su bili mnogo upečatljiviji i korisniji u dresu selekcija nego u Juventusovom u prvom delu sezone. Kao i za Inter, i za Juve je ključni meč sa Napolijem polovinom januara i šefu stručnog štaba Bjankonera su i Francuz i Argentinac preko potrebni.

NAPOLI BLINDIRA KVARCHELIJU, RASPADORI KAO GRIZMAN

Đakomo Raspadori i Petar Jovanović iz Empolija (© Rueters)Đakomo Raspadori i Petar Jovanović iz Empolija (© Rueters)

Gazda Napolija Aurelio de Laurentis dao je nalog sportskom direktoru Kristijanu Đuntoliju da što pre potpiše novi ugovor sa Hvičom Kvarchelijom i pored toga što postojeći ima samo šest meseci.

U Napulju su shvatili da imaju dragulj u rukama i žele da ga osiguraju na duže vreme. Đuntoli je dobio mandat da stavi na sto duplo veću sumu za platu Gruzinu i godinu dana duži ugovor. U prevodu Kvarchelija bi već od januara mogao da prima 2.500.000 evra po godini plus bonusi umesto sadašnjih 1.200.000 evra, a vernost bi produžio do 2028.

Reč je o veoma izdašnom i drugoročno gledano pametnom gestu Napolija koji ima ugovor sa Kvarachelijom do 2027. Na ovaj način, klub iz Napulja želi da pokaže koliko vrednuje Gruzina i da ga preventivno odvrati od ideja da bi mogao da promeni sredinu i igra za mnogo veću sumu novca.

Brojevi Kvarchelije u prvom delu sezone su da se trljaju oči od neverice: osam golova i sedam asistencija na 12 utakmica u Seriji A i pet mečeva u Ligi šampiona. Praktično, Hviča na svakoj utakmici stavi svoj pečat na jedan gol, kao strelac ili asistent.

Velika novina u nastavku sezone u igri Napolija bi mogla da bude nova uloga Đakoma Raspadorija. Budući da je italijanski reprezentativac zatvoren, jer na njegovim mestima igraju dva najbolja igrača Napoljia, Osimen i Kvarchelija, Lučano Spaleti je, inspirisan igrom Antoana Grizmana u francuskoj selekciji, odlučio da proba da „sašije“ novu ulogu za Đakoma, upravo po ugledu na Grizmanovu.

U tom kontekstu nije isključeno da Napoli igra i u formaciji 4-2-3-1 što bi omogućilo Raspadoriju da ima veću minutažu, a dalo bi Spaletiju oružje više i novo taktičko rešenje za pojedine mečeve.


tagovi

Adrijen RabioRabioOlivije ŽiruAnhel Di MarijaBuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara