Stiven Žan sa saradnicima iz Intera (© Reuters)
Stiven Žan sa saradnicima iz Intera (© Reuters)

Buongiorno Italia: Koju igra igra Stiven Žang u Interu?

Vreme čitanja: 7min | čet. 30.12.21. | 12:56

Lučanu Spaletiju se u Napulju ponavlja scenario iz Rome sa Totijem i Intera sa Ikardijem

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Kineski vlasnici Intera posredno, preko preferencijalnih kanala, demantuju vesti o pregovorima o prodaji kluba. Štaviše, tvrde da imaju nameru da ostanu dugo na čelu italijanskog šampiona, planiraju produžetke ugovora rukovodiocima kao i kampanju za dovođenje pojačanja već u januaru. Na papiru sve to lepo deluje, ali ko prati Inter poslednjih meseci ne može a da ne konstatuje da su izjave kineskih vlasnika Intera i onoga što se događa u realnosti u direktnoj suprotnosti.

Izabrane vesti

Pojedine novine, poput Gazete, su već „kupile“ barem pet, šest fudbalera Interu, bazirajući se na izvorima bliskim Suningu. Poslednji u nizu virtuelnih pojačanja je naš Filip Đuričić. Bilo bi sjajno da Đuričić zaigra u dresu Intera, ali po svoj prilici Filipovo ime je samo jedno od mnogh na spisku lepih želja.

U stvarnosti, Inter, u finansijskom smislu jedva drži nos iznad vode, a familija Žang mora da misli kako će da vrati dug „Oaktree“ ako želi da zadrži kontrolu nad većinskim paketom akcija u klubu.

Demanti koji stižu iz Intera o pregovorima o prodaji kluba su deo uobičajene poslovne igre. Suning želi da izvuče što veću sumu novca od transakcije. U Nandžinu se više ne zadovoljavaju da pokriju uloženi novac u italijanski klub, već su namerni i da izvuku profit koristeći veoma berićetni period za Nerazure u sportskom smislu.

Žang kaže da nije dolazio u Milano zbog pandemije, a onda ide u Los Anđeles na odmor. Ne ulazeći na teren davanja sudova, može se notifikovati da se radi o velikoj nekoherentnosti. Za Kineze su stroža pravila za ulazak u SAD nego za Italiju, tako da priča o nepojavljivanju već pola godine u Milanu ne pije vodu.

U svakom slučaju, predsednik Intera je najavio da će stići u lombardijsku prestonicu u prvim danima 2022. pošto želi da prisustvuje Superkupu Italije. Inter će se za prvi trojef u novoj godini boriti sa Juventusom 12. januara.

Serija A je privlačna američkim tajkunima. U rukama Amerikanaca su već Milan, Roma, Fjorentina, Specija, Venecija, Bolonja (kanadsko-američkim), tako da prelazak Intera u ruke američkih biznismena ne bi bila neka velika novina. Za kupovinu prvaka Italije je zainteresovan Danijel Štraus, 65-ogodišnji tajkun čije su firme u sektoru zdravstva, finansija i nekretnina.

VLADA UVELA OBAVEZNU VAKCINACIJU ZA SVE SPORTISTE

Novi talas pandemije virusa korona primorao je italijansku vladu da napravi veliki rez kako bi obezbedila koliko-toliko normalan život. U daljem toku šampionata u Seriji A, ali i svim ostalim sportovima, moći će da nastupaju samo vakcinisani. Istovremeno, kapacitet stadiona je smanjen na 50 odsto, a gledaoci će morati da sede u stilu “šahovske table”, neće biti dozvoljeno da se zatvori jedan deo stadiona i tako formalno zadovolji pravilo o prepolovljenom kapacitetu.

Italijanski klubovi sa zebnjom očekuju rezultate testova na kovid-19 jer je velika većina fudbalera provela odmor u svojim zemljama ili na egzotičnim destinacijama povećavajući drastično mogućnost da se zaraze koronom. Gotovo polovina timova ima u svojim redovima jednog ili više igrača i članova stručnog štaba pozitivne na kovid-19 i postoji bojazan da bi i Seriju A mogla da pogodi slična sudbina kao Premijer ligu. Dobrim delom i zato što značajan broj fudbalera, neko pominje i trećinu, nije i dalje vakcinisan.

LOTITOVA OPKLADA

Navijači Lacija (© Reuters)Navijači Lacija (© Reuters)

Predsednik Lacija Klaudio Lotito napravio je svojevrsnu opkladu odlukom da spusti drastično cene ulaznica za meč sa Empolijem na Olimpiku. Ulaznice za severnu tribinu će koštati samo deset evra, za istočnu 20, a za zapadnu 30 i 40 evra. Deca ispod 14 godina će moći da uđu gratis na stadion sa roditeljima ili rođacima.

Reč je o pomalo hazarderskom potezu. Ako navijači Nebeskoplavih pokupuju sve karte i napune polovinu stadiona (toliko je dozvoljeno) onda će Lotito i njegovi saradnici moći da žale što to nisu učinili ranije. U suprotnom će se otvoriti velika debata, jer će postati jasno da motiv izostanka navijača Lacija na Olimpiku nije ekonomske već neke druge prirode.

U Laciju su veliki jaz u posetama na utakmicama Rome i Lacija pravdali niskim cenama i brojnim promotivnim akcijama koje su vodili Đalorosi. Naime, Romine utakmice na Olimpiku gleda u proseku preko 40.000 ljudi, dok je Lacio gledalo oko 23.000 ljudi i to najviše zahvaljujući derbiju sa Romom, i mečevima sa Interom, Juventusom i Salernitanom (došlo ih blizu 8.000 da izvređaju Klaudija Lotita), kada su gostujući navijači činili jednu trećinu prisutnih ili čak i više.

Dobra vest za Lacio je i poslednje zeleno svetlo za povratak Čira Imobilea koji će trenirati sa ostalim saigračima i biće na raspolaganju za meč sa Empolijem. Što se tiče Frančeska Ačerbija, Sari je orijentisan da ne riskira novu povredu iskusnog defanzivca protiv Empolija i da ga spremi, kako valja, za okršaj sa Interom na San Siru.

Poslednja vest kaže da je suspendovana prodaja ulaznica za meč sa Empolijem zbog toga što se čeka na preciziranje od strane vlade da li se novi dozvoljeni kapacitet na stadionima primenjuje od prve utakmice u 2022. godini, ili će stupiti na snagu kao i druge mere od 10. januara. Podsetimo, trenutno je na snazi odluka o popunjenosti stadiona do 75 odsto dok novi dekret predviđa samo 50 odsto.

INSINJE KAO MILIK? OSIMEN POZITIVAN

Lučano Spaleti proživljava po treći put istu priču. Prvo je u Romi morao da se suoči sa traumatičnim i konfliktnim krajem karijere Frančeska Totija, zatim je usledio turbulentni odlazak Maura Ikardija iz Intera i sada sapunica sa Insinjeom.

Toronto je dao rok Insinjeu do 5. januara da se izjasni o ponudi koja mu je dostavljena. Na drugoj strani Napuljom kruže glasine da predsednik Aurelio de Laurentis sprema poslednju neslanu šalu svom kapitenu: razmišlja da ga stavi van pogona tima u poslednjih šest meseci, kao što je to uradio sa Milikom kad nije hteo da produži ugovor sa Azurima.

Naravno, Insinje nije Milik i takva drastična odluka ne bi mogla lako da se svari u slučaju Napoletanca kao sa Poljakom. U međuvremenu su navijači počeli da apeluju na kapitena da ostane u Napulju među kojima su i poznate i popularne ličnosti.

De Laurentis nema nameru da poveća ponudu za produžetak ugovora (3.500.000) evra a još uvek nema drugih ozbiljnih ponuda, osim Torontove, na Insinjeovom stolu i pored toga što će biti u junu slobodan igrač. Važan faktor u donošenju konačne odluke imaće i reprezentacija Italije odnosno mogućnost da igra na Mundijalu u Kataru.

MILAN POKUŠAVA DA PRODUŽI UGOVOR TEU, LEAU I BENASERU

Poučen iskustvom sa Donarumom, Romanjolijem i Kesijem, Milan želi da anticipira sledeće poteze i da već u sledećih nedelja, najviše par meseci, produži ugovore i blindira trojicu stubova Piolijevog tima. Reč je o Teu Ernandezu, Leau i Benaseru.

Rosoneri su već stavili do znanja Čelsiju da nemaju nameru da prodaju Ernandeza osim ako se Plavci ne pojave sa „nepristojnom” ponudom. Pregovori sa menadžerim trojice igrača su u toku ali daleko od dogovora. Benaseru je ponuđena plata od 3.200.000 evra plus bonusi, dok su Leau i Ernandezu prezentovani 4.000.000 evra plus bonusi do 2026. sa opcijom i za 2027.

Nastavljaju se pregovori sa Minom Rajolom oko produžetka ugovora Alesija Romanjolija koji mora da prihvati smanjenje plate koja iznosi 5.500.000 evra, ako želi da ostane u Milanelu. Frenk Kesi, to se već može reći sa sigurnošću, igra svoje poslednje mesece u dresu Milana, samo je pitanje da li će reprezentativac Obale Slonovače završiti u PSŽ-u ili Premijer ligi.

BARSELONA CILJA DE LIHTA U JUNU I MORATU U JANUARU

Nije tajna da između Barselone i Juventusa postoji preferencijalni kanal i da su dva kluba u odličnim odnosima, ne samo kada je u pitanju organizacija Superlige. Ovih dana je procurela vest da u ugovoru Matijsa de Lihta stoji klauzula po kojoj od sledećeg juna može da pređe u Barselonu za 75.000.000, praktično za cenu koju je Juventus platio Ajaksu. Za sve ostale raskidna klauzula iznosi 125.000.000 evra.

Pomenutu klauzulu je ubacio Mino Rajola koji je bukvalno dogovorio prelazak najmlađeg kapitean Ajaksa u Barsu, pre nego što je na scenu uleteo Juventus. Rajola je iz zahvalnosti prema Barseloni uvrstio mogućnost da u leto 2022. katalonski klub može da kupi Holanđanina po povlašćenoj ceni.

Aktuelna finansijska situacija i krovna visina plata igrača ne dozvoljava Barsi da kupi De Lihta, ali do juna može puno toga da se promeni. Za početak, sudeći po izjavama Rajole, De Liht nije tako siguran da želi da nastavi karijeru u Juveu, naprotiv.

U Barseloni bi mogao da završi već u januaru Alvaro Morata i to ne na pozajmicu. Naravno, biće veoma teško ispregovarati rešenje koje bi zadovoljilo sve strane Atletiko Madrid (vlasnik igračkog kartona fudbalera), Juventus (ima pravo otkupa fiksiranog na 35.000.000 evra sledećeg juna) i Barselonu (Ćavi želi Moratu kao rešenje za napad Barse). U Torinu su spremni da pregovaraju tim pre što bi sa odlaskom Morate mogli da ubrzaju pregovore sa pojedinim igračima, pre svega sa Đanlukom Skamakom, mada ima onih koji i dalje pišu da Stara dama nije odustala od Dušana Vlahovića.


tagovi

Buongiorno ItaliaStiven ŽangMatijs de LihtFilip ĐuričićKlaudio LotitoĆiro Imobile

Obaveštavaj me

Lacio
Inter
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara