Antonio Konte (© Reuters)
Antonio Konte (© Reuters)

Buongiorno Italia: Konte se vraća u Juve sledećeg leta

Vreme čitanja: 7min | uto. 28.11.23. | 13:04

A San Siro više ne peva Pioliju...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Antonio Konte želi da se vrati na klupu Juventusa. Pre četiri i po godine nije mu se ispunila želja, jer je Andrea Anjeli stavio veto. Bivši predsednik Stare dame nije mogao da oprosti Konteu iznenadni otkaz u leto 2014. i kritiku da se ne ide u restoran gde ručak košta 100 evra sa deset evra u džepu.

Izabrane vesti

U Kontinasi je u međuvremenu promenjen kompletno menadžment, a od Juventusa Andree Anjelija je ostao samo Maks Alegri. Toskanski stručnjak nije ispraćen na izlazna vrata samo zbog faraonskog ugovora koji mu je omogućio upravo sin Umberta Anjelija sve do 2025.. On nije mogao da pronađe klub koji bi mu garantovao istu ili veću zaradu, a Stara dama nije sebi mogla da dozvoli luksuz da je Alegri košta bilzu 15.000.000 evra godišnje, a da ne radi ništa.

Uprkos dobrom, rezultatskom startu Juvea u ovoj sezoni, Alegri počinje da razmišlja ozbiljno da napusti Torino sledećeg juna, godinu dana pre isteka ugovora, bez obzira da li će skudeto vratiti u vitrine Juventusa ili ne. Prema pisanju pojedinih medija Alegri je dobio izuzetno bogate ponude iz Saudijske Arabije, a nije isključeno da iskoči i neki od velikih evropskih klubova. Istovremeno, Alegri oseća da atmosfera u klubu nije onakva kakvu bi želeo i da klub nema nameru da pravi sa njim projekte na srednji a kamoli na dugi rok.

Arhitekta Konteovog povratka je Frančesko Kalvo. Kao i Konte i i rukovodilac Juvea nema lepa sećanja na Andreu Anjelija imajući u vidu da ga je njegova bivše supruga ostavila zbog prethodnog predsednika Juventusa.

Konte je u nekoliko medijskih nastupa isticao da žali zbog načina na koji se rastao sa Juveom pre gotovo deset godina. U međuvremenu je odbio da preuzme selekciju Italije, kao i Napoli. Kružile su priče da Konte ima dogovor sa vlasnicima Rome Fridkinovima, ali te glasine nisu naišle na potvrde.

S druge strane želja Kontea da se vrati u Juve nije nikada demantovana i pored toga što je proveo dve sezone u Interu. Podsetimo, pre nego što je prihvatio ponudu Intera čekao je nekoliko meseci Juventus da se izjasni da li ga želi nazad ili ne.

PREPOROĐENI VLAHOVIĆ VODI JUVE KA SKUDETU

Fabio Kapelo smatra da je Simoneu Inzagiju i njegovom Interu protiv Juvea nedostajala hrabost i da su propustili veliku šansu da postave Nerazure na šine za skudeto:

Interov izostanak hrabrosti je ulio veliko samopouzdanje igračima Juventusa da mogu da se bore sa Nerazurima i pored toga što Inzagi ima jači tim od Alegrijevog“.

Kapelo je zapazio da je Inter u Torinu igrao samo pet minuta, od momenta kada je Vlahović postigao gol do izjednačujućeg pogotka Lautara Martineza.

Gol Dušana Vlahovića i generalno njegova partija su interpretirani kao signal velikog preporoda koji može da odluči i sudbinu prvenstva. Dodaje se da je Vlahović positgao gol desnicom koja je, inače, njegova slabija noga, kao i da je sve vreme bio stvarna i potencijalna opasnost za Zomera.

Za Vlahovića je gol bio važan, jer je prekinuo post koji je trajao više od dva meseca. Takođe, činjenica da je Federiko Kjeza učestvovao u akciji i da je asistirao srpskom reprezentativcu vratil su stvari na početak sezone kada su Kjeza i Vlahović potpisali deset golova na prvih pet mečeva u sezoni. Od Vlahovića se očekuje da bude lider nove generacije igrača Juventusa, odnosno onih koji su rođeni, kao i on, u novom milenijumu.

U Torinu rade na produžetku ugovora sa Vlahovićem kako bi olakšali pritisak na poslovne knjige. Nije tajna da Juve ima nameru da proda Dušana ako se neko pojavi u Kontinasi sa 70.000.000 evra. U tom kontekstu nije promakla poruka Džuda Belingama, jednog od najvećih talenata modernog fudbala, koji je na društvenim mrežama čestitao i upotrebio laskave reči za Srbina. Potez fudbalera Real Madrida ne mora nužno da znači da se Blakosi ozbiljno interesuju za Vlahovića, ali je indicija.

VANJA I JURIĆ SE POMIRILI

 Vanja Milinković Savić i Lautaro Martinez (© Reuters) Vanja Milinković Savić i Lautaro Martinez (© Reuters)

Torino je skupo platio svađu trenera Ivana Jurića i prvog golmana Vanje Milnković Savića na treningu pred meč sa Bolonjom. I pored toga što su se Ivan i Vanja razjasnili u međuvremenu i stavili tačku na neprijatnu epizodu, kormilar Torina je odlučio da pošalje signal Vanji izostavljajući ga iz startne formacije. To je prvi put u poslendjih godinu i po dana da je mlađi Milinković propustio meč Torina u Seriji A.

Jurić nije imao sreće, jer je Torino izgubio zbog grešaka rezervnog golmana Đemala i našao se na udaru kritika navijača i komentatora. Na kraju meča Jurić je objasnio potez kao izbor, ali je zatim potvrdio da je Vanja Milinković Savić prvi golman Granata.

Kuriozitet je da je Jurić u ovoj sezoni imao vatrene verbalne okršaje sa svom trojicom srpskih fudbalera. Prvo sa Radonjićem, zatim sa Ilićem i na kraju sa Milinković Savićem. Valja naglasiti da su Radonjić i Ilić došli u Torino na izričito insistiranje Jurića, a da je Milnković Savić sa hrvatskim trenerom postao standardni prvotimac.

LAUTAROV PARADOKS

Lautaro Martinez je izgubio mesto startera u selekciji Argentine u godini kada pruža najbolje partije u dresu Intera. Argentinski centarfor je u kalendarskoj 2023. postigao 27 golova i nalazi se na jedan gol od Vijerija i Milita koji su 2001. i 2012. godine dali po 28 golova. Bolji od njih su bili samo Meaca, Anđelilo i Nejers sa 30, 31 i 32 pogotka. Imajući u vidu da Inter ima još šest utakmica do kraja godine, Lautaro bi mogao da stigne i prestigne golgeterske legende Intera.

Simone Inzagi pripremea rotaciju igrača u Ligi šampiona protiv Benfike budući da Inter čeka veoma izazovno gostovanje protiv Napolija u nedelju. Kako su se kockice posložile Inter će, bez obzira na večerašnji rezultat, morati da pobedi Sosijed da bi otišao u osminu finala sa prvog mesta u grupi i posledično imao privilegovanu poziciju na žrebanju u Nionu.

Takođe, Aleksis Sančez je sve bolje i trebalo bi da bude sa timom u Lisabonu dok bi Alesandro Bastoni na putu da ozdravi i da bude spreman za meč sa šampionima Ialije.

LACIO I BEZ PROVEDELA

Nevolje nikada ne dolaze same. Mauricio Sari je dovoljno iskusan trener da poznaje pomenuto pravilo. Kriza rezultata, predvidiva i loša igra, napeti odnosi na liniji sa gazdom kluba Klaudijom Lotitom, serija igrača koja pretenduje da reši pitanje produžetka ugovora sa klubom su prethodili seriji povreda koje su dodatno oslabila Nebeskoplave. Sve to su začinili izostanak Vesina sa večerašnjeg duela zbog kartona i visoka temperatura Ivana Provedela zbog koje bi čuvar mreže mogao da propusti dvoboj sa Škotima.

Sve u svemu Sariju će nedostajati četvorica startera (Kazale, Romanjoli, Vesino i Zakanji), plus Provedel ako zdravstveno stanje ne bude bolje do večeras. Hteo ne hteo Sari će morati da miksa tim koji je doživeo debakl u Salernu.

Dobra vest je povratak Luisa Alberta koji je mogao da se odmori više od dve nedelje i da dočeka svež okršaj u Ligi šampiona. Podsetimo, Španac je posle pauze u prvenstvu morao da preskoči meč sa Salernitanom zbog kartona. Bila je to prva utakmica u kojoj Luis Alberto nije bio starter u ovoj sezoni i njegov izostanak, kao i Romanjolijev se i te kako primetio.

Utakmica sa Seltikom nije presudna za Sarija i pored toga što bi u slučaju pobede nad Škotima i trijumfa Atletika nad Fejnordom Lacio već bio u osmini finala i to kolo pre kraja.

LACIO 4-3-3: Provedel – Lacari, Patrik, Hila, Marušić – Genduzi, Kataldi, Luis Alberto – F. Anderson, Imobile, Pedro.

SINER BODRI MILAN PROTIV BORUSIJE DORTMUND

Nova mega zvezda italijanskog sporta Janik Siner će biti na tribinama San Sira da bodri Milan budući da je od malena strastveni navijač Rosonera, baš kao i Novak Đoković. Italijanskom klubu je potrebna pobeda protiv Borusije da bi imao u poslednjem kolu u svojim rukama plasman u osminu finala Lige šampiona.

Pobeda nad Fjorentinom je ubrizgala novu dozu samopouzdanja Rosonerima, između ostalog i zbog načina na koji je stigla i u okolnostima u kojima je ostvarena. U startnu postavu se vraća Olivije Žiru i pre svega Loftus Čik koji je bio među najzaslužnijima za pobedu nad PSŽ-om na San Siru. Sa Loftusom Čikom od prvog minuta na terenu Pioli može da se vrati na formaciju 4-2-3-1 sa Englezom u ulozi ofanzivnog pleja. Novina u timu Rosonera će biti i Adli koji će zauzeti mesto pored Rejndersa na sredini terena.

Pobeda nad Borusijom Dortmund bi omogućila Milanu da inkasira blizu 15.000.000 evra samo od premija UEFA (tri boda i plasman u osminu finala). Reč je o veoma važnoj svoti novca pošto bi omogućila da klub u januaru pokuša da dovede efikasnog i pouzdanog golgetera.

Zabrinjava odnos pubilke i Stefana Piolija. San Siro, ili barem polovina stadiona, ne peva više „Pioli is on fire“. Nešto se duboko poremetilo u odnosu između oragnizovanog miltantnog dela tifozerije i trenera koji je Milanu doneo skudeto posle više od deset godina.

Neće biti iznenađenje ako se Pioli i Milan na kraju sezone, bez obzira kako se ona završi, rastanu.

MILAN 4-2-3-1: Menjan – Kalabrija, Tčau, Tomori, Ernandez – Adli, Rejnders – Čukvueze, Loftus Čik, Pulišić – Žiru.


tagovi

Vanja Milinković SavićAntonio KonteDušan VlahovićLautaro MartinezStefano Pioliac milanInterJuventusLacio

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Lacio
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara