Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Lu-La je budućnost Intera, Čelsi se odriče Lukakua sa više od 50% gubitka

Vreme čitanja: 7min | čet. 20.10.22. | 11:55

Milan bez Menjana, a Lacio bez Imobilea do 2023, Juve u karantinu, Roma i Napoli se spremaju za Derby del Sole

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Čelsi je širom otvorio vrata za ostanak Romelua Lukakua u Interu. Pozicija Belgijanca ne samo da se, uslovno rečeno, nije promenila u Čelsiju sa promenom trenera, nego je postala cementirana. Naime, kao i bivši menadžer Plavaca Tomas Tuhel i novi Grejem Poter ne vidi Big Roma u svom timu i iz Londona su već stigli signali da su voljni da se dogovore o novoj pozajmici i otkupu Lukakua pod veoma povoljnim uslovima 2024. godine.

Izabrane vesti

Kako sada stvari stoje Lukaku bi mogao da bude otkupljen za manje od 40.000.000 evra u leto 2024. sa mogućnošću plaćanja u nekoliko rata što bi čak i za aktuelni Inter bilo izvodljivo da plati, a kamoli za klub koji bi do tada mogao da ima nove vlasnike. Podsetimo, Čelsi ga je 2021. kupio za astronomskih 113.000.000 evra, a za ovu jednogodišnju pozajmicu dobio je skromnih 8.000.000.

Dobre vesti za Lukakua nisu stigle samo iz Londona, Belgijanac je konačno na koloseku za povratak u Interov pogon posle povrede koja ga je odvojila gotovo dva meseca od terena. Belgijanac će biti pozvan na meč sa Fjorentinom, ali ostaje da se vidi kako će biti reintegrisan u tim. Sve je izvesnije da će Romelu i protiv Viktorije u Ligi šampiona početi meč na klupi.

Novi razvoj događaja je promešao karte kada su u pitanju planovi kluba za sređivanje napada u sledećoj sezoni. Edinu Džeku neće biti produžen ugovor jer sledećeg marta puni 37 godina i na leto će najverovatnije otići u SAD da završi karijeru. Hoakin Korea, kao što su mnogi upozoravali, igrač je koji nije u stanju da odigra više od sedam-osam utakmica na visokom nivou u jednoj sezoni, premalo za klub sa ambicijama i zahtevima koje ima Inter.

Ideja Bepea Marote i Pjera Auzilija da dovedu Đakoma Raspadorija i Đanlulu Skamaku je postala neizvodljiva jer su bivši igrači Sasuola već napravili važne životne izbore, tako da će rukovodioci Nerazura imati težak zadatak: pronaći dovoljno dobre napadače spremne na sporednu ulogu budući da će ispred imati Lukakua i Lautara Martineza.

MILAN BEZ MENJANA DO 2023.

Majk Menjan (©Rojters)Majk Menjan (©Rojters)

Majk Menjan je baš malerozan. Taman kada je trebalo da se vrati na gol Milana i da uđe u formu za Mundijal u Kataru stigla je nova mišićna povreda, ovog puta lista, odnosno soleusa. Iz Milanela je procurila vest da je praktično Menjan sigurno van pogona do pauze za Svetsko prvenstvo i da ćemo ga u dresu Rosonera videti tek u 2023. godini.

Otvaraju se i različiti scenariji za nastup Menjana na Mundijalu. Tehnički bi mogao da se oporavi za nastup u Kataru, ali je pitanje da li Didije Dešan ima nameru da vodi golmana koji je ostao van pogona više od dva meseca i koji je pretrpeo u kratkom vremenskom periodu dve povrede.

U Milanu su zadovoljni učinkom Ćiprijana Tatarušanua, ali je jasno da je Piolijev tim oslabljen jer sa Menjanom su imali vanserijskog čuvara mreže koji im je donosio direktno bodove a sa rumunskim golmanom moraju da budu zadovoljni ako regularno odradi svoj posao.

Pozitivni signali dolaze od Simona Kjera. Kapiten reprezentacije Danske je ozdravio i biće na raspolaganju Stefanu Pioliju sa meč sa Moncom koji će imati poseban ukus budući da će Silvio Berluskoni i Adrijano Galijani doći na San Siro kao rivali.

Vredi pomenuti i glasine koje kruže lombardijskom prestonicom: Milan bi mogao da pokuša da u januaru angažuje Luisa Alberta, ako ništa drugo na pozajmicu. Španac, barem tako tvrde u Milanu, nije zadovoljan statusom rezerve koju ima u Laciju i želeo bi da promeni sredinu. Njegov prvi izbor ostaje Sevilja, ali tek za sledeće leto, tako da bi interesi Luisa Alberta i Milana mogli da se ukrste u prvih šest meseci 2023. godine.

JUVENTUS PONOVO U KARANTINU

Dobre navike ne treba menjati pogotovo u ambijentima u kojima dominira sujeverje. Tako će igači Juventusa večeras ostati u Kontinasi u iščekivanju Empolija na Alijanc stadionu.

Takođe, tako se tvrdi, videćemo i zagrljaj čitavog tima na sredini terena: to je postao novi ritual u američkom stilu igrača Bjankonera da se međusobno motivišu, ali i pokažu jedinstvo u ovom teškom i izazovnom momentu za Staru damu.

Prema najavama ne bi trebalo da bude velikih promena u timu imajući u vidu izostanak pojedinih igrača, posebno Glejsona Bremera. Pitanje je samo kako će Masimilijano Alegri organizovati tim, sa tročlanom ili četvoročlanom odbranom ispred Vojćeha Ščensnija. Kapiten Leo Bonuči igra mnogo bolje kada pored sebe ima dva centralna beka u liniji sa tri defanzivca i to bi mogao da bude važan detalj u donošenju konačne odluke.

U napadu nema nikakvih nedoumica pošto je Anhel di Marija van stroja, a Federiko Kjeza je tek počeo da trenira sa saigračima. To znači da će Dušan Vlahović i Arkadijuš Milik igrati zajedno u špicu: dvojica napadača su postigla više od 60 odsto svih golova Juventusa.

Pol Pogba se neće vratiti na teren sledeće nedelje protiv Benfike u Ligi šampiona, ali su izgledne šanse da ga vidimo protiv PSŽ-a i LŠ i Intera u Seriji A početkom novembra.

I kad već pričamo o vezistima vredi istaći i neverovatan obrt oko Adrijena Rabioa. Poslednje indikacije kažu da bi Francuz mogao da produži ugovor sa Juventusom što bi bio potpuno neočekivan preokret. Naravno, dosta toga zavisi kako će proteći Mundijal i kakvu će ulogu na njemu imati Francuz. U svakom slučaju mama Veronika nije više tako decidirana u nameri da još jednom pošalje svog sina u drugi klub bez evra obeštećenja i sa bogatom provizijom za sebe.

IMOBILE 45 DANA U BOKSU

Čiro Imobile (©Rojters)Čiro Imobile (©Rojters)

Sreća u nesreći za Lacio je što se prvenstvo zaustavlja u novembru na gotovo dva meseca inače bi odsustvo od 45 dana Čira Imobilea bilo kastastrofalno. Ovako će kapiten odsustvovati samo sa sledećih sedam mečeva u Seriji A i Ligi Evrope i onda će imati dovoljno vremena da se oporavi i spremi za nastavak prvenstva početkom januara.

Iz Formela se najavljuje da će Felipe Anderson preuzeti ulogu Imobilea u špicu napada Nebeskoplavih kao i ulogu prvog izvođača jedanaesteraca. Alternativa je Kančelijeri dok će Sergej Milinković Savić biti rešenje u toku utakmica kada će se po potrebi premeštati iz vezne linije u špic napad. Sve u svemu, Mauricio Sari sprema srpskog fudbalera za hibridnu ulogu u kojoj će reprezentativac Srbije moći da bude još opasniji po protivničke golmane.

EJBRAHAM I OSIMEN DVA LICA ISTE MEDALJE DERBIJA SUNCA

Tami Ejbraham i Viktor Osimen (©Rojters) Tami Ejbraham i Viktor Osimen (©Rojters)

Iz Trigorije i Kastel Volturna stižu vesti da bi Tami Ejbraham i Viktor Osimen trebalo da predvode napade Rome i Napolija uprkos činjenici da je Englez u golgeterskoj krizi (postigao je samo dva gola na prvih deset mečeva u Seriji A), te da se Osimen tek oporavio od povrede, a Đakomo Raspadori i Čolito Simeone su pokazali da mogu da ga zamene više nego ubedljivo.

Opaska Žozea Murinja da u njegovom timu postoje igrači koji loše podnose konkurenciju i koji reaguju negativno na neizvesnost statusa startera se odnosila na Ejbrahama. Tami je odličan prijatelj sa Andreom Belotiem, njih dvojica sa Paulom Dibalom predstavljaju mali nukleus prijatelja koji se kreirao u Trigoriji. Međutim, bivši napadač Čelsija je izgubio vedrinu, lucidnost i samopouzdanje, tri neophodna elementa za svakog centarfora da bi bio efikasan.

Na drugoj strani Osimena konkurencija stimuliše. Nigerijac je odmah po povratku na teren odgovorio klupskim drugovima koji su ga odlično odmenili, Raspadoriju i Simeoneu, postižući odlučujuće golove protiv Ajaksa i Bolonje. Osi će biti na terenu Olimpika od početnog zvižduka arbitra, prvi put od oporavljanja od povrede.

Inače, Osimen je deo napadačkog odeljenja čiju je vrednost Lučano Spaleti bukvalno udvostručio u veoma kratkom vremenskom periodu. Napoli je platio Osimena, Kvaracheliju, Raspadorija, Simeonea, Lozana i Politana 167.000.000 evra, a oni danas vrede više od 300.000.000 evra.

U Kastel Volturnu provejava i optimizam da bi Frank Andre Zambo Angisa mogao da bude na raspolaganju za meč sa Romom, sutra će biti ključni test koji će dati odgovor na tu nedoumicu.

U taboru Rome se priča da bi Nikolo Zaniolo mogao da se vrati u startnu postavu dok se vode velike debate kako bi Đalorosi trebalo da se postave pred gol mašinu Napolija. Smatra se da će ključni dueli biti na krilima, odnosno sve zavisi da li će i kako će Rik Karsdorp ili Nikola Zalevski, plus Đanluka Mančini, zaustaviti ili učiniti barem manje opasnim Hviču Kvarcheliju i da li će Leonardo Spinacola na drugoj strani primorati Matea Politana ili Irvinga Lozana da se posvete više defanzivnim nego ofanzivnim zadacima.

U krug potencijalnih presudnih duela sa navodi i muguća solucija da Murinjo poveri zadatak Lorencu Pelegriniju da motri na mozak igre Napolija Stanislava Lobotku.

Osvaldo Banji, član čuvenog tima Napolija koji je sa Maradonom doneo prvi skudeto u grad podno Vezuva, smatra da će Zaniolo za Murinjov, a Kvarachelija za Spaletijev tim biti i u dobru i u zlu tasovi na vagi tokom meča. Naravno, dva igrača imaju potpuno različiti učinak, Zaniolo još nije postigao gol u Seriji A, gotovo tri godine nije postigao gol na Olimpiku dok je Kvarchelija već stavio na svoj račun sedam golova i osam asistencija, to jest više od trećine golova Napolija nosi njegov pečat.


tagovi

Romelu LukakuMajk MenjanViktor OsimenTami EjbrahamĆiro Imobile

Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Milan
Lacio
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara