Buongiorno Italia: Lukas Leiva oduševljen Milinković Savićem - on je Ibrahimović među veznim igračima

Vreme čitanja: 6min | sre. 09.03.22. | 12:48

"Fizički je jak kao crna zemlja, determinantan u skok igri, lopta mu se lepi za stopalo, zna da asistira, zna da trese mreže, ima odličan šut i sve je bolji iz godine u godinu. On je jedan od najboljih igrača sa kojima sam igrao u celoj mojoj karijeri"

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Sergej Milinković Savić je dobio jedan od najlepših komplimenata od svog saigrača Lukasa Leive: "Milinković je Ibrahimović u veznom redu. Nisam ga poznavao kada sam došao u Italiju, ali on ima svaki dar koji je potreban velikom fudbaleru: fizički je jak kao crna zemlja, determinantan u skok igri, lopta mu se lepi za stopalo, zna da asistira, zna da trese mreže, ima odličan šut i sve je bolji iz godine u godinu. On je jedan od najboljih igrača sa kojima sam igrao u celoj mojoj karijeri", izjavio brazilski fudbaler odgovorajući na pitanje o srpskom asu u intervju za jedan sportski magazin.

Izabrane vesti

Osim Leivinih lepih reči za Milinkovića, navijačima Lacija je proizveo osmeh na licu i Bobo Vijeri koji je izrazio uverenje da će Alesio Romanjoli u sledećoj sezoni nositi dres Nebeskoplavih. Prema informacijama procurelim u etar predsednik Lacija Klaudio Lotito je stavio na sto tri miliona evra po sezoni plus bonusi koji bi povećali primanja defanzivca Milana za još milion evra.

Lotito igra i na sentimentalnu kartu jer je Romanjoli od malena vatreni navijač Lacija. Odrastao je na mitu Alesandra Neste čiji je poster držao u sobi kao dečak. U njegovu čast je i izabrao dres sa brojem 13 kada je prešao u Milan.

Pozitivne glasine stižu i za produžetak ugovora između kluba i trenera Mauricija Sarija. Posle zahlađenja odnosa na početku ove godine, relacije su ponovo tople i srdačne između fudbalskog stručnjaka i gazde klube što je podgreajlo pričeo o brzom obnavljanju ugovora, odnosno lansiranju dugoročnog projekta Lacija sa Sarijem koji bi trebalo da dovede do kvalitativnog skoka u rezultatima rimskog kluba.

Ohrabrujuće vesti stižu i od Lacarija koji je na dobrom putu da se oporavi i da bude na raspolaganju Sariju već za meč sa Venecijom sledećeg ponedeljka a sigurno će biti među pozvanima za sudar sa Romom za deset dana.

INTER BRINE ZBOG BROZOVIĆA

Pobeda Intera nad Liverpulom u revanš meču na Enfildu, osim što nije donela plasman Nerazurima u četvrt finale, mogla bi da skupo košta Simonea Inzagija. Tek danas će se znati sa sigurnošću koliko su povrede Marcela Brozovića i Stefana de Fraja ozbiljne. Obojica su morali da napuste teren pre kraja meča zbog mišićnih povreda.

Trener Nerazura ima adekvante alternative za De Fraja u odbrani, ali nema rezervno rešenje za Brozovića. Bez Hrvata na terenu Inzagi će morati da smisli novu taktiku i novi način igre jer ni Barela, ni Vidal, ni Čalhanoglu, ni Galjardini ili Vesino ne mogu da zamene Brozovića.

Inače, na meti italijanske javnosti se našao Aleksis Sančez. Čileancu se spočitava da igra kao muva bez glave. Takođe, umesto da se smiri posle pogibeljnog starta na Tiajgu Alkantari za koji je zasluživao možda i crveni karton, on je napravio još jedan grub i nepotreban faul nad Fabinjom, samo 60 sekundi posle gola Lautara Martineza koji je otvorio meč.

Naravno, nisu izostala bockanja na račun Simonea Inzagija čije je nepisano pravilo da menja igrače koji dobiju žuti karton. Sinoć to nije uradio i obilo mu se o glavu potvrđujući staro Marfijevo pravilo.

I drugi Čileanac u Interu, Arturo Vidal je na zalasku gloriozne karijere. Više se juče istakao novom frizurom i bojom kose nego prikazanom igrom, mada je spasao pobedu Nerazura u sudijskoj nadoknadi vremena. Gazetin opis Vidale je savršen:

"U glavi je još uvek verovatno veliki iskusni ratnik ali ga noge i pluća izdaju. Nije on više igrač za velike pozornice".

Veoma pozitivna okolnost sa jučerašnjeg gostovanja u Liverpulu je kontinuitet Lautara Martineza: Posle tri gola Salernitani sa kojima je prekinuo golgeterski post juče je savladao Alisona na nesvakidašnji način.

JUVE NA UDARU UEFA

Evropska kuća fudbala je stavila na nišan poslovne knjige Juventusa. Istina je da će nove regole biti napisane do kraja ovog proleća i stupiće na snagu za dva godine, ali će do tada važiti stara pravila. Po važećoj regulativi finansijskog fer pleja Juve izlazi iz postavljenih parametara i zato je zajedno sa još tridesetak klubova u Evropi dobio obaveštenje da je UEFA otvorila proceduru zbog sumnje da nisu ispoštovana pravila finansijskog fer pleja.

Podsetimo Juve je prošlu sezonu završio u crvenom sa 210 miliona evra a za ovu je predviđen minus između 160 i 18 miliona evra. Ipak, imajući u vidu krizu i druge okolnosti u Torinu veruju da neće biti sankcionisani, odnosno da eventualne kazne UEFA neće biti previše stroge, a da će za dve godine biti "u reguli", ili će igrati takmičenje u kome UEFA pravila neće važiti.

U međuvremenu, dok se nastavljaju pregovori sa Dibalom oko novog ugovora, Morata čini sve što je u njegovoj moći, na terenu i van njega, da ubedi upravu kluba da im se isplati da ga otkupe od Atletiko Madrida. Ipak, sve zavisi od Madriđana i njihove volje da odobre veliki popust Staroj dami. Juventus nema nameru da plati 35 miliona evra, tačnije Torinezi ne žele da potroše više od polovine tražene sume budući da su već sipali u kase Kolšonerosa 20 miliona evra na ime dvogodišnje pozajmice.

Matijs de Liht je najviše profitirao od dolaska Maksa Alegrija na klupu Juventusa. Holanđanin je napredovao u prethodnih šest meseci više nego u dve prethodne godine o tome svedoči i statistika da je u celoj sezoni De Liht bio predriblan samo dva puta od protivničkih igrača. Sreća Juventusa je što Barselona ne prolazi kroz sjajan finansijskih momenat i teško će moći da iskoristi privilegovanu klauzulu da kupi De Lihta za 80 miliona evra, tim pre što bivši kapiten Ajaksa u Juveu inkasira milion evra mesečno, uključujući bonuse.

MILAN NAJBOLJI PROTIV NAJJAČIH

Na tabeli sedam najboljih italijanskih klubova Milan je ubedljivo na prvom mestu. Naime, u direktnim sudarima Rosonera, Intera, Napolija, Juventusa, Rome, Lacija i Atalante, tim Stefana Piolija je ispred svih sa 21 osvojenim bodom u deset mečeva, više od dva boda po utakmici. Drugoplasirani Napoli ima čak šest bodova manje na toj improvizovanoj tabeli, a Inter i Juventus čak sedam. Sledi Atalanta sa 11 bodova a Lacio i Roma su uspeli da otkinu samo osam odnosno sedam bodovau u susretima sa novih „sedam sestara“.

Taj učinak Milana objašnjava najbolje zašto se Milan nalazi na prvom mestu, ali i da će morati da počne da pobeđuje u stilu velikog kluba protiv srednjih i malih timova.

Iz Milanela stižu dobr evesti za Žirua. Francuz će moći da igra i pored posekotine koju je zaradio u duelu sa Kulibalijem na meču sa Napolijem. Pozitivni signalil stžu i od Ibrahimovića tako da neće biti iznenađenje ako se Pioli odluči da primeni štafetu između dvojice veterana.

Tutosport je naveo pet razloga zašto Milan može da osvoji ali i da izgubi skudeto. Po kolegama iz torinskog dnevnika Milan će osvojiti šampionsku titulu jer je tim taktički sazreo u ovoj sezoni, Ibra će biti dodatna vrednost u finišu prvenstva, Kalulu se pokazao kao dostojna zamena kako za Tomorija tako i za Romanjolija, igrači koji su razočarali u prvom delu sezone sada su u vidljivom poboljšanju forme. I na kraju, najvažnije: za razliku od Inzagija koji je uvek imao pad u završnici šampionata, Pioli je okončavao sezone pobedama.

Kao minusi akutelnog Milana se navode nedovoljna ciničnost protiv malih klubova, preveliki broj kartona zbog kojih u sledećim nedeljama riskiraju da preskoče mečeve svi ključni igrači Rosonera, od Tea Ernandeza do Tonalija. Takođe, mana ovog Milana je što ne uspeva da zatvori mečeve i što mora da strahuje stalno za konačni rezultat. U prilog Milana ne ide i veliki broj sudijskih grešaka ili previda na njegovu štetu i na kraju se ističe da Milan ima mali broj igrača koji mogu sami da reše utakmic, jednim potezom ili solo akcijom: spisak je sveden na tri imena Leao, Žiru i Ibra.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Sergej Milinković SavićLukaš Leiva

Obaveštavaj me

Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara