(©Reuters)
(©Reuters)

Buongiorno Italia: Menadžeri u Seriji A uzeli 1.300.000.000 evra za osam godina, Juve i Inter “opljačkani”

Vreme čitanja: 6min | uto. 04.04.23. | 13:41

Paulo Dibala na meti Real Madrida, Đini Vajnaldum ima dva meseca da obezbedi novi ugovor u Romi...

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

U Seriji A nema novca za dovođenje velikih igrača u punoj snazi, ali zato uvek ima para da se plate menadžeri, posrednici, mešetari. U poslednjih osam godina klubovi u Seriji A su platili astronomsku svotu od 1.300.000.000 evra za usluge par desetina ljudi koji se bave prodajom fudbalera. Da nije bilo pandemije kovida-19, ta cifra bi bila više od milijardu i po evra, pošto u proseku italijanski prvoligaši po godini potroše oko 200.000.000 evra za “usluge” fudbalskih agenata.

Izabrane vesti

Među top pet klubova koji su učinili ekstremno bogatim par desetina menadžera su Juventus koji je izdvojio čak 270.000.000 evra ili svako godine između 30.000.000 i 40.000.000 za fudbalske agente. U prevodu Stara dama je mogla da kupi svake godine barem jednog odličnog fudbalera za novac koji je izdvojila za “usluge” fudbalskih mešetara.

Na drugom mestu je Inter, klub sa dugom od 390.000.000 evra i pozajmicom od 275.000.000 evra čija naplata ističe sledećeg leta, je potorošio 156.000.000 evra, odnosno više od polovine novca koji je pozajmljen od Oaktree da bi “preživeo” u finansijskom smislu.

Odmah iza Nerazura je Rome sa potrošenih 150.000.000 evra. Đalorosi su takođe klub koji grca u dugovima, a suma koju su platili menadžerima je malo manje od polovine iznosa duga koji je stigao do 350.000.000 evra. Na četvrtom mestu je Milan koji je platio provizije menadžerima u iznosu od 119.000.000 evra, a na petom je Fjorentina koja je izdvojila 79.000.000 evra, praktično sve ono što je zaradila i malo više od prodaje Dušana Vlahovića.

ALEGRI IGRA NA SRBE, INZAGI MENJA POLA TIMA

(©Reuters)(©Reuters)

Maksu Alegriju ne prijaju pohvale, barem dok se posao ne završi. Iskusni fudbalski stručnjak zna da je put ka kiksu uglavnom popločan lepim rečima i komplimentima i zato insistira na koncentraciji svojih igrača pred okršaj sa Interom u Kupu Italije.

Šef stručnog štaba Bjankonera je rasporedio snage svojih najvažnijih fudbalera. Vlahović, Kostić i Di Marija su odigrali samo deo drugog poluvremena protiv Verone, Rabio je preskočio meč zbog suspenzije. Federiko Kjeza će biti na klupi i moći će da odigra, ako bude bilo potrebno, bar pola sata meča u završnici.

Glavni akcenat Alegri stvlja na dvojicu Srba, Vlahovića i Kostića, i Di Mariju. Od njih se očekuje da naprave razliku večeras i donesu prednost Juveu pred revanš meč na San Siru. Od katastrofalnog poraza od Napolija 5-1 na Maradoni, Juve je nanizao 16 mečeva bez poraza u raznim takmičenjima sa skorom 14 pobeda i dva remija. Uz to na poslednjih devet mečeva u Seriji A i Ligi Evrope, Bjankoneri su naređali devet pobeda a primili su gol samo na dve utakmice.

Lapo Elkan, rođeni brat vlasnika Juvea Džona Elkana, ima i jednu posebnu želju, voleo bi da njegov Juve igra kao Milan protiv Napolija u nedelju veče.

U potpuno drugačijem raspoloženju dočekuje meč Inter. Simone Inzagi je trener sa otkazom iznad glave. Pitanje je samo kada će ga dobiti, u sledećih deset dana ili na kraju sezone.

Prema najavama Inzagi će večeras promeniti pola tima u odnosu na onaj koji smo videli protiv Fjorentine. Prve žrtve su Brozović i Lukaku. Umesto Hrvata će igrati mladi Aslani koji je držan u zapećku celu sezonu, a umesto Lukakua koji je postigao tri gola za Inter u 2023. godini će igrati Džeko koji ne zna šta znači postići gol na zvaničnoj utakmici već tri meseca.

Moguće je da vidimo i Handanovića na golu umesto Onane, dok od uloge Darmjana zavisi da li će igrati Belanova ili D’Ambrozio. U prvom slučaju bi Darmjan bio deo trojne odbrane, a u drugom bi bio spoljni vezni na desnom boku.

U Apijano Đentileu se uzdaju u dve stvari pred večerašnji dvoboj. Prva je da Inzagijev Inter, po pravilu, pruža bolje partije u kup takmičenjima nego u Seriji A, dok je druga vezana za Lautara Martineza. Od kada se Argentinac zaustavio, Inter više ne postiže golove. Na poslednjih sedam mečeva Inter je postigao samo četiri gola dok na poslednje tri utakmice u Ligi šampiona i Seriji A nije nijednom zatresao mrežu.

Bivši vlasnik Intera Ernesto Pelegrini je malo ohrabrio navijače Nerazura izjavivši da je vreme Žangovih na isteku i da on čak zna koji bi italijanski biznismen mogao da preuzme klub i to relativno brzo.

JUVENTUS 3-5-2: Perin - Gati, Bremer, Danilo - Kvadrado, Fađoli, Lokateli, Rabio, Kostić - Di Marija, Vlahović.

INTER 3-5-2: Handanović - Darmjan, Ačerbi, Bastoni - Belanova, Barela, Aslani, Mhitarjan, Dimarko - Džeko, Lautaro.

DIBALA NA METI REAL MADRIDA

(©Reuters)(©Reuters)

Alarm u Večnom gradu. Real Madrid je bacio oko na Paula Dibalu i u Rim je stigao menadžer argentinskog asa. Jedni kažu da je došao jer već ima ponude klubova iz inostranstva, drugi pak tvrde da je u gradu zbog potpisivanja novog ugovora Dibale sa Romom. Naime, Đalorosi su spremili predlog da povećaju platu Dibali na 6.000.000 evra, a da iz ugovora bude izbačena klauzula po kojoj Hoja može da ode iz Rome za 20.000.000 evra veće sledećeg juna.

Inače, Dibala je sa golom protiv Sampdorije stigao sedmi put u svojoj karijeri do dvocifrenog broja golova u jednoj sezoni Serije A, plus više od pet asistencija. Štaviše, u ovom prvenstvu je već uknjižio šest dodavanja za gol Rome, odnosno 16 pogodaka od 38, koliko je dao rimski tim, nosi direktno njegov pečat.

Osim na Dibali, reflektori su uključeni i na Vajnalduma. Holanđanin ima još dva meseca da obezbedi ostanak u Rimu, odnosno da ga Roma preuzme od PSŽ-a. Međutim, da bi se to dogodilo potrebno je da se verifikuje nekoliko stvari. Prvo Francuzi moraju da prepoleve otkupnu cenu od 8.000.000 evra a onda Đini mora da prihvati s jedne strane duplo manju platu od one koju mu garantuje ugovor sa PSŽ-om (7.000.000 evra) ali bi zauzvrat dobio trogodišnji ugovor za 3.500.000 do 4.000.000 evra po sezoni.

Na čekanju je i produžetak ugovora sa Smolingom. Klub je dao rok engleskom veteranu do polovine aprila da se izjasni o obnovi saradnje u suportnom će Roma početi da traži zamenu za nekadašnjeg defanzivca Mančeseter Junajteda.

RADONJIĆ U TOP FORMI JE VELIKO POJAČANJE ZA TORINO

(©Reuters)(©Reuters)

Nemanja Radonjić kao da je imao prosveteljenje u njegovom natežem momentu u torinskoj avanturi. Malo ko bi se opkladio na srpskog reprezentativca posle izmene-poniženja na derbiju sa Juventusom kada je izveden posle samo desetak minuta provedenih na terenu, ali bi dobio premiju.

Nekoliko nedelja kasnije, zahvaljujući i povredama napadača Torina, Radonjić je iskoristio maksimalno šansu i ponovo je oslonac trenera Ivana Jurića, a čini se i da je njihov odnos mnogo bolji nego što je bio.

Nemanja je protiv Sasuola bio među najboljim igračima Torina o čemu svedoče i ocene italijanskih izveštača, od 6,5 do 7. U prvom polovremenu je bio razorana na boku Torina a u drugom je nastavio i prava je šteta da nije krunisao odličnu partiju golom, a imao je šansu za 2-1.

Vanja Milinković-Savić snosi odgovornost za primljeni gol. Nije sam, dobar deo krivice leži i na Singou, ali primljeni gol od Pinamontija i acija koja je prethodila ukazuje u kom segmentu naš reprezentativni golman mora da poboljša svoj učinak. Zbog pomenutog kiksa, Vanja uglavnom nije dobio prelaznu ocenu za meč u Ređo Emiliji.


tagovi

Buongiorno ItaliaSerija APaulo DibalaŽoržinjo VajnaldumReal MadridRomaJuventusInterMilanFjorentinaTorinoNemanja RadonjićIvan Jurić

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Roma
Milan
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara