Buongiorno Italia: Milan se užasava Lige Evrope, Murinjo opet ratuje sam

Vreme čitanja: 6min | čet. 04.11.21. | 12:48

Pohvale za Marka Grujića i u italijanskoj štampi

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Inter je raspršio bajku o Šerifu. Nerazuri su spustili na zemlju skromni tim iz Pridnjestrovlja koji bi u Italiji, ako hoćemo da budemo velikodušni, igrao u Seriji B. Fudbaleri Simonea Inzagija su igrali taman koliko je trebalo za pobedu i za otvaranje vrata osmine finala Lige šampiona.

Izabrane vesti

Inter će za manje od tri nedelje biti u prilici da obezbedi prolaz u osminu finala Lige šampiona kolo pre kraja grupne faze budući da je teško poverovati da Real Madrid može ponovo da izgubi od Šerifa. U Milanu se čak provlači i ideja da bi Inter trebalo da napadne i prvo mesto u grupi koje bi garantovalo lakši žreb za osminu finala i dobre izglede Interu da se plasira u četvrtfinale. To ne bi bio samo sportski važan uspeh Nerazura koji od 2012. godine nisu dočekali proleće u Ligi šampiona, što će reći deset godina, već i spasonosnu finansijsku injekciju za praznu kasu. Naime, Inter bi od eventualnog plasmana među osam najboljih timova u Evropi mogao da poveća svoju ukupnu zaradu od učešća u LŠ na preko 80.000.000 evra. U prevodu, čak i da sve ostane kako je sada, Inter bi morao da proda samo jednog top igrač sledećeg leta.

Utakmica u Tiraspolju je poslala još jedan bitan signal: Čileanci su se vratili u formu i postaju dodatna vrednost u igri kluba zbog čega su i dovedeni u Apijano Đentile. Inzagi je uspeo u ovih par meseci da regeneriše Arutra Vidala i Aleksisa Sančeza. Vidal koga smo videli u Ligi šampiona protiv Šerifa je apsolutno bolje rešenje od Čalhanoglua, a Sančez bi mogao da bude veoma koristan za dostizanje sezonskih ciljeva ako nastavi da igra kao u poslednjih par nedelja.

Inzagi je odmorio, uslovno rečeno, samo Ivana Perišića od standarnih prvotimaca. Hrvatski reprezentativac je na startu sezone jedan od najboljih igrača Intera i melje kilometre na svakom meču pokrivajući ceo levi bok, dajući gotovo podjednako bitan doprinos u defanzivnoj, konstruktivnoj i ofanzivnoj fazi igre.

DUPLO LICE MILANA, GRUJIĆ SNAGA PRIRODE

Zvuči kao šala, a nije. Rosoneri su u šampionatu ostvarili skor od 10 pobeda i jednog remija, u Ligi šampiona tri poraza i jedan nerešeni rezultat. Nema logičnog objašnjenja za dijametralno suprotan učinak momaka Stefana Piolija. Ne pije vodu snaga protivnik u Ligi šampiona iz prostog razloga što je Milan u prethodna dva i po meseca pobedio Atalantu, Lacio, Romu i remizirao sa Juventusom. Liverpul jeste superiorniji, ali Atletiko Madrid nije, dok je Porto čak i inferiorniji ako uporedimo dve parka igrača.

Stefanon Pioli je ostavio na klupi kičmu svog tima za derbi sa Interom u sledeću nedelju: Kjaer je presedeo čitav meč, a Kesi i Ibrahimović su odigrali par desetina minuta u drugom poluvremenu. Takođe, kormilar Milana je poštedeo muka i Kalabriju koji je odigrao samo prvo poluvreme.

Jasno je da Milan igra na kartu prvenstva u ovoj sezoni. Stiče se utisak da su Rosoneri digli ruke od Lige šampiona posle startna dva poraza, pogotovo od Atletiko Madrida na San Siru. Pogrešno ili ne, moraćemo da sačekamo par meseci da bi dali konačan sud.

Istina, ima i onih koji podsećaju na podvig Atalante od pre dve godine kada se plasirala u osminu finala Lige šampiona i pored toga što je imala samo jedan bod posle četiri kola u grupnoj fazi. Međutim, čini se da u Milanelu niko više i ne razmišlja o tome, naprotiv užasavaju se od pomisli da bi mogli da završe u Ligi Evrope.

Marko Grujić je pobrao pohvale u svim italijanskim medijima. Srpski vezista je ocenjen od svih medija sa sedmicom uz podvlačenje činjenice da Marko nije ni trebalo da počne meč. Naš fudbaler je uskočio u startnu postavu tek tokom zagrevanja pošto se Uribe povredio. Gazeta ga je definisala „snagom prirode“ ističući da je svojom korpulentnošću i fizičkom snagom dominirao na sredini terena i da je samo Tonali, povremeno, uspevao da mu parira u dresu Rosonera.

LACIO BEZ MILINKOVIĆA I IMOBILEA

Italijanski novinari koji prate Lacio nalaze se u velikom rebusu. Mauricio Sari je juče najavio da Sergej Milinković Savić i Čiro Imobile neće biti u startnoj postavi za meč sa Marsejom, odnosno da će biti na klupi. Međutim, u poslednjih par nedelja trener Nebeskoplavih je uradio sve suprotno od onoga što je najavio na konferenciji za novinare. Dakle, treba uzeti sa rezervom nagoveštaj izostanka dvojice najboljih fudbalera. Zvanično objašnjenje je da je Sergej umoran jer je igrao bez predaha sve mečeve uključujući i one u reprezentaciji Srbije, a Imobile oseća mali bol u kolenu i iz predostrožnosti će biti pošteđen.

U veznoj liniji Lacija bi trebalo da vidimo Luisa Alberta, Kataldija i Toma Bošića, dok bi u napadu trebalo da zaigra Murići, alternativa je da šansu dobije mladi Raul Moro, a da Pedro igra u ulozi lažne devetke.

Ambicije Lacija nisu samo da prođe u nokaut fazu Lige Evrope već da osvoje i prvo mesto u grupi jer bi na taj način izbegli da igraju dve utakmice više i protivnike koji silaze iz Lige šampiona. Takođe, Sari je obećao predsedniku Klaudiju Lotitu prolaz u sledeću fazu evropskog takmičenja jer ono garantuje i dodatnih sedam miliona evra za kasu Lacija, novac koji bi mogao da posluži za angažovanje igrača koji su neophodni Sariju.

I kad već pričamo o Sariju i Lotito, toskanski stručnjak je potvrdio priče o produžetku ugovora do 2025. godine stavljajući do znanja da će se vrlo brzo nešto dogoditi po tom pitanju. U novom ugovoru, između ostalog, trebalo bi da budu precizirana i nova ovlašćenja Sarija koji će ga bukvalno transformisati u centralnu ličnost u Laciju oko koje se sve vrti.

SPALETI OSTAVIO NAJBOLJE KOD KUĆE

Lučano Spaleti ne želi ništa da prepusti slučaju i ne želi da preuzme nijedan suvišan rizik. U tom kontekstu je ostavio kod kuće Osimena, Insinjea i Fabijana Ruiza. Tri igrača imaju različite zdravstvene probleme, ali bi svi trebalo da budu na raspolaganju za meč protiv Verone sa kojom Napoli ima neraščišćene račune iz prethodne sezone (Verona je bukvalno izbacila Napoli iz Lige šampiona remizirajući na Maradoni u poslednjem kolu Serije A).

Protiv Legije iz Varšave, Spaleti će odmoriti za svaki slučaj i Mertensa. Budući da Osimenov povratak i dalje visi u vazduhu, Belgijanac je od fundamentalnog značaja i zato će šansu dobiti Petanja u špicu napada. Umesto Insinjea će igrati Elmas, a Politano i Lozano će podeliti minutažu. Na golu ćemo ponovo videti Mereta, a u odbrani Huana Žesusa. Brazilac večeras menja Marija Ruija (suspendovan zbog kartona) na poziciji levog beka a u nedelju protiv Verone će odmeniti Kulibalija koji je „pocrveneo“ protiv Salernitane prošlog vikenda.

Trener Napolija je podvukao da odsustvo pojedinih igrača nije alibi i da on pretenduje od onih koji budu istrčali na teren da donesu tri važna boda u trci za plasman u sledeću rundu Lige Evrope. Spaleti je ponovio da je njegov i cilj njegovih igrača da osvoje sve trofeje za koje se takmiče.

 MURINJO RATUJE SAM

Nije prošlo ni dva i po meseca a Žoze Murinjo je u svom prirodnom habitatu: sam protiv svih. Portugalac je po starom običaju stvorio atmosferu u kojoj su on i njegovi izabrani fudbaleri sami u borbi protiv čitavog sveta. Murinjo i Roma su se ujedinili protiv imaginarnih neprijatelja: Zajednice prvoligaša, sudija, medija, opskurnih centara moći i protivnika na terenu.

Za razliku od svojih kolega, Murinjo će poslati na teren gotovo prvu postavu. Nedostajeće samo Pelegrini koji ima lakšu povredu i Vinja. Svi ostali, od golmana Ruija Patrisija do Abrahama, će biti na terenu.

Murinjo najviše očekuje od trojice napadača: Abrahama, Mhitarjana i Zaniola. Abraham mora da se odblokira u golgeterskom smislu, Mhitarjan je prošle godine u ovo doba imao na svom kontu šest golova i pet asistencija sada samo dva gola i dve asistencije, Zaniolo još uvek nije zatresao mrežu.

Osim osvete za težak poraz protiv Bodo Glimta, Roma želi da osigura prvo mesto u grupi kako ne bi igrala u prvoj rundi nokaut faze protiv timova koji će sići iz Lige Evrope. U tom naumu, Đalorosi će imati podršku od preko 40.000 gledalaca na Olimpiku što potvrđuje činjenicu da su navijači uz Murinja i da ga slede u stopu u njegovom ratu protiv svih.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Marko GrujićMarcelo BrozovićKalidu KulibaliLučano SpaletiŽoze Murinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara