Tijago Mota (©Reuters)
Tijago Mota (©Reuters)

Buongiorno Italia: Mota prvi kandidat da zameni Alegrija; Posle Lautara i Tiram hoće u Pariz

Vreme čitanja: 6min | sre. 27.03.24. | 13:53

Trener Bolonje mogao bi na klupu Juventusa ovog ili sledećeg leta; Olimpijske igre prave problem Interu

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Tehnički direktor Juventusa Kristijano Đuntoli već tri godine drži na oku Tijaga Motu, odnosno još iz perioda kada se nalazio na funkciji sportskog direktora Napolija. Šef stručnog štaba Bolonje je najozbiljniji kandidat da nasledi Alegrija kako sledećeg tako i u leto 2025. godine.

Izabrane vesti

U Kontinasi još uvek nisu prelomili. Alegri traži produžetak ugovora dok rukovodioci Juventusa razmišljaju da li da mu se zahvale na saradnji na kraju ove sezone. Najveća prepreka je novac. Alegri ima godišnju platu od preko 7.000.000 evra i Juve ne može sebi da dozvoli luksuz, barem ne u ovom momentu, da plaća dvojicu trenera, tim pre što i zahtevi Tijaga Mote neće biti skromni posle verovatnog plasmana u Ligu šampiona sa Bolonjom.

Za Juve bi bio idealan scenario da Alegri digne sidro i ode iz kluba svojom voljom ili da ostane do kraja svog ugovora. Druga solucija nosi sa sobom rizike koje bi u upravi Stare dame želeli da eliminišu. Ostanak Alegrija ne bi nužno pokvario planove Juvea jer bi Tijago Mota mogao da ostane na čelu Bolonje u prvoj istorijskoj sezoni tima iz Emilije u Ligi šampiona. Drugim rečima, kockice bi mogle da se sklope i u leto 2025, a ne samo za par meseci.

U međuvremenu, Alegri će protiv Lacija na Olimpiku voditi 500. put jedan tim u Seriji A, dok bi na kraju ove sezone mogao da uđe sa 508 mečeva u prestižnoj italijanskoj ligi u tzv. Top 10 najdugovečnijih trenera. Najviše klupa u Seriji A ima Karlo Macone (792), a od trenera koji su aktivni ispred Alegrija su samo Spaleti, Gasperini i Macari. Naravno, Lučano je selektor nacionalne selekcije dok će Valter Macari uprkos veoma loših iskustava sa Napolijem i Kaljarijem verovatno dobiti još neku priliku da radi u Seriji A.

Inače, Juve se nalazi u velikim problemima pred meč sa Laciom jer je Dušan Vlahović suspendovan zbog crvenog kartona protiv Đenove a Arkadijuš Milik je povređen. Bjankoneri će morati da igraju sa Mojzeom Kenom u špicu. Tamnoputi Italijan nije počeo meč od prvog minuta gotovo pola godine, a u ovoj sezoni još nije postigao regularan gol. Za utehu Alegriju je podatak da Ken svoje najbolje partije u Seriji A pruža upravo protiv Lacija.

POSLE LAUTARA I TIRAM HOĆE U PARIZ

Još se nisu stišale ni polemike oko izjave Lautara Martineza – obećao je Maskeranu da će se odazvati pozivu u olimpijsku selekciju za turnir u Parizu – a ulje na vatru je dodao drugi centarfor Intera Markus Tiram. Poput svog kolege, i francuski napadač je pozitivno odgovorio na mogućnost da bude pozvan pod nacionalnu zastavu na Olimpijskim igrama u Parizu sledećeg leta. Tiram ima i motiv više budući da je na klupi „trikolora“ Tjeri Anri, njegov mentor i idol.

Po slovu pravila FIFA, Inter nije obavezan da dozvoli odlaske Francuzu i Argentincu budući da i jedan i drugi imaju preko 23 godine, međutim to ne znači i da bi klub mogao da ide protiv volje svojih glavnih zvezda. Zabrinjava odsustvo elementarne odgovornosti i poštovanja Tirama i Lautara prema Interu. Naime, i jedan i drugi će igrati kontinentalna prvenstva tokom leta. Učešće na Olimpijskimim igrama bi značilo da bi se odrekli ne samo odmora već i da bi se vratili u Milano tik pred početak prvenstva. U prevodu - ne bi proveli ni dan priprema sa ostatkom ekipe. Naime, finale fudbalskog turnira na OI je predviđeno za 10. avgust a prvenstvo počinje sedam dana kasnije. Povrh svega sledeća sezona će biti izuzetno naporna jer će Nerazruri pored klasična tri fronta na kraju sezone igrati i prvi Mundijal za klubove u SAD.

AČERBIJEVA PIROVA POBEDA

Staro je pravilo da istorijska istina, ono što se realno dogodilo, i pravosudna istina, ono što se dokaže u procesu, ne idu uvek ruku pod ruku. Slučaj Frančesko Ačerbi vs Huan Žesus je još jedan primer koji će ući u almanahe kao potvrda pomenute maksime.

Ačerbi je oslobođen optužbi u odsustvu dokaza da je vređao na rasnoj osnovi Huana Žesusa. U obrazloženju presude se jasno stavlja do znanja da Ačerbi nije prošao bez kazne zato što je nevin već zato što nema, osim izjave Žesusa, drugih nepobitnih dokaza da je izgovorio rasističke uvrede. Ovde je važno napomenuti da sudija Mastandrea nije napisao da je Huan Žesus rekao neistinu i da je na pravdi Boga optužio Ačerbija, već da nije bilo moguće utvrditi van svake sumnje da je defanzivac Intera definisao kolegu iz Napolija kao „crnčugu“ (negro).

U životu, uslovno rečeno, normalnih ljudi presuda nadležnih organa bi stavila tačku na čitavu priču. Ne u sportu, pogotovo ne u fudbalu. Simpatije, ispravno ili pogrešno, većine poklonika najvažnije sporedne stvari na svetu su na strani Žesusa, barem u Italiji i prema Ačerbiju je kreirana nekva vrsta kolektivnog animoziteta. Istovremeno, Inter se i pored pružene maksimalne pravne podrške Ačerbiju, opredelio za ćutanje. Marota, Auzilio i Inzagi će morati dobro da razmisle da li bi još jedna godina Ačerbija u Apijano Đentileu donela više problema ili koristi.

Povoljna okolnost za Ačerbija je da je pri kraju karijere (rođen je u februaru 1988. godine) i da ne bi bilo strašno ni da završi karijeru, kao i da je nastavi u nekom od novih fudbalskih „Eldorada“. Tim pre ako Huan Žesus odluči da ga tuži redovnim sudovima. Iz Napulja stižu vesti da Brazilac ozbiljno razmišlja da podnese krivičnu prijavu protiv Ačerbija.

MILAN SE POMIRIO SA ODLASKOM ŽIRUA, ALI NIJE SA ERNANDEZOVIM

Olvije Žiru je i formalno saopštio upravi Milana da sledećeg leta, posle Evropskog prvenstva, odlazi u SAD. Pregovori sa Los Anđelesom su poodmakli i dve strane peglaju poslednje detalje ugovora koji će trajati 18 meseci.

Odlazak Francuza otvara pitanje centarfora Milana za sledeću sezonu. Imajući u vidu da Luki Joviću ističe pozajmica u leto kao i da Okafor nije prvi špic i ne može da bude transformisan u klasičnog centralnog napadača, Rosoneri bi morali da kupe dvojicu gol-napadača. Naravno, i dalje je validna opcija da se produži pozajmica Jovića.

Lista potencijalnih centarforaova je svedena na tri imena: Zirkze, Đekereš i Šeško. Iz oportunih razloga nije preporučljivo Milanu da pravi nove poslove sa Lilom, barem ne do daljnjeg, i zato je otpalo ime Dejvida. Naima, tužioci u Milanu su počeli sa kontrolom telefona i elektronskih uređaja čelnika Milana u potrazi za dokazima za potvrdu sumnje da je Red Bird samo fiktivni vlasnik kluba dok je stvarni gazda familija Singer, to jest Eliot.

Zirkze i Šeško imaju, više manje, istu cenu, oko 50.000.000 evra. To je i realna cena Đekereša uprkos raskidnoj klauzuli sa Sportingom koja iznosi 100.000.000 evra. Prema dostupnim informacijama, prvi izbor je Đekereš, drugi je Zirkze a treći je Šeško. U Milanelu se veruje da je Đekereš najkompatibilniji sa Leaom i Pulišićem, odnosno da bi sa njima dvojicom formirao moćan napadački trozubac.

DE ROSIJEVI PRETORIJANCI

Danijele De Rosi je sam odložio bilo kakvu raspravu oko njegovog produžetka ugovora sa Romom za kraj prvenstva. Legenda Rome ne želi da ništa remeti pronađenu ravnotežu u Trigoriji i posvećen je isključivo jednom cilju: stići do Lige šampiona.

Imajući u vidu konkurenciju u Ligi Evrope (Milan, Bajer ili Vest Hem i na kraju verovatno Liverpul) u Romi smatraju da je Danijele sa eliminaciojom Fajenorda i Brajtona već uradio dovoljno, plasman u polufinale bi bio veliki uspeh, a u finale podvig.

Zbog prethodno rečenog, vađenje vize za Ligu šampiona preko Serije A postalo je izvodljivije i jednostavnije. Velike zasluge za novonastalu situaciju idu na račun De Rosija - od mogućih 27 bodova u prethodnih devet kola osvojio 22 boda, samo je Inter uknjižio više u istom periodu – ali i sve izvesnijoj činjenici da će Serija A imati pet predstavnika u Ligi šampiona u sledećoj sezoni.

De Rosi je svoje uspehe, barem tako pokazuju statistike, bazirao na osmorici igrača koji su bili gotovo nezamenljlivi od kada se vratio u Trigoriju. Od golmana Svilara i Mančinija u odbrani preko vezista Kristantea, Paredesa i Pelegrinija do napadača Lukakua, Dibale i El Šaravija. Svi oni su odigrali od 864 do 1.040 minuta. Nabrajanje imena tih fudbalera pokazuje da je De Rosi rešio dobar deo problema, ali da su ostali oni koji su bili najočigledniji i tokom Murinjovog perioda: bekovi i centralni bek pored Mančinija.


tagovi

Tijago Motaac milanInterJuventusSerija ABuongiorno ItaliaMasimilijano AlegriRoma

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Roma
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara