Zakarija, Vlahović i Dibala (Reuters)
Zakarija, Vlahović i Dibala (Reuters)

Buongiorno Italia: Poslednji Dibalin ples u crno-belom, Vlahović je na nivou Mbapea i Halanda

Vreme čitanja: 6min | pet. 01.04.22. | 13:15

Kulibali spreman za novi ugovor, Saša Lukić stub Torina

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Paulo Dibala je dvostruki protagonista nedeljnog Derbija Italije. Još uvek se ne zna da li će igrati od prvog minuta, ali i eventualna klupa popularnog Dragulja će biti vest o kojoj će se diskutovati danima, a Tutosport je drugi put u ovoj nedelji koja nas vodi ka sudaru Juventusa i Intera, podgrejao priču o transferu Dibale u redove Nerazura.

Izabrane vesti

Prema pisanju torinskog dnevnika, Antonio Konte je bacio oko na Lautara Martineza i sportski direktor Totenhema Fabio Paratiči bi mogao da se pojavi ponovo u Milanu sa ponudom za Bika. Podsetimo, Paratiči je prošlog leta već kucao na vrata Bepea Marote sa čekom od 70.000.000 evra za Lautara ali je dobio negativan odgovor jer su Hakimi i Lukaku već bili prodati PSŽ-u i Čelsiju.

U slučaju da Paratiči s namerom da ispuni Konteovu želju, obnovi ponudu od prošlog leta (70.000.000 evra) za Martineza, odgovor Marote i Auzilija bi bio sasvim drugačiji, odnosno uzeli bi ozbiljno u razmatranje predlog Totenhema s dobrim izgledima da ga prihvate.

Odlazak Lautara ne bi samo otvorio vrata u logističkom smislu već i u ekonomskom za dolazak Dibale u julu u Apijano Đentile. Plata Martineza je više manje ista onoj koju bi Inter ponudio Dibali: sedam miliona evra. Razlika je u tome što bi za Dragulja bili predviđeni i bonusi s obzirom na to da bi stigao bez evra obeštećenja.

U igri za dvojicu Argentinaca je i Atletiko Madrid. Prvi izbor kormilara Kolčonerosa Čolo Simeonea je, po italijanskim izvorima, Lautaro dok bi Dibala mogao da uđe u kombinaciju u slučaju da se ne realizuju drugi transferi na ulazu i izlazu.

Još uvek se na zna da li će Alegri igrati sa trozupcem Dibala-Vlahović- Morata, imitirajući Marčela Lipija kada je slao na teren trojku Del Pjero – Vijali – Ravaneli ili će se opredeliti za klasičnu postavku 4-4-2. Gazeta delo Sport daje Moratu u startnoj postavi i Dibalu na klupi, Tutosport obrnuto, Dibala od prvog sudijskog zvižduka. Tvrdi se da je Alegri u ovoj nedelji odradio i važan posao na psihičkoj pripremi Dibale za sudar sa Interom i za poslednja dva meseca u sezoni u kojoj će Juve osim prvenstva imati i obaveze u Kupu Italije.

Dibala i Vlahović (AFP)Dibala i Vlahović (AFP)

Marcelo Brozović je juče na trening utakmici u Apijano Đentileu bio u startnoj postavi u prvom delu i po svoj prilici biće spreman za nedeljni duel, što se ne može reći za Stefana De Fraja.

Dušan Vlahović nastavlja da inkasira laskava poređenja i svrstavanja u red najboljih napadača sveta sa Mbapeom i Halandom. Njima se pridružio i Aldo Serena. Bivši napadač sva tri velika italijnska kluba je prognozirao da će Dušan postati najbolji napadač. Serenu Vlahović podseća na Vijerija: „Sa igračem kao što je Dušan možeš da biraš i menjaš formacijske postavke. Alegri u Vlahoviću ima stub tima i igrača za koga zna da u svakom momentu može da postigne gol. Dušan može da se uklopi odlično i sa Dibalom i sa Moratom, ali njegov idealni partner u napadu je Kjeza. Juve je napravio veliki posao i odličnu investiciju sa Vlahovićem“, smatra Serena.

DE LAURENTIS NA SUDU, ATALANTA BI DA SRUŠI TABU

Nadležni sudski organi su pokenuli postupak protiv predsednika Napolija Aurelija De Laurrentisa zbog kršenja mere karantina u preventivnoj borbi protiv Kovida-19 za fudbalere koji su, upros meri obavezne samoizoloacije, igrali meč protiv Juventusa 6. januara. Reč je o Lobotki, Zjelinskom i Rahmaniju.

Pozitivna okolnost za Napoli je da ne rizikuje oduzimanje bodova, što bi umanjilo šanse Azura u trci za skudete. U Napulju su uvereni da će se i De Laurentis izvući bez kazne i pored toga što je u sličnom slučaju predsednik Lacija Klaudio Lotito dobio zabranu obavljanja funkcija dva meseca.

U međuvremenu u Kastel Volturnu se vratio osmeh pošto se Frenk Zambo Angisa oporavio, a Fabijan Ruiz ima običnu prehladu tako da postoje izgledne šanse da ga vidimo u Bergamu od prvog minuta.

Takođe, Kalidu Kulibali je dočekan sa svim počastima pošto je obezbedio sa svojom selekcijom plasman na Mundijal i sada se očekuje da potpiše novi ugovor sa Napolijem koji bi ga vezao za grad podno Vezuva doživotno, odnosno do kraja igračke karijere i kasnije. Nije tajna da Kulibali, bez obzira kuda ga bude vodila karijera, ima nameru da živi u Napulju sa porodicom kada obesi kopačke o klin.

Kalidu Kulibali (AFP)Kalidu Kulibali (AFP)

U Zingoniji se oštre da sruše tabu u ovoj sezoni koji se ogleda u činjenici da nisu uspeli da pobede nijedan veliki tim na Gevis stadionu: Juve, Inter, Milan, Roma i Lacio su odneli bodove iz Bergama, neko bod a neko i sva tri.

U centru pažnje će biti Žeremi Boga. Gasperini će poveriti njemu ključeve napada dok će Murijel čekati šansu na klupi. Boga je bio dugo na nišanu Napolija, ali je na kraju prešao u Atalantu i u nedelju popodne bi mogao da zagorča život svom nesuđenom klubu.

LUKIĆ STUB TORINA

Ivan Jurić još uvek nije odlučio s kojom formacijom želi da izađe na megdan Salernitana. Zahvaljujući poliedričnosti Lukića, hrvatski stručnjak ima široku lepezu rešenja na sredini terena i u napadu.

Srpski reprezentativac bi sutra mogao da igra u ulozi ofanzivnog pleja iza leđa Andree Belotija, zatim između dve linije i na kraju u klasičnoj ulozi metronoma na sredini terena.

Ističe se da je Lukić igrao u obe prijateljske utakmice Srbije, ali da je u oba slučaja bio izveden u drugom poluvremenu što znači da nije isceđen nastupima u reprezentaciji, naprotiv.

Saša Lukić u skoku sa Kjelinijem (AFP)Saša Lukić u skoku sa Kjelinijem (AFP)

Nastup u reprezentaciji Srbije značajno je pomogao Vanji Milinković Saviću, kako smo već najavili, da povrati mesto startera u timu Torinu. Srpski čuvar mreže posle pauze,malo zbog povrede a malo i zbog pada forme, vraća se između stativa Granata. Jurić nije svario grešku Beriše protiv Đenove koja je koštala Torino poraza i Milinković Savić će dobiti šansu protiv Salernitane da se učvrsti kao starter.

KONTE NAJBOLJI TRENER U PROŠLOJ SEZONI

Antonio Konte je za samo jedan glas dobio četvrti put u svojoj trenerskoj karijeri prestižno priznanje „Zlatnu klupu“. Sa ovim priznanjem Konte je stigao na večitoj listi Maksa Alegrija koji je takođe četiri puta nagređen „Zlatnom klupom“ dok su iza njih Fabio Kapelo (3) i serija trenera od Lipija i Zakeronija do Ančelotija, Prandelija i Gasperinija koji su se dva puta okitili laskavom nagradom.

Intersantno je da je Konte pobedio Stefana Piolija za samo jedan glas: 20- 19. Na trećem mestu je završio Gasperini sa osam glasova. „Srebrnu klupu“, predviđenu za najboljeg trenera u Seriji B dobio je Alesio Doinizi koji je u prošloj sezoni vratio Empoli u Seriju A.

SERIJA A IMITIRA ŠPANSKU LIGU

Pritisnuti finansijskim nedaćama i sportskim neuspesima na evropskoj pozornici – italijanski klubovi nisu osvojili trofej u Evropi već 12 godina – Italijani su primorani da pronađu formulu koja bi ozdravila Kalčo i vratila ga u vrh kontinentalnog fudbala.

Brojke pokazuju da je drugoj deceniji 21. veka Serija A dramatično zaostala za Premijer ligom i španskom Ligom. Italija je povećala tek za sedmi deo prihode od televizijskih prava u odnosu na Englesku odnosno trećinu u poređenju sa Špancima. Istovremeno troškovi u Engleskoj su se uvećali za tri puta a u Španiji za dva puta kada se uporede sa italijanskim.

Dugovi klubova u Seriji A su porasli na 3.386.000.000 evra , od kojih polovina otpada na dugove prema bankama a više od pola milijrde evra prema državi kroz neplaćene doprinose na plate.

Gazeta u svojoj analizi hvali posao koji je obavio u Španiji Havijer Tebas i priželjkuje ličnost njegovog kalibra i integriteta na čelu Kalča. Drugim rečima, potrebna je osoba koja bi stavila u prvi plan opšti interes a ne pojedinih klubova i kadra da se suprotstavi „gospodarima“ Kalča.

U tom kontekstu se predlaže da Serija A sledi put kojim je krenula Liga i da veže plate fudalera i troškove kluba za godišnje bilanse. Na taj način bi se klubovi pripremili i na nova pravila finansijskog fer pleja UEFA.

Cilj svih bi trebalo da bude održivost Serije A koja bi išla ruku pod ruku sa privlačnošću za investitore, razvojem junorskih sektora i proizvodnje vrhunskih fudbalera, i poboljšanjem performansa u evropskim kup takmičenjima.


tagovi

Buongiorno ItaliaPaulo DibalaDušan Vlahović

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara