Kalidu Kulibali (©Reuters)
Kalidu Kulibali (©Reuters)

Buongiorno Italia: Prelazni rok u punom jeku, u centru pažnje Kulibali, Romanjoli i Dibala

Vreme čitanja: 8min | čet. 07.07.22. | 14:26

Vrelo leto na Apeninima

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Predsednik Napolija Aurelio De Laurentis je odrastao u šarenom svetu pokretnih slika pored svog oca Luiđija i strica Dina, pionira italijanske kinematografije. Ta njegova sklonost ka filmskim zapletima i preokretima se manifestvovala vrlo često u poslednjih dvadesetak godina od kada je preuzeo Napoli, a zatim i Bari.

Izabrane vesti

Poslednji spektakularni potez De Laurentisa je odgovor na konkretno interesovanje Juventusa za Kalida Kulibalija. Gazda Napolija ne želi da proda, ni pod kojim uslovima, Senegalca Staroj dami. Štaviše, približavanje Bjankonera Kulibaliju uticalo je na predsednika Napolija da napravi korak koji niko nijo očekivao: voljan je da za Kulibalija napravi izuzetak i da mu potvrdi platu od 6.000.000 evra u sledećih pet godina, sve do 2027. kada će stameni štoper imati 36 godina. Praktično, Aurelio želi da veže Kalida za Napoli i Napulj do kraja života, imajući u vidu da je Kulibali u više navrata govorio da će živeti u gradu podno Vezuva kada završi igračku karijeru.

Zaokret Kulibalija je najviše obradovao Lučana Spaletija. Pred početak prelaznog roka, toskanski stručnjak je imao samo jednu crvenu liniju: nedodirljivost Kulibalija.

"Možeš da radiš šta god hoćeš pod uslvom da ne diraš Kulibalija“, stavio je do znanja Spaleti predsedniku De Laurentisu, barem tako svedoče hroničari svakodnevice Napolija u Kastel Volturnu.

Senegalac je došao u Napulj 2014. godine i u prethodnih osam godina postao je neka vrsta barjaka Napolija. Upravo zbog toga bi za De Laurentisa bilo vrlo rizično da u istom prelaznom roku, u kome je bez mnogo sentimenta lišio Napoli dva najbolja strelca u Seriji A (Insinjea i Mertensa) ikada, ostane i bez stuba odbrane i najomiljenijeg fudbalera među navijačima.

Tifozi Napolija mogu da pređu i preko prodaje Viktora Osimena i Fabijana Ruiza, ali ne bi podneli mirno transfer Kulibalija u Juventus i to je jasno kao dan svima. De Laurentis je svestan toga i zato je teško poverovati da iskusni poslovni čovek, kakav jeste Aurelio, može da napravi tako veliku grešku, koliko god tvrdoglav bio.

Sastanci koje je sportski direktor Napolija Federiko Đuntoli imao sa Falijem Ramadanijem nisu nužno, odnosno isključivo, vezani za sudbinu Kulibalija. Ramadani je i menadžer Nikole Milenkovića i defanzivac Fjorentine je već duže vreme na listi želja Napolija, tim pre što su njegova cena (oko 15.000.000 evra) i tražena visina plate apsolutno unutar parametera Napolija.

Trener Spaleti je zadovoljan kupovinom Ostigarda, ali za kvalitativni skok, pogotovo što Napoli u sledećoj sezoni igra Ligu šampiona, potrebno je nešto više, odnosno Milenković.

LOTITO GASI POŽAR U LACIJU, REBUS ROMANJOLI MOŽE DA GA RASPALI

Alesio Romanjoli (©Reuters)Alesio Romanjoli (©Reuters)

I dok Aurelio De Laurentis ne bi smeo da se pojavi pred očima navijača na startu sezone bez Kulibalija tako ni njegov kolega Klaudio Lotito reskira mnogo ako bi Lacio počeo novu sezonu bez Alesija Romanjolija.

Prvi čovek Nebeskoplvih je propustio još jednu odličnu priliku da stvori dobro atmosferu i promeni narativ oko Lacija. Romanjoli sa svojom pričom i fudbalskim bekgraundom je mogao da bude simbol ovog prelaznog roka Lacija, ali i novog početka, otvaranja novog ciklusa.

Dodatno rastezanje pregovora koji traju već više od tri meseca je prouzrokovano Lotitovim odbijanjem da plati proviziju Romanjolijevom menadžeru Vinčencu Rajoli, sinovcu nedavno preminulog Mina. Prema pojedinim izvorima Rajola traži 4.000.000 evra. Jeste reč o velikom novcu, ali šteta koju bi eventualni nedolazak Romanjolija proizveo, kako na sportskom, kvalitativnom nivou tako i na medijskom i u odnosu sa navijačima, je daleko veća.

Bojazan da bi Romanjoli mogao da završi u Premijer ligi budi brzina s kojom je Lacio zatvorio pregovore sa Veronom oko Nikoloa Kazalea. Strah navijača Lacija, ali i Sarija, jeste da vide svoj tim sa Patrikom i Kazaleom kao starterima na početku nove sezone.

Naime, ekspresno dovođenje Kazalea se tumači kao Lotitov pokušaj da napravi dimnu zavesu oko neuspelih pregovora za dolazak Romanjolija.

Mauricio Sari je prilično nervozan. Tražio je Karnesekija i eventualno Vikarija za gol Lacija, a dolaze mu Maksimijano i Provedel. Želeo je Romanjolija, a dobio je Kazalea. U napadu bi rado video na raspolaganju Mertensa kao dodatno oružje na klupi Lacija, a dobio je golobradog Kančelerija koji će možda postati odličan igrač ali je trenutno samo velika nada.

Sve u svemu, svi Sarijevi prvi izbori su izvisili ili vise o koncu dok su mu dovedeni igrači iz druge ili čak treće linije spiska želja.

JUVE SE RAZGOROPADIO

Navijači Juventusa (©Reuters)Navijači Juventusa (©Reuters)

Izvesna prodaja Matijsa De Lihta, ostaje otvoreno pitanje za koliko novca, učinila je vrlo aktivnim tim sportskog direktora Federika Kerubinija koji ovih dana ima vrlo frekventne kontakte sa menadžerima igrača koje želi Stara dama.

Anhel Di Marija stiže danas u Torino, za sutra su zakazeni medicinski pregledi, dok će se Pol Pogba posle sedam godina vratiti u subotu u Kontinasu.

Istovremeno, Juve pokušava da postigne dogovor sa Kulibalijem i da sa tim sporazumom izađe pred Aurelija De Laurentisa, sa kojim, to je više nego sigurno, neće biti lako ispregovarati transfer.

Juve je ponudio u razgovorima sa Ramadanijem platu od 6.000.000 do 6.500.000 evra, dok Kulibalijev menadžer traži 8.000.000 evra. Takođe postoje razmimoilaženja i oko dužine trajanja ugovora. Juve insistira na trogodišnjem dok bi Senegalac da potpiše četvorogodišnji ugovor.

Sastanak sa Ramadanijem je iskorišćen i da se priča o Nikoli Milenkoviću. Za Srbina nisu zainteresovani samo Napoli i Inter već i Juventus. Defanzivac Fjorentine je retko dobra prilika na fudbalskoj pijaci jer ne postoji tako veliki broj igrača sa tako povoljnim odnosom cene i kvaliteta fudbalera i njegovih godina: 15 miliona evra za defanzivca koji ima samo 25 godina i već pet sezona na visokom nivou u Seriji A je veoma unosan poslovni potez.

Juve nastavlja da plete mrežu i oko Nikoloa Zaniola, ta priča će verovatno potrajati čitavo leto sa neizvesnim ishodom do kraja jer je potrebno da se uklopi nekoliko delića pazla.

Otvorene su i dalje piste za povratak Alvara Morate i eventualni dolazak Marka Arnautovića, međutim da bi ti pregovori mogli da uđu u senzibilnu fazu potrebno je da Juve proda ili pošalje na pozajmicu Mojze Kena.

RENATO SANČEZ PONOVO NA MILANOVOM HORIZONTU

Renato Sančez (©Reuters)Renato Sančez (©Reuters)

Paolo Maldini je napravio listu prioritete za pojačanja Milana u ovom prelaznom roku i ona utiče u dobroj meri na poteze Rosonera na fudbalskoj pijaci. Prioritet je da se angažuje Šarl De Ketelere, zatim je neophodno naći zamenu za Franka Kesija na sredini terena, treće pojačanja po značaju je levi spoljni napadač i na kraju je potrbeno popuniti broj centralnih bekova budući da je Romanjoli otišao.

Dobar deo budžeta na raspolaganju Maldinija mora da ode za De Ketelerea. Briž, zasada, ne spušta cenu ispod 35.000.000 evra a mogao bi da je i poveća imajući u vidu interes engleskih klubova. Sreća Miliana je da De Ketelere želi da igra Ligu šampiona, i preduslov da bi uzeo u razmatranje bilo kakvu ponudu je da zainteresovani tim nastupa u najprestižnijem takmičenju. Upravo zbog toga je ponuda Lidsa stavljena u stranu, a Milanova iako je mnogo manje izdašnija i dalje je na stolu.

Ipak, Milan mora da bude oprezan. I Botman je imao stav da želi da igra u Ligi šampiona ali je na kraju poklekao pred milionim Njukasla.

Oklevanja PSŽ da izađe sa konkretnom ponudom za Renata Sančeza je omogućilo Milanu da se vrati u igru. Naravno, Rosoneri ne mogu da se takmiče sa PSŽ-om na finansijskom planu, ali je sve izvensije da Parižani i ne pošalju konkretnu ponudu za Portugalca što otvara vrata za moguću selidbu Sančeza u Seriju A.

Biće teže nego što se mislilo doći do Hakima Zijeha. Problem je astronomska plata Holanđanina marokanskog porekla: 6.000.000 evra. Milan i Čelsi bi mogli da se dogovore oko transfera na bazi pozajmice koja bi koštala oko 5.000.000 evra i otkupa fiksiranog na 20.000.000. Međutim, nepremostiva barijea za Milan, imajući u vidu postavljeni plafon za plate, su godišnja primanja Zijeha. Čelsi u ovoj fazi prelaznog roka nema ni najmanju nameru da učestvuje u pokrivanju plate Zijeha, ali bi to moglo da se promeni ako Holanđanin ne pronađe novi tim i ostane čvrsto na poziciji da nastupa sa grbom Đavola.

Pitanje defanzivca je najmanje urgentno. Kalulu i Tomori su starteri, Kjaer se oporavlja od povrede i Pioliju je trebao defanzivac, pouzdan i spreman da pihvati klupu bez pravljenja problema. Idealan bi bio Frančesko Ačerbi, ali Lotito traži da mu se plati transfer i pored toga što Ačerbi ima ugovor do 2025. godine sa sezonskom platom od 2.500.000 evra. Naravno, Milan ne pada na pamet da izađe u susret nerealnim željama Lotita, ali bi i gazda Napolija kako se bude bližio kraj prelaznog roka mogao da shvati da je već čudo da pronađe klub koji bi garantovao platu Ačerbiju koju ima u Laciju.

U INTERU VREME PRODAJE, DIBALA ČEKA

Paulo Dibala (©Reuters)Paulo Dibala (©Reuters)

Paulo Dibala je spreman da čeka još neko vreme Inter. Argentinac i Bepe Marota imaju toliko dobar odnos i međusobno poverenje da nije bezrazložno biti optimista kada je u pitanju mogućnost da Hoja ponese Interov dres.

Istina je da nijedan klub nije ponudio tako dobre uslove Dibali, a da pritom spada u red velikih evropskih timova, da igra Ligu šampiona i da ima ambiciju da osvoji skudeto. Takođe, Dibala bi želeo da ostane u Italiji i Inter je svakako najpoželjnija destinacija u konkurenciji Rome i Napolija.

Kao što već i vrapci na granama znaju licenciranje Dibale za Inter je direktno vezano za odlaza Sančeza i više Džeka nego Koree. Budući da Sančez i Džeko imaju velike plate i vellike ambicije i pored toga što su uveliko na silaznoj liniji njihovih karijera, neće biti nimalo lako pronaći adekvatne destinacije.

Situacija sa Škrinjarom na izlazu je mnogo povoljnija nego sa Sančezom i Džekom i samo je pitanje momenta kada će se pronaći definitivan dogovor sa PSŽ-om. S druge strane Inter je već sve utanačio sa Glejsonom Bremerom. Brazilac će imati petogodišnji ugovor sa platom od 3.000.000 evra plus bonusi. Novina je da bi uz Bremera mogao da stigne u Apijano Đentile i Nikola Milenković.

Naime, bez obzira da li će De Fraj otići ovog leta ili sledećeg kad mu istenke ugovor, Interu je potreban još jedan defanzivac i Nikola je idealna prilika. U Milanu se kaže da je Brozović preuzeo na sebe zadatak da ubedi Milenkovića da mu se priduži u Apijano Đentileu.


tagovi

Serija ANapoliAurelio De LaurentisKalidu Kulibali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara