Buongiorno Italia: Revolucija Atalante – manje Gomeza i Iličiča, više Pesine, Mirančuka i Malinovskog

Vreme čitanja: 6min | pet. 11.12.20. | 12:36

Preokrenula se hijerarhija u timu Juventusa, Konte je nervozan, a Lautaro ljut

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Oproštaj od Paola Rosija zauzeo je od trećine do polovine stranica italijanske štampe. Osim poslednjeg pozdrava heroju Mundijala iz 1982, piše se o utakmicama italijanskih klubova u Ligi Evrope i činjenici da će Napoli, Roma i Milan biti u povlašćenom statusu na žrebu u ponedeljak.

Izabrane vesti

Analiziraju su detaljno situacije u Juveu, Interu i Atalanti i previđaju se revolucije od hijerarhijskih kao u Kontinasi, preko tektonskih kao u Apijano Đentileu, do plišanih kao u Zingoniji. Rimski klubovi su u neizvesnosti da li će moći da računaju na najbolje igrače na veoma zaguljenim mečevima protiv Verone odnosno Bolonje.

Lacio čeka konačni odgovor za Imobilea, Luisa Alberta i Leivu, a Roma za Veretua i Pelegrinija.

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Najčitaniji italijanski dnevnik polovinu današnjeg izdanja posvećuje preminulom Paolu Rosiju. Na naslovnici junak Mundijala iz 1982. je nazvan „Dečak golova” a od njega su se preko stranica Gazete oprostili njegovi drugovi iz reprezentacije i Juventusa, kao i mitovi Kalča, poput Roberta Bađa koji, zamalo, nije ponovio podvig Rosija 1994. na Mundijalu u SAD.

Od ostalih priča u centru pažnje je Inter. „Računi se ne poklapaju. Investicije, rezultati i igrači su na preispitivanju. Učinak je mršav i jedini izlaz je Skudeto”, piše milanski dnevnik. U tekstu se kaže da je klub stao uz trenera Antonija Kontea i da traži od svih komponenti stručnog štaba i igračkog parka da udruže snage u nameri da se ostvari zajednički cilj: osvajanje titule prvaka Italije. Prenosi se i izjava Artura Vidala koji se prvi oglasio među igračima i proglasio pohod na Skudeto: „Gas do daske sve do titule”.

List piše da je Konte previše nervozan i da zbog izgubljenog novca od plasmana u nokaut fazu Lige šampiona Inter neće moći da operiše u prelaznom roku u januaru kako je predviđao. Tim će napustiti barem trojica igrača, bilo da se radi o prodaji ili pozajmiici.

Takođe se kaže da je na sastanku u uprave, stručnog štaba i igrača glavna odgovornost svaljena na fudbalere i izostalu revoluciju igre i rezultata. Gazeta piše i da je Lautaro Martinez na 100. partijij u dresu Intera bio poprilično ljut i razočaran. Ljut zbog izmene, razočaran što je njegovom timu treći put izmakao plasman u osminu finala Lige šampiona u poslednjem kolu na San Siru.

Nove snage Juvea. Mekeni, Artur i Aleks Sandro: triling preokenuo hijerarhiju u timu”, ističe se u tekstu posvećenom Juveu da su trojica igrača donela značajan napredak u igri Stare dame. „Amerikanac je dodao ofanzivni potencijal iz srednjeg reda, Artur je sve više motor tima a Aleks Sandro daje ravnotežu timu na levom boku”, objašnjava milanski dnenvik razloga pozitivnih pomaka u Pirlovom Juveu.

Gazeta piše i o nastupima italijanskih timova u Ligi Evrope. „Proleće u decembru”, naslov je kao u pesmi Džonija Štulića za fantastičan period Milana koji čak i sa igračima iz podmlatka i prvotimcima mlađim od 21 godine pobeđuje. „Haugeov biser. Milan i u bejbi izdanju zna samo za pobede”, naslov je izveštaja u kome se zapaža da je pobeda nad Spartom donela i prvo mesto i lakši žreb za šesnaestinu finala Lige Evrope.

Napoli je sa remijerm protiv Real Sosijedada odbranio prvo mesto u grupi, mada su igrači Rina Gatuza želeli da pobede na prvom zvaničnom meču koji se igrao na stadionu „Dijego Armando Maradona“. Nikola Maksimović je odigrao solidno meč i zaradio prelaznu šesticu od Gazete, uz obrazloženje da je i pored malih grešaka, držao dobro poziciju da se isticao u vazdušnim duelima kao i da je, po pravilu, bio korak ispred napadača baskijskog kluba.

U današnjem broju se najavljuje i tiha revolucija u Atalanti. „Više opreznosti, manje Gomeza i Iličića. Rađa se nova Boginja u znaku Gasperinija”, naslov je analize u kojoj se dodaje da će Papu i Josip imati ulogu startera, ali da će one biti manje zacementirane i da će postepeno dobijati sve više šansu Pesina, Mirančuk i Malinovski. Takođe se previđa da će Gasperini u nastavku sezone optirati, kada bude bilo potrebno, i za opreznije sastave i igrače koji daju više garancija u defanzivnoj fazi igre.

CORRIERE DELLO SPORT

Najbolji”, izabrao je tu definiciju Paola Rosija Korijere za oproštaj od legendarnog Pablita. Kao i Gazeta i rimski dnevnik posvećuje veliki prostor oproštaju od bivšeg reprezentativca Italije.

Milaneze se video, Roma mnogo manje”, ističe se u naslovu kontrapozicija između debitantskog meča 18-godišnjeg fudbalera i nastupa Đalorosih u Sofiji protiv CSKA. U izveštaju se posebno naglašava da su u Bugarskoj podbacili iskusni igrači, poput Dijavare i Facija, dok su mlade snage bile za prelaznu ocenu.

Paulo Fonseka je odmorio gotovo kompletnu startnu postavu za meč protiv Bolonje u prvenstvu, budući da je još u prethodnom kolu Roma obezbedilia prvo mesto u grupi. Korijere izveštava da će Smoling sigurno početi meč na Dal’Ari dok su pod znakom pitanja i dalje Veretu i Pelegrini, jer kubure sa povredama.

Napolijev ole na Maradoni”, podvlači Korijere da se juče prvi put igralo na stadionu u Napulju otkako nosi ime po nedavnom preminulom Argentincu. U izveštaju se uz dobru partiju Zjelinskog konstatuje da je Napoli sve vreme kontrolisao igru i rezultat koji mu je garantovao prolza u nokaut fazu Lige Evrope.

Korijere se bavi i analizom mogućih protivnika Lacija u osmini finala Lige šampiona i iznosi ideju da bi Čelsi bio najbolji protivnik za Nebeskoplave. Osim što, po tvrdnji rimskog lista, igra Lampardovog tima odgovara filozofiji Lacija, Simone Inzagi je bio srećne ruke kad je imao bliski susret sa Čelsijem kao igrač, postigao je u dva navrata golove na Stamford bridžu u Ligi šampiona, a i u Rimu je zatresao mrežu Plavaca, istina u prijateljskoj utakmici.

Što se tiče meča sa Veronom sutra uveče, izveštava se da će večerašnji trening biti odlučujući za Imobilea, Leivu i Luisa Alberta. Sva tri stuba igre rimskog kluba nisu u potpunosti zdrava i trenera Inzagija posebno brine stanje Imobileaa koji ima problema sa listom. Generalno, trojica fudbalera bi mogli da zaigraju od prvog minuta ali je rizik od ozbiljnije povrede veoma izražen i zato će biti neizvesno kako će Inzagi „hendlovati“ čitavu situaciju.

TUTTOSPORT

Torinski dnevnik je izabrao fotografiju Paola Rosija kako proslavlja gol protiv Nemačke u finalu Mundijala 1982. i naslov „Zauvek“ za oproštaj od Pablita.

Juve, sada moraš u Seriji A kao u Ligi šampiona”, imperatian je zahtev Tutosporta Staroj dami pred sledeće mečeve u prvenstvu. U tom kontekstu list podseća da su se Bjankoneri okliznuli dva puta u poslednje četiri godine protiv Đenove nakon velikih pobeda u Ligi šampiona: 2016. godine posle velikog trijumfa u gostima nad Seviljom i 2019. godine po izbacivanju Atletiko Madrida iz LŠ, Stara dama je pretrpela poraze od Đenove.

List piše i da se Juventus nada da će suspenzija Morati na dva meča neigranja biti prepolovljena u žalbenom postupku i da će Alvaro moći da igra na Marasiju. U suprotnom Dibala će dobiti još jednu šansu da se izbori za status startera.

Tutosport izdavaja i koincidenciju da je Romelu Lukaku posle odličnih partija u Ligi Evrope u prošloj sezoni i Ligi šampiona u ovoj, pratkično poništio sve što je uradio u odlučujućim mečevima. Protiv Sevilje, u finalu Lige Evrope, postigao je autogol i promašio nekoliko velikih šansi, a protiv Šahtjora bukvalno odbranio šut Sančeza koji bi bio neodbranjiv za ukrajinskog čuvara mreže.

Poput Gazete, i Tutosport svedoči o namerama Gasperinija da izvrši revoluciju u svom timu. U tekstu se kaže da veoma bogat izbor igrača omogućava kormilaru Boginje da menja postavku tima i protagoniste. Takođe se ističe da je početak ove sezone darovao Atalanti još dvojicu igrača velikog potencijala koje je Gasperini maestralno lansirao u fudbalsku orbitu: Romera i Pesinu.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Željko PantelićBuongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara