Foto: Reuters
Foto: Reuters

Buongiorno Italia: Savršena oluja protiv Juventusa, težak pad Milana, fantastični Napoli

Vreme čitanja: 6min | pon. 29.11.21. | 13:00

Sigurni Inter i smerni Murinjo

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Napoli je položio veoma važan ispit u ovoj sezoni kada su u pitanju njegove šampionske ambicije, Milan je počeo da šlajfuje jer povrede igrača i Kovid-19 (čak 37 u tekućoj sezoni) stižu na naplatu, Inter je već mesec dana tim u u najboljoj formi južno od Alpa (13 od mogućih 15 bodova), Juventus je u vrtlogu iz koga će se teško izvući, dok Murinjo sve više oblikuje Romu po svom licu i naravi.

Izabrane vesti

Posle 14. kola možemo da zaključimo da se trka za skudeto svela definitivno na četiri slova (Napoli, Milan, Inter i Atalanta) i da su to timovi koji će najverovatnije voditi glavnu reč i za mesta u Ligi šampiona. Ostalima, uključujući Romu i Juventus, ostaje da se nadaju da će neko iz „četvorke“ doživeti krah, mada među njima jedino Milan ima karakteristike koje idu u prilog takvim priželjkivanjima.

SPALETI ODRŽAO ČAS FUDBALA SARIJU

Veoma uzbudljiv vikend u Italiji se završio superiornom i na momente zadivljujućom igrom Napolija protiv Lacija. Sve ono što su igrači Lučana Spaletija propustili protiv Verone, Intera i Spartaka, naplatili su bledom i pogubljenom Laciju koji je izgledao kao „padobranac“ na obeležavanju godišnjice odlaska sa životne pozornice Dijega Maradone i inauguracije statue na stadionu koji nosi njegovo ime.

Napoli je na terenu demonstrirao da ima najkompletniji sastav u Seriji A i da je najozbiljniji kandidat za osvajanje skudeta. Koliko je klupa Azura dugačka i kvalitetna videlo se sinoć protiv Lacija. Niko nije ni primetio da je Spaletijevoj četi nedostajo najefikasniji igrač u ovoj sezoni (Osimen) i stub veznog reda (Angisa).

Mertens i Lobotka nisu samo zamenili odsutne saigrače, već su unapredili igru Napolija pokazujući da Spaleti ima i veoma ubedljiv plan B ako nešto zaškripi. Belgijanac je odigrao vrhunski prvih pola sata protiv Lacija izluđujući defanzivce Nebeskoplavih: malo ih je slao po burek, malo ih je bacao na zemlju, a malo im je vrteo mozak.

Spaleti i Mertens (Foto: Reuters)Spaleti i Mertens (Foto: Reuters)

Međutim, treba odati i priznanje Spaletiju koji je bukvalno razbio svog zemljaka Mauricija Sarija sa kojim deli i trenersko sazrevanje i afirmaciju u Empoliju. Bivši trener Intera i Rome je napravio, barem do sada, fantastičan posao u Kastel Volturnu. Uprkos nepredvidivom i često autodekstruktivnom vlasniku kluba Aureliju De Laurentisu, Spaleti je revitalizovao Napoli brže i bolje nego što su to očekivali i najveći optimisti.

Protiv Lacija, Spaleti je skinuo prašinu sa Sarijeve formacijske postavke dok je vodio Napoli, to jest 4-2-3-1, dodeljujući ulogu centarfora sui generis, omalenom Belgijancu. Postavlja se pitanje kako je moguće da je Spaleti uspeo da iznenadi trenera Lacija sa taktikom i igračima koje je „patentirao“ sam Sari, čak je ušao i u zvanični italijanski rečnik (sarrismo, odnosno sarizam kao poseban lepršavi stil igre).

Za razliku od Spaletija koji je preporodio nekoliko igrača Napolija, od Kulibalija, preko Fabijana Ruiza do Osimena i Mertensa, Sari je unazadio svoj najbolje fudbalere. Sergej Milinković Savić i Luis Alberto su neprepoznatljivi, Frančesko Ačerbi je bleda senka samog sebe, Čiro Imobile je izolovan, Lacari deprimiran, Lejva i Radu su nestali sa radara.

MILAN, IMAMO PROBLEM

Zlatan Ibrahimović (Foto: Reuters)Zlatan Ibrahimović (Foto: Reuters)

Za razliku od poraza protiv Fjorentine koji je bio metabolizovan brzo i bezbolno, delimično zbog načina na koji je pretrpljen, a dobrim delom zbog pobede nad Atletikom u Madridu, gubitak tri boda potiv Sasuola je težak udarac za samopouzdanje i ambicije Rosonera.

Milanu nije pomoglo da izbegne debakl ni rano vođstvo zahvaljujući golu Romanjolija. Sasuolo je nadigrao u svakom elementu igre daleko renomiranijeg protivnika.

Mogu Rosoneri da se žale da su im nedostajali fudbaleri. Nema sumnje da je Tomori najbolji defanzivac koga Pioli ima na raspolaganju i da je Kalabrija mnogo bolji trenutno od Florencija i Kalulua u defanzivnoj liniji. Baš kao što su i odsustvo Rebića i Žirua problematični kada nemaš adekvatnu alterantivu da juriš rezultat s rezervama. Međutim, i Sasuolo je došao na San Siro bez dvojice napadača startera, Đuričića i Boge.

Na sreću Milana u sledeće tri utakmice, do direktnog sudara sa Napolijem imaju protivnike na dohvat ruke: Đenova, Salernitana i Udineze. Ako Rosoneri ne osvoje na sledeće tri utakmice svih devet bodova, ambicije za osvajanje skudeta biće prilično kompromitovane.

Piolija bi trebalo da zabrinu oscilacije u igri pojedinih ključnih fudbalera, od Tea Ernandeza i Romanjolija preko Kesija do Ibrahimovića i Leaa. Salemakers i Diaz su neprepoznatljivi u poslednje vreme.

JUVENTUS NA IVICI PONORA

Ne zna se odakle su stigle ozbiljnije i alarmantnije vesti za Juventus ovog vikenda. Da li iz tužilaštva koje detaljno proverava poslovanje Juventusa u poslednje tri godine, sa terena (treći poraz na Alijanc stadionu u ovoj sezoni) ili iz ambulante (Kjeza će morati da odsustvuje najmanje mesec dana zbog povrede).

Prema saopštenju „Codaconsa“ (Udruženja za zaštitu potrošača), ako bi se sumnje tužilaca obistinile, Juventus ne reskira oduzimanje bodova i novčanu kaznu, već ispadanje iz Serije A i oduzimanje skudeta. Podsetimo, pod reflektorima tužilaca je lažiranje završnih bilansa kluba i plaćanje nepostojećih faktura i lažiranih računa.

Sportski direktor Federiko Kerubini je proveo devet sati na ipsitivanju u trorinskom tužilaštvu, a pod istragom je kompletno rukovodstvo Juvea, uključujući predsednika Andreu Anjelija i potpredsednika Pavela Nedveda.

Nad Juventusom se nadvila i druga senka. Već je sada jasno da u slučaju da ostane bez Lige šampiona, moraće hteo-ne hteo, da proda Kjezu sledećeg leta. Da sve bude gore, Andrea Anjeli je vezao ruke sebi i upravi sa potpisivanjem četvorogdišnjeg faraonskog ugovora sa Alegrijem, tako da nema manevarski prostor i ne može da igra na kartu šok terapije, to jest promene trenera.

Juventus je u prvih 14 kola postigao samo 18 golova, dok su napadači (Dibala, Kin, Morata i Kjeza, Kajo Žorže) zatresli samo osam puta mrežu. Kako loše vesti ne dolaze nikad same, mišićna povreda Federika Kjeze će odvojiti napadača od terena sve do 2022. godine.

INTER, SADA JE RED NA DAMFRISA

Sva letošnja pojačanja, osim Denzela Damfrisa, su se pokazala kao pogođena. Istina Džeko, Korea i Čalhanoglu, ne igraju konstantno dobro, ali se odlično komplementiraju. Sva trojica su rešila barem po dve- tri utakmice u ovoj sezoni i značajno su doprineli da Inter obezbedi prolaz u osminu finala Lige šampiona i povratak u trku za skudeto.

Nakon povrede Darmjana, vratiće se u pogon tek na početku 2022. godine, sada je red na Holanđanina da pokaže da Inter nije uzaludno potrošio 12.500.000 evra za njegov transfer.

Utakmice do Božića će biti presudne za dalji ostanak Damfrisa, pošto u Interu već razimišljaju da ga daju na pozajmicu a da njegovo mesto popune sa Nandezom iz Kaljarija.

SMERNI MURINJO I TANDEM ZANIOLO – ABRAHAM

Žoze Murinje je pokazao protiv Torina da ume da bude racionalan, trpeljiv i smeran. Alarmantnu situaciju na sredini terena u redovima Rome portugalski stručnjak je transformisao u vrlinu svog kluba. Bez kompletnog startnog veznog reda, uključujući i kapitena Lorenca Pelegrinija koji igra u toj ulozi u slučaju nužde, Đalorosi su uspeli da pobede Torino i da ne dozvole, praktično, nijedan ozbiljan udarac u okvir gola timu Ivana Jurića.

Roma je prepustila posed lopte Torinu, što je i logično budući da je igrala sa čak petoricom napadača, i organizovano i požrtvovano se branila i pokušavala iz kontri da stigne do gola Vanje Milinkovića Savića. Srpski čuvar mreže je uz Pobegu i Singoa bio najbolji u redovima Granata.

Interesantno je da je pobedu Romi doneo trio koji je Murinjo konstruisao u poslednjih deset dana. Prvo je prekomandovao Mhitarjana na sredinu terena i transformisao ga u polutku, zatim je promovisao Zaniola u drugog špica, a Abrahamu je dao nove instrukcije kako da sarađuje sa saigračima, posebno u četvorouglu sa Mhitarjanom, El Šaravijem i Zaniolom. Rezultati su očigledni, praktično svi golovi protiv Đenove, Zorje i Torina, nose pečet jednog od četvorice pomenutih igrača, bilo kroz asistenciju ili realizaciju.

Druga važna nota. Prvi put u ovoj sezoni, Roma je vezala tri utakmice bez primljenog gola. Povratak Krisa Smolinga, kao što se i očekivalo, pokazao se višestruko koristan, s obzirom na to da uz Engleza igraju sigurnije i sa više samopouzdanja i Mančini i Ibanjez.


tagovi

Denzel DamfrisNikolo ZanioloTami EjbrahamZlatan IbrahimovićDris MertensŽoze MurinjoLučano SpaletiSerija ABuongiorno ItaliaMauricio Sari

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Juventus
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara