Sergej Milinković Savić (Reuters)
Sergej Milinković Savić (Reuters)

Buongiorno Italia: Sergej Milinković Savić je totalni fudbaler i institucija u Laciju

Vreme čitanja: 6min | pet. 30.09.22. | 13:16

Tvrdi ugledna Gazeta delo Sport

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Sergej Milinković Savić bi u nedelju mogao da postigne svoj 50. gol u Seriji A u dresu Lacija i da stigne na deveto mesto večite liste strelaca Nebeskoplavih u elitnoj italijanskoj ligi. Ako bude tresao mreže kao u prethodnim godinama, Sergej će u ovoj sezoni preteći i Mira Klosea koji se nalazi na osmom mestu sa 54 gola. Podsetimo, u poslednje tri sezone samo dvojica igrača veznog reda mogu da se pohvale da su postigli 20 ili više golova i uknjižili 20 ili više asistencija: jedan je Kevin De Brujne, a drugi je Sergej Milnković Savić.

Izabrane vesti

Gazeta delo Sport je danas definisala Milinkovića kao instituciju u Formelu. Posle početnog nerazumevanja sa Mauricijom Sarijem, srpski reprezentativac je najviše profitirao od dolaska toskanskog stručnjaka da poboljša svoje parametre. Moglo bi se reći da je Sergej postao u pravom smislu reči totalni fudbaler koji puni statističke rubrike u svakom segmentu.

U novoj sezoni, sa odlaskom Lukasa Lejve i Frančeska Ačerbija, Sergej je sa Imobileom postao i lider u svlačionici i bukvalno totem na sredini terena. Jedina senka nad budućnošču Milinkovića u Laciju je sledeći prelazni rok: u Formelu se pribojavaju da bi Milinković sa Srbijom mogao da bude top vest tokom novembra i decembra u celom svetu. Direktna posledica je povećenje mogućnosti da u januaru neko zakuca na vrata predsednika Klaudija Lotita sa ponudom za Sergeja i budući da Milinković nema nameru da produži ugovor, predsednik kluba će se naći pred teškom dilemom: ako proda Milinkovića, nema ništa od povratka u Ligu šampiona, ako ga ne proda veliki je rizik da će Sergej u 2024. godini otići bez evra obeštećenja.

Inače, što se tiče vesti iz ambulante, sve su dobre za Nebeskoplave: Imobile ne oseća bol, rezultati ispitivanja su ohrabrujući i velika je verovatnoća da će igrati protiv Specije. Lacari i Kataldi, za razliku od Čira oko koga postoji još nedoumica – današnji trening će dati definitivan odgovor – su se oporavili od povreda i biće na raspolaganju.

Povratak Lacarija i Kataldija je veoma bitan jer su oni važni elementi u defanzivnoj fazi igre i tajna promene trenda: Lacio je u prošloj sezoni primao gotovo dva gola po utakmici, sada prima manje od jednog. Ako ne prime gol protiv Specije, odbrana Lacija će izjednačiti najbolji defanzivni start od 2001. godine kada su ispred Perucija stajali Nesta i Stam.

MURINJOV DERBI SRCA

Svaki povratak Žozea Murinja na San Siro proizvodi emocije i nostalgiju kod navijača Intera koji su i posle 12 godina vezani za portugalskog stručnjaka, maltene kao da je juče osvojena „tripleta“. Nije slučajno da je Murinjo izgubio sva tri meča od Nerazura od svog povratka u Italiju (dva puta u šampionatu i u Kupu Italije).

Ipak, opšti je utisak da Roma ulazi kao favorit u sutrašnji meč, pogotovo što poslednje vesti iz Trigorije najavljuju Paula Dibalu od prvog minuta na travnjaku Meace. Takođe, Pelegrini i Spinacola su rešili sve zdravstvene probleme i orno čekaju duel u Milanu budući da su mogli na miru da se spreme za njega u prethodne dve nedelje.

Takođe, Murinjo je bio veoma zadovoljan nastupima mladog Zalevskog u dresu Poljske i neće biti iznenađenje ako ga vidimo sutra u startnoj postavi. Jedini igrač koji daje određenu glavobolju Žozeu je Ejbraham. Englez je presedeo oba meča Engleske na klupi i u ovoj sezoni je samo protiv Juvea dobio pralznu ocenu.

Na drugoj strani, Inter ima seriju problema sa kojima će Simone Inzagi morati da se suoči. Uprava kluba je od Inzagija tražila da odredi ko je prvi golman: Handanović ili Onana. Zahtev rukovodilaca kluba su mnogi pročitali kao soft uticaj na Inzagija da se opredeli za Onanu.

Interesantno je da Inzagi ne samo da ne želi da promoviše Onanu i Aslanija u senatore već im je davao prilike na kašičicu preferirajući Handanovića i Brozovića, obojica van forme, dok je čim je Ačerbi fizički dostigao zadovoljavajući nivo izbacio iz tima De Fraja. Još jedan dokaz Inazgijeve karakteristike da ima poverenja samo u sovje pretorijance i fudbalere preko 30.

Inzagi je već izgubio jedan skudeto i kako je Dumfris posvedočio pre par dana u Apijano Đentileu još nisu svarili taj veliki kiks, sa svojim izborima i potezima, bivši trener je na putu da baci u vodu i drugu kolosalnu priliku za Nerazure da stignu do druge zvezde iznad grba, to jest dvadesete titule prvaka.

Protiv Rome, kičma Intera će biti sastavljena od igača koji su videli previše fudbalskih leta ili premalo: Handanović – Ačerbi – Aslani – Džeko. Kormilar milanskog kluba sam je sebe doveo u neugodnu poziciju da mora da baci u vatru Aslanija protiv Rome. Biće to vatreno krštenje za bivšeg igrača Empolija budući da još uvek nije debitovao u dresu Intera.

Mada, poznavajući Inzagija ne bi trebalo da nas iznenadi da poveri zadatak režisera igre Mhitarjanu, tada bi kičma Intera (Handanović, Ačerbi, Mhitarjan, Džeko) imala zajedno preko 140 godina! Svaki komentar je izlišan.

MILANOV MINUS MNOGO PODNOŠLJIVIJI OD JUVEOVOG I INTEROVOG

Milan je zatvorio prošlu fudbalsku godinu sa minusom od 66.500.000 evra, što je odličan rezultat imaju’i u vidu dugove koje su imali Rosoneri do pre par godina. Poslednji zavšni bilans je pokazao da je moguće i u fudbalu imati i jare i pare: Rosoneri su smanjili troškove, smanjili ukupan iznos plata, osvojili skudeto i imaju tim koji je udvostručio svoju vrednost u odnosu na prethodnu sezonu.

Steano Pioli je odlučio da pruži još jednom poverenje Tatarušanuu, kao prošle godine u odsustvu Menjana, dok će Balo Ture zameniti Tea Ernandeza. Oporavak Francuza bi mogao da bude duži nego što se mislilo. Prvi meč sa Čelsijem će sigurno preskočiti a pod znakom pitanja je i nastup protiv Juvea u Seriji A.

Benaser bi mogao da dobije mali predah protiv svog bivšeg kluba jer se Pobega, i igrama u selekciji Italije, nametnuo kao validno rešenje. Tonali se u potpunosti oporavio i davaće ritam igri Rosonera.

Dobra vest za Piolija je povratak Leaa. Portugalac je sa Žiruom postigao na poslednjih pet mečeva sedam od osam golova Milana, što najbolje govori o važnosti dva igrača za uspehe šampiona Italije.

JUVE: PAKT ZA SKUDETO I ODBRANA SA TRI DEFANZIVCA

Maks Alegri i Leonardo Bonuči su dogovorili primirje i sklopili su pakt za preporod Juvea i pohod na skudeto. Odnos između trenera i kapitena Bjankonera je uvek bio problematičan i buran, prepun dvosmislenih izjava, začkoljica, otrovnih strelica i samopovređujućih odluka, uključujući i ostavljanje na klupi Bonučija protiv Monce.

Iz Kontinase je procurela priča da su dvojica imala sastanak oči u oči po povratku Bonučija iz reprezentacije i da je postignut dogovor da se zakupaju ratne sekire i da se udruže snage za dobrobit Juvea i izlazak iz nezavidne situacije. U jednoj rečenici Alegri i Bonuči žele da ponove sezonu od pre sedam godina kada je Juve nadoknadio minus od 11 bodova zahvaljujući seriji od 15 pobeda.

U tom kontekstu, protiv Bolonje će Stara dama igrati sa trojicom defanzivca u liniji s ciljem da ima veću sigurnost u igri ali i da razvije krila sa Filipom Kostićem. Po ugledu na reprezentaciju Srbije, Alegri ima nameru da igra sa tandemom Milik - Vlahović pošto je Di Marija suspendovan zbog crvenog kartona protiv Monce.

Tutosport je ovog jutra otkrio da Pol Pogba ima nameru da se vrati na teren krajem oktobra. Tačnije, francuski as je odredio meč sa Benfikom u Ligi šampiona kao ciljni za povratak na teren. Ako bi uspeo u svojoj nameri Pogba bi mogao i da se izbori za poziv pod nacionalni barjak na Mundijalu u Kataru.


tagovi

Buongiorno ItaliaSergej Milinković SavićSimone InzagiLeonardo Bonuči

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Inter
Lacio
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara